[音響撚]音響HIFI討論區(18)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
proac D20R?

我用緊中古野,但係唔識音響既老婆都feel 到分別

聽過active atc20, 真係studio monitor 味。
同埋你睇番ATC 書架既 frequency response 數據,佢唔係點有bass, 全部 close baffle (冇孔)喇叭既特性。

真係要去到 scm40 起佢個bass 先有番啲(according to frequency range 官方數據)
Spotify 俾幾十一個月 可上最高音質 雖然都係有損 但都好接近CD
乖巴又買野放毒了
巴打又買新玩具呢部又幾銀?
揾日得閒試下用佢推evo 4.4
想問下spotify 可以點樣check 每區的分別?
明白乖巴 即是同d 人申請quboz 一樣

youtube premium 已經無玩,直接裝smarttubenext 就可以
ATC 細喇叭要有bass 真係好靠環境,某程度上家居環境好難避免嘅駐波係可以幫到佢谷返啲bass 出嚟,當然要避免過火的話就都要再靠room correction 去微調返
https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/atc-scm19-bookshelf-speaker-review.14519/

數據唔會呃人,係冇就冇。
你一係接受佢中音王,零低音,一係加sub woofer .

Conclusions
ATC is another "PRO" company producing hi-fi speaker. My impression of any such company is that they would produce speakers that would have a neutral and balanced frequency response and hence tonality. I can't fathom how they would produce something like the SCM19. The results are so poor that I am suspecting my measurements must be wrong. But then the listening tests confirmed the same.

I read that the new version uses in-house tweeter. That seems like the wrong problem to try to solve. They should fix the woofer first.

Needless to say, I can not recommend the ATC SCM19
買得書架ATC唔係就係為咗聽中音咩
下下都要書架做到座地個低頻量為乜
喇叭特別容易受到唔同因素影響
喇叭位置 擺位 近唔近牆 氣孔
線材 墊材 腳架重量
甚至釘腳釘碟都好大影響

如果耳仔靈
墊唔同硬度嘅木材都聽得出好大分別
唔同component各自會Buff或者Nerf某段frequency
所以都係要取決自己嘅聆聽空間同器材嘅運用

然後仲有一個最主要嘅因素
就係你自己對耳仔
有人可以對某段頻率特別敏感
可能你對低頻敏感啲 我對高頻敏感啲
所以最後都係自己耳仔收貨就可以
所謂量度嘅數據只係用黎做參考
上面個reviewer 有講,我自己都知la.

我自己對speaker 都有用soft feet 代替釘腳,係令到 聲音圓滑左,個低音既尾音冇咁harsh.

但係前提係佢(ATC)真係冇bass, 你加啲乜嘢都係冇bass㗎.
佢出唔到bass,你點加強都係零。
佢中音,lower tebble 特別bright , 你係改變唔到,你玩用EQ 咁我冇嘢好講。
但係冇左低音,感覺首歌冇左個weight/body .
double bass,就算琴聲都有佢嘅低音。
畀咁多錢買個distorted 既speakers.....
咁咪買其他喇叭
試聽完接受到個低頻再俾個中音毒到咪去馬
同埋個個人追求嘅嘢都唔同 你睇下3/5A仲係咁多人玩就知
大家care買一對自己鍾意嘅喇叭多過distorted speaker la

BTW ASR少睇為妙 下下都掃頻人生會過得好辛苦
認同最後果句
最重要係自己鐘意
有啲野係數據量度唔到
就係自己嘅聽感同喜好
其實覺得低音落得唔夠低的話加隻subwoofer 已經解決到問題,REL 果隻我都幾有興趣,而且佢設計上又好容易同2ch 系統溶合到,不過擺唔落
試左條片,無hang 機但truehd 是咁唔見聲
應該是rip 碟時出問題
可唔可以解釋下幅圖點睇?

睇唔明佢個frequency response

同埋點解佢要低4cm再測多次?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞