[音響撚]音響HIFI討論區(18)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
ching請教點為之頭大身細?
喇叭高級過amp咪推得唔好囉
即係可能部amp只係推得到隻喇叭一半嘅表現
當然放咗去 睇下700有冇人收
不過你呢個情況似係setting問題多過部amp靚唔靚
因為係講緊冇聲
唔係講緊靚唔靚聲

唔靚聲唔代表冇聲

直接啲較大啲個後置音量
好奇怪傢分開單獨度時
每隻喇叭音量都係一樣
但到真係打機睇戲時就覺得俾座地前置搶哂
所以我天花後置中置都有再set過

你開隻game嚟試逐隻喇叭set過試下
應該有改善
想請教下av amp 既airplay 功能同player/streamer 會唔會有分別 本身用開av amp 經airplay 聽歌, 但唔肯定加player 會唔會好聲啲
其實係咪睇火數? 足Watt 就ok
我都想問,新手唔識計數
頭先去咸片生命,個sales話Sonos唔夠力推LS50叫我睇下馬仔部NR1200,睇spec 好似差d,唔係好明點解佢咁介紹
surround 有得set 大細聲架wo
雖然啲人唔建議開EQ, 不過我開完好聲咗,
包圍感強咗
不如你auto cal 過部機,再每個channel 自己試聽下,再自己較下每個channel 距離和音壓到適合自己
見過好多人問LS50配amp,都係話不如買LS50 wireless算,個聲一定最夾又夠力
點解嘅師兄?
多謝咁多位ching
surround唔係無聲,應該話佢唔係成日出聲

setting已經特登較到對surround大聲啲
至少要睇埋部amp 啲capacitor 有幾多uF
可以當佢電池咁睇
數字越高代表越喇叭chur current 時部amp越有能力應付

但再多就唔知點睇了
有啲大陸機明明高watt數高uF
數字好亮麗
但試聽時硬係好似唔夠力咁
即 diy 喇叭
無得理二手價

多人鐘意到自己賣另計
我地盒到咗
都聽得出分別

直接日本入仲平仲快
誠哥經HK代理要一個月
個地盒聽感如何
有咩分別
巴打們可以解答一下嗎 好想知
功能一樣 但聲會唔同
供電同線路設計對聲都有影響呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞