[音響撚]音響HIFI討論區(18)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
嘩....第一日特登上網睇睇,果時未加
係咪應該用個for唱k既喇叭?
我問過hifi鋪佢話用貴野好快會燒
Active 運輸好易壞?
而家加左幾多?
電子野都遲買貴幾舊
次次都係聽到遲下加價就衝動買左先
pre amp> 分音> bi amp?

低台音用石擴,中高音用tube?
其實還原到既,買左parts仲等緊。
不過呢個新tweeter 有啲bright,高清到不得了.

不過完全推翻我以為3 way > 2.5 way ,可以用兩個喇叭做哂中低音+cross over高音。 好過高中低。

都係睇execution點做。
同埋試聽過幾個高音。鋁带最清晰>silk dome 冇咁易fatigue > aluminum/titanium 最低。
鑽石高音我聽過都唔太鐘意。

想問下有冇人聽過以下喇叭可以直接做下比較
PMC, Proac, ATC, Spendor, Dynaudio, Magico, Kef reference meta series , Harbeth, B&W
唔會
唔拍咪就冇問題
你地用xlr 定rca
用緊RCA諗緊買唔買條xlr 試下
XLR ,如果DAC 同amp 都有咪 買條試下
Player同amp都有
有無推介邊條平平地試玩
啲貴野直情24/7開住暖住部機Tim.

其實冇關係。
我都係TB, r33啲二手線貴過乜咁,淘返黎好過
btw,喇叭個條邊老化,我發覺高音單元受影響情度勁過中低音。
因為幫完喇叭换個高音膜之後, 啲高音出返曬嚟。
可能高音單元發出既振動係最少, 所以膠邊硬/老化最影響音質。
有無買開邊款
定求其買條三舊水算
求其OFC 單晶銅, 有啲有埋道鍍銀。

r33/ Cara 搵左好耐下下500/700or above ,都唔知係自己放定做生意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞