[音響撚]音響HIFI討論區(18)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
講真, 強國野唔會比多餘野你, 其實幾好
搵野黎搞
Kinki始終山寨Goldmund出身,唔係好過到自己嗰關
唔要多餘野不如買外國啲pre built purifi既amp,一萬樓下已經有交易。
通常強國嘢係性價比高囉
你話話好頂級嗰啲唔輪到佢
但一般都幾抵玩
係睇吓過唔過到自己嗰關
仲要大大隻字寫住we come from China
支那野淨係focus first impress引人買
通常就係一望又抵個spec又勁又好用
但時間一耐左就有大小問題
佢連隻牛都係用goldmund, watt 數又係215w 8mnh

但係佢真係好力水, 開一格(out of 255)都感受到 lower end,而家R2R volume.

當然如果有tone/eq (treble / bass )有得較仲仲好
直接買埋Denafrips R2R dac
其實pi 有I2S 去 DAC, 唔使買舊咁嘅嘢

先唔講冇二手價依樣嘢,可靠性已經無法保證。有朋友買過Kinki Studio 早期直接抄Goldmund嘅後級,用咗兩年都冇就壞咗,但由於佢買果陣香港未有代理,所以壞咗就冇辦法整到
點樣壞?裏面都有啲fuse可以换? 有冇試過?
唔清楚了
你話去到high end 就當然未到啦.
但係有啲品牌都ok例如denapries, Holo , 既R2R DAC.
未來店:8位拖板+電源線+另加電源線for Amp = hk$4k.
佢比你較eq 反而你咪搞, 隻牛幾大隻, 用咩放大, 用幾多電容呢d 無得呃
當然top 就唔關佢事啦, 但幾可真係會買隻A75返黎比較先得
我用緊 pi 4b 直接用一塊 akm 4493 dac hat 出 rca 俾部amp
聲音明顯密度分離度都比 laptop 好
但係我有買多塊濾電板同埋俾隻 cheap cheap lps 去餵部 pi
黎緊會買多部 dac 用 i2s 睇下點
若二手,可以試下搵匹配嘅前後級, 甚至mono power amp.
我見R33 都幾多選擇
Kinki 二手係賤價
所以收二手係好抵玩
我新買新出部前後級,真係好滿意
市面上9成既喇叭都推得非常好
試過買大陸 mono Amp 俾隻中置用,兩個月就壞左,重要出煙,幾驚會著火
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞