[音響撚]音響HIFI討論區(18)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
NAD C700

平價passive 喇叭wharfedale 12.1 都算係一時之選
各位ching有冇用upsampling嘅dac
想問下有冇咩平平地嘅推薦
試過用raspberry pi moode audio - DSP Camilla upsample 44.1 to 192 > holo spring DAC
我覺得反而覺得冇咁清晰。
Upsample完會冇咁清晰咁大鑊 係咪行完有失真
估唔到upsampling 冇我想像中咁美好
超值
你睇依家啲DAC 愈來愈多玩返NOS 就知
原來依部係Class AB,咁就真係有啲興趣買嚟夾ATC 7 仔,雖然依家我套setup 聲OK 但真係麻煩,又前後級又Streamer,睇到啲走線人都癲
其實可以試下用roon upsampling , 可能好過 moode audio 既。
佢自己推左7x個post都未賣得出,真係超值?

買咗呢個氣墊木錐腳, 代替針腳,立體聲(soundstage)好似好咗, 個音域再闊啲

買唔起isoacoustic 用呢個化替都okay
㩒佢到$3,000應該得
香港二手市場係咁,得啲大路牌子會交投快,啲相對冇咁熱門(a.k.a. 代理唔推甚至冇代理)嘅牌子除非係跳樓價賣,否則根本冇人理。依款喇叭外國二手價平均係一對 500 USD 左右,賣 3300 HKD 算係平咗。

https://hifizero.com/index.php?q=Martin+Logan+35xt
呢個價位玩到氣動高音都幾抵
黑色雲石
多謝各位師兄意見
我會再研究下同埋去試聽下先!Thank you
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞