[音響撚]音響HIFI討論區(18)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
個價
kinki 份前級用R2R volume ladder ,又可以根據自己口味玩/換opamp .
後級(據稱)用 2x goldmund 環牛,除非你推大型座地,否則應該夠用。
佢機身唔係好熱所以我估佢class A bias 唔高。
佢個THD+N noise graph 唔差的

https://www.soundstagenetwork.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2438:kinki-studio-ex-m1-integrated-amplifier-measurements&catid=97:amplifier-measurements&Itemid=154
兩部機取向有唔同 貴豐重自己味 聽人聲好正
Hegel整體又平均啲
早幾年好興diablo 300, 而家可能多啲二手
而家二手$50K左右幾抵玩,up左 firmware 可以用 balance in作後級再多樣玩法。我都心思思
你要乜嘢喇叭要用到 300w?
不嬲都係有剩好過唔夠啦
ATC SCM 7
我差啲揀咗atc, 不過我覺得佢嘅低頻真係唔夠.
scm7: Frequency Response (-6dB): 60Hz-22kHz.
如果你要多啲bass , 不如加 subwoofer ( 下面reviewer 咁講), 我諗你用到 gryphon Diabolo 300 一定有提升同清楚啲不過低音嘅伸延就應該有限。

https://youtu.be/Vwl4TsOo10c

要scm50先去到38Hz & 25kHz or scm100
32Hz & 22kHz 呢啲open baffle/port design 低音先多番啲。
我而家玩緊2.1,就係唔想要隻隻woofer
密封細書架唔會潛得深,勝在易擺位
我用P3ESR 試過升級後級,聲底會厚咗有力啲,但要低音有氣勢,聽交響樂有feel 始終要加sub
如果你係要多bass 的話,其實你借助room mode都足以做到好多bass
Harbeth冷門喇叭,有乜感想和同其他喇叭比較如何
剩係玩過ProAc Tablette
Harbeth中頻飽滿,聲底暗啲smooth啲
ProAc高頻伸延多啲,活潑啲

鍾意對Harbeth多少少,舒服耐聽,連續聽一日都唔會攰,不過高頻唔夠刺激,聽rock斯文得滯,但加咗sub聽交響樂都唔錯

Jazz, vocal 嗰啲真係好屈吓

適合聽音樂多過玩音響效果,可以長keep嘅喇叭,如果地方大啲想試m30
用緊Proac studio 150 (雖然有啲舊), 佢啲中低音真係同B&W 好唔同, 實淨好多。我主要鍾意bass,所以一定要最少3單元 (1 high , 2 mid/low),但係新Proac 3單元好貴。

高音我自己swap左(佢有啲老化)+外置ribbon 高音補補16khz above 既超高音所以唔可以作準。

Harbeth 呢啲大書架真係好難擺位, 書架喇叭一定要腳架, 加埋比起座地用多好多位。

唔可以否認,B&W做傢俬一流, 夠哂靚仔
Harbeth呢幾年狂加價,3路model貴到癲 (M40, SHL5)
兄弟Spendor好似抵玩啲

呢啲英國喇叭真係好old school, 擺現代家居都幾格格不入
btw 想問普通釘腳,vs isoacoustic gala/ Oreo 分別大唔大。

係TB,我係到諗緊買唔買最左面個隻,代替而家用緊既screw in spike . 我喇叭下面有塊雲石, 所以唔諗住用釘座。

(sorry isoacoustic 太貴,係TB 揾代替品)
用過Gaia 而家用番原裝腳
啱啱見到有片介紹幾部中高價合併機,其中部Sugden都幾有趣,Class A + switching power, 50W@8ohm, 100W@4ohm
佢話推SCM40都得

https://youtu.be/PWxWlzYTbiU

鬆容啲即係冇咁多dynamic range ? bass? 唔係差左咩?
應該唔係呢個樣添,環牛都無,行switching牛
reviewer都話老屎忽應該冇興趣

呢個brand都好多年架喇,如果講mola mola應該啲老鬼會發癲十幾萬Class D合併機

https://tw.my-hiend.com/%E7%B2%BE%E7%B7%BB%E6%8E%A8%E5%8A%9B%E5%BC%B7%E5%A4%A7%E3%80%81%E5%BD%88%E6%80%A7%E5%A4%9A%E5%85%83-mola-mola-kula%E7%B6%9C%E5%90%88%E6%93%B4%E5%A4%A7%E6%A9%9F/
Jeff Rowland都class d啦
唔明class d有咩好怕
認同
而且半導體技術進步得快,只會越嚟越強
唔關dynamic range事
原裝腳比gaia聽感上線條無咁起角
音場深度Gaia都較好 但又未去到嘩一聲
bass嚟講Gaia好似食咗啲低頻
比較之下原裝腳聽人聲令我enjoy啲
但大棚嘢gaia會有優勢
好同差就睇你有幾追求音效
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞