[音響撚]音響HIFI討論區(18)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
想要all in one係方便我老婆用iPhone播歌
咩dac
上網睇可以 要係aurender app入面enable
all in one又襯得起805個價位 一係等boulder 866二手
女人應該唔擴拒外型
近排買左好多cd同部pioneer rip碟機
想問下LPS係咪好有必要?淨計rip碟黎講分別大唔大?
Teac NT503
呢部真係好靚仔
多個headphone jack就完美可以放房
玩開入耳式呢排身痕想入坑
想知新手係唔係主動式喇叭開始玩會好D?
同埋新手有咩推介玩下先架?
聽開metal, rock同hiphop
靚既lps係好大提昇
Rip 碟就唔知
用落咩器材到會有明顯提升?
Router/switch?
想請教下大家

最初只係想買個 bookshelves speakers 比電腦用,
試過edifier s880db,覺得好普通,同平時500-700分別不大
之後試左audioengine a2+同 HD3
覺得HD3唔錯,雖然由千幾蚊變左幾千蚊筆直
最後試埋Edifie A80, 都係覺得麻麻地,性價比又唔係高

我知未必準確,但主要買就分 主動vs 被動
主動式類似有內置amp/dac,被動式就要剛剛提到既器材推
其實有源係咪即係主動式, 無源即係被動式?

巴打介紹我去試聽Q Acoustics M20 HD, 價錢3.7k~4.2k
主動,唔駛外置AMP/dac幾方便,
可惜去左幾間,都冇demo試,什至有間我係pricehk問左有冇demo,
答我有,去到點知又話冇

咁我到現場試左隻幾隻
TANNOY Reveal 502, 4k一對, 主動式,
唔錯,上網買仲可以around 3k輕搞店

之後試最熱門個隻wharfedale diamond 12.0
個人好滿意,本身目標只係搵個電腦speaker
覺得最好選擇, 1pair 都係4k尾

不過係被動式,又要自己買dac/線材又另一個開支
所以4k買完speaker係未完事

其實本來想試whardedale diamond a1
因為主動式,好似方便好多,
不過都6/7k, 夠我玩diamond 12.0 加d cheap 野整合一齊

大家覺得我應該點選擇?
其實都只係書房仔電腦speaker
正常打下機睇戲聽下歌

未聽diamond 12.0時, 覺得edifier s880db 同1k樓下雜牌差唔多
audioengine a2+叫正正常常
HD3叫滿意

不過試埋whardedale diamond 12.0同TANNOY Reveal 502
又覺得呢2個叫完美夠晒我用
但前者要買線材又要買擴音器,後者主動式好似4k搞店

大家介唔介意比d意見我,
好多資料我要後補/爬文, 不過今日放假出街試左野先
呢部冇計。。
其實可唔可以
nt503=>xlr=>a3x=>rca=>sub.
btw 我唔介意買二手
想唔想入坑
想就買whardedale
唔想就Tannoy
新手上路好似tannoy reveal 502 性價比好高
主動式,買完返屋企即用
其實Q Acoustics 3020 都好似類似既物體
3千幾蚊主動式

相比又係3k既audioengine hd3
買佢真係傻仔

whardeale 12.0
試聽完覺得好完美,
但係要研究買咩耳擴,買咩線材
喇叭都要5k先入到手
仲要買其他一堆野
其實買主動喇叭,你都要配返個dac比佢,先發揮接近全部效能。

平平地1k.内都有。
都明白,
其實內外置最後都要自己加擴音,

其實有冇有咩所謂
仲貴過我要買既喇叭
我最建議係買wharfedale
分開好玩好多

Btw我見外國網有啲amp+speaker組合幾抵
本來千幾蚊買個s880db
變左3千幾HD3
突然變左5千幾wharfedale

不過香港天氣咁濕,
呢類野都幾易潮濕收皮
唔會的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞