[音響撚]音響HIFI討論區(18)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
Class d amp係咁上下啦,一塊板加個箱之嘛
咁就冇計了
其實amp個power如果高過喇叭recommended power 會點?
上網睇過好似短時間內高過,但長期高過可能會傷喇叭?
有啲amp 比如parasound 嗰啲,閒閒哋都100尾200W
咁咪好難夾喇叭
sor無唔熟av
睇price見都唔少兩三千入門機型 碌到無咩頭緒
睇番其實我都係兩聲道arc已經夠做 同埋唔使咁高功率 主要都係播下cd同埋煲劇 有埋wifi可以手機電腦播下歌
本身隻咸豐年前舊amp要插蓮花頭一抽二抽線同埋太大放唔入電視櫃
一般都好難扭過12點
咁其實即係基本上都唔使太在意個power
全錯。
一個amp 出聲有分高中低頻。
amp 夠唔夠力聽低頻就知,你部amp 唔夠力會冇晒低頻,聲音變得好簿。走哂樣咁。
即係一部v10同一部直4引擎同樣行3千轉,個力量都差好遠
唔洗試
買完聽就得架啦
冇咩投訴
2千令蚊
sor 會錯意
太大力有機會over damp 對喇叭,不過未必太relevant 。
謝各位巴打
咁其實結論係
根本都好難開到部amp個功率大過喇叭個接受程度
應該人耳已經頂唔順先
Btw音響瓦呢個term真係第一次聽,長知識了
其實有冇啲教學係講緊電學上嘅特性(eg watt, uF, damping factor),點樣影響喇叭表現(frequency response, 所謂高音有空氣感,低音彈跳,人聲好暖,分析力強等等)
如果平時拎黎聽spotify youtube 睇電視其實會唔會嘥左?
Spotify connect 都好好音質。streaming ,dac, amp, speaker 全部都有影響。
我之前用過 tidal,但經bluesound node >coaxial 去DAC己經差啲

同埋 Spotify 啲song selection/ UI/ algorithm好咁多,最緊要啱聽。

YouTube 就差啲,如果用YouTube 我都係Chromecast經電視,optical出DAC
開到100W 講緊隨時10% 失真, 你有得教唔開大聲嘅
平時好少會開太大, 不過低頻係真係好食推力
我之前睇5000價位得呢部,最後買左kanto yu4 3700左右平啲,細少少啱自己間房,聽落都冇乜投訴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞