我和鄰居大姐姐的故事(15)

1001 回覆
253 Like 3 Dislike
o camp 故已經劇透
忍手冇睇嘅人飄過
LM
怒推山區巴
有可能架
ocamp結局冇提過佢同邊條女一齊
綠茶巴
逍遙巴
唔知架
不過會劇透左熙熙前半生就真既
等緊你地咋嘛
淫娃都可以做老師既
即是巴未睇ocamp故?
前半生囉,但有啲大事我都留白左
而家我整左個時間線
希望大家小心劇透
三百五十八

自從果晚既電話談話之後,大表姐就冇搵我做過愛。

睇黎佢係因為知道我鍾意秋兒姐姐,所以自己抽返個身出黎,同時亦都想我修心養性,唔好再亂搞男女關係,等我如果真係同左秋兒姐姐一齊左既話可以挺起胸膛。

唉,但以前既事發生左就發生左,就算而家唔再做,前事都冇可能一筆勾銷。

再講我而家仲拖住左個鄭穎琳。

所以就算大表姐冇再同我扑野,我都仲有個對象比我屌。

但星期六果晚係咪我同大表姐最後一次扑野?

唔話你地知住,不過我同大表姐既關係,仲有小小後續。

至於我同秋兒姐姐既進展係點?

我有冇聽大表姐講主動出擊?

……

……

……

冇。

我都唔知點解。

或者係因為罪惡感?

又或者係覺得自己冇資格?

甚至係因為覺得自卑?

而家大個左諗返起,如果當時有表白既話,就算未必即刻成功都好,都可以避免左之後發生既一連串事件。

*

唔經唔覺,中三就進入尾聲。

次次考試之前我都驚到標屎,但除左中一上學期果次之外,次次都比我狗屎撞棍合格咁升到班。

阿必同樣都係好好彩咁次次都升到班。不過與其話佢係好彩,不如叫佢多謝八婆儀仲好。次次差唔多考試之際,八婆儀就會主動捉佢係自修室或者麥當勞溫書。

「救命呀球星!」每次阿必比八婆儀捉走既時候都鬼殺咁嘈。

「拜拜喇~」我每次都面帶微笑咁舉手歡送佢地。

但係真係多得八婆儀幫佢惡補,阿必雖然有啲科唔合格,但總算勉強升到班。

不過有人歡喜有人愁,鄭穎琳就算今年留過班,響佢第二年考中四既期末試,佢都考得非常差。

雖然據佢所講,成績係有啲進步既。

唔知係咪因為咁,學校好似會比多次機會佢補考。

不過以中四黎講,會比學校安排補考,我都係第一次聽。

「點算呀余正熙...」考完試之後既其中一個星期日,我地去到好遠既地方拍拖,但食飯既時候佢仲係愁眉苦臉。

其實我心入面都好愁眉苦臉,因為我地今日又冇地方扑野。

題外話,就算係我地拍左兩個幾月拖,我地都仲係以全名稱呼對方。

「咁咪幾好?妳留多年班我地咪可以同級囉。」我笑笑口咁講。

「妖。」

不過就算妳向我救助我都幫妳唔到。

第一我讀緊中三,而且成績又唔係特別好,我教唔到鄭穎琳。

第二我唔係好識人可以幫到佢手教佢,就算心目中有人選,但Jessica都同佢有仇,而秋兒姐姐都因為咁未必肯幫。

再講我都唔想有人知道我同鄭穎琳既關係。

所以鄭穎琳,妳要靠自己喇。

至於秋兒姐姐,校內試一向無敵既佢,有Jonathan既讀書會同補習notes幫手之下,成績似乎更進一步,總成績係全級第一,比起理科班既中六同學更好。

據聞老師們已經講到明,只要秋兒姐姐唔再響公開試失手既話,佢就算想入港大法律系都冇問題。

我有問過秋兒姐姐想讀咩,但佢話自己都未決定,要拎多啲資訊再考慮下。

我都幾矛盾。

我一方面梗係想秋兒姐姐成績更好喇,但又唔想佢再借用Jonathan既力量。

偏偏秋兒姐姐成績變得更加好,Jonathan舉辦既讀書會同提供既補習notes應該幫左佢唔少。

唉。

我對秋兒姐姐又繼續無為而治既策略,眼白白咁睇住佢考完試都繼續出席讀書會。

唔好話秋兒姐姐只係當我係佢細佬,就算真係好似大表姐所講咁,秋兒姐姐至少係對我有啲意思,但幫到佢讀書既機會,唔通唔比佢去咩?

我就係咁,眼白白咁睇住佢地可能會感情升溫。

不過好彩既係,至少我睇唔出佢同Jonathan有拍拖既跡象。

我係咪應該放低自己既過去,聽大表姐話主動出擊?

但過去冇可能抹走,正如潑出去既水一樣冇可能收返。

就算我同到秋兒姐姐一齊,仲要終日提吊膽咁比佢發現我既黑歷史,然後又驚佢會因為咁而分手……

唉。

好多野煩。

然後響呢個時候,又發生左另一件大事,令我更加冇時間去思考同秋兒姐姐既事……

(待續)
中三就進入尾聲

個故年半喇(*_*;
睇過幾次啦 叫佢唔好劇透搞到未睇嘅人啫
I see
其實算唔算劇透
半劇透
而家先寫完中三
我DSE先定完故先
好想可以快啲睇到結局
即係呢個故起碼仲有兩年睇
你中三以下就故完先
推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞