我和鄰居大姐姐的故事(15)

1001 回覆
253 Like 3 Dislike
無追半年都仲係讀緊中三
樓豬咁寫法要寫幾耐
推推
巴打踢波咁勁可以踢到體院
咁又係
個主角光環勁過美斯C朗
唔好意思屋企出左啲事有啲忙唔方便覆留言住,不過會照出文
三百六十一

聽到秋兒姐姐咁樣反問,我老面一紅,道:「唔得咩?」

「你會咁諗,其實我好開心...」秋兒姐姐不經意地露出一絲甜蜜既笑容,道:「傻熙熙,我又點會捨得你走?」

「我都好唔捨得妳...所以我先決定唔到去唔去日本試腳...」我索性將心入面果句問出黎:「但點解妳係咁叫我走既?」

「傻熙熙,」秋兒姐姐又重覆一次:「如果你真係想踢足球做職業既,有咁好既機會,點解我要因為自己唔捨得而唔想你去?我唔表現出黎,就係因為驚你因為知我唔捨得而有所慮啊。」

「嗯…」我細細咁思考秋兒姐姐既說話,心入面好似有啲啲釋懷。

「你係咪真係想以足球做職業?」秋兒姐姐又問。

我諗起同阿必既承諾,點點頭。

「雖然我唔係好熟足球,但我諗日本既職業足球一定發達過香港,如果你有機會響果邊發展既,就算幾唔捨得都好,我都會替你開心架。」秋兒姐姐溫柔地道。

「嗯…」

「雖然我真係好唔捨得……」秋兒姐姐忽然低頭細細聲道。

「下?」我其實唔算聽得太清楚。

「唔拾得你呀...」秋兒姐姐抬起頭望住我。

...

...

...

我真係感覺得到...秋兒姐姐響我問呢個問題之前,其實真係一路掩飾緊自己既不捨,就係因為唔想我有留戀而錯失機會。

「我都係...」

「但你真係唔應該因為我而白白錯失呢個機會。」秋兒姐姐說道:「同時我都冇可能咁自私要你連試都唔試。」

頓了一頓,又問我:「熙熙,問心果句,你想唔想去先?」

我講過,我想。

踢更高層次既足球,一直係我追求既野。

於是我點點頭。

「去試下喇,就算唔得,都叫做試左。」秋兒姐姐柔聲道:「唔好要自己後悔呀。」

既然秋兒姐姐都咁講,我仲有唔去日本試腳既理由咩?

「嗯,我知道喇。」我點點頭。

「咁一陣仲駛唔駛我陪你同叔叔講呀?」秋兒姐姐笑問。

「要!」小學雞既我回答。

「你個熙熙。」秋兒姐姐笑罵:「咁食埋飯先喇?你個碗就比你督穿架喇。」

...

...

...

我想叮囑多秋兒姐姐一樣野。

雖然本身難以啟齒,但我都係決定要講出黎。

如果唔係,我會唔安樂。

「秋兒姐姐。」

「唔?」

我深吸一口氣,再認真地道:「妳要小心果個Jonathan,我覺得佢唔係一個好人。」

而家Jonathan又出動讀書會,又比晒啲補習Notes同佢地學校既名校試卷同Notes,完全係進攻緊秋兒姐姐最緊張既一環(讀書、高考成績),我總冇可能要秋兒姐姐唔顧自己既成績而斷絕同Jonathan既來往咁自私(尤其是啱啱秋兒姐姐對我試腳既事…佢唔捨得但都鼓勵我去試…),所以我可以講既只係叫佢留心啲呢個人,因為我真係覺得呢個人相當有嫌疑。

秋兒姐姐見一本正經咁以為我想講咩,點知原來又係講Jonathan壞話,於是啞然失笑道:「嗯,我知喇。」

其實我係睇得出秋兒姐姐係應酬我,響佢眼中Jonathan應該仲係果個好鍾意幫人既XX書院學生會主席,於是我加多句:「我講真架。」

雖然只係我既感覺,但我覺得自己對Jonathan既觀察同印象係唔會錯既。

佢呢個人一定一定係好有嫌疑。

「嗯,我都係講真。」秋兒姐姐又笑左一笑,道:「可能考完晒高考之後,搵日出黎大家一齊食個飯,咁你就知其實佢係一個點既人黎架喇。」

「免嘞。」我一臉嫌棄地道。

「都係既。」秋兒姐姐甜笑道:「到時你都響日本喇。」

「唔知呢?」我聳聳肩。

不過老實講,你問我有冇信心?

同日本青年軍交過手兩次之後,其實我非常有信心,佢地都唔係咁勁啫。

不過一諗起要同秋兒姐姐分開一段長時間,我始終都係唔係咁想,尤其是我仲知道有Jonathan響一旁虎視眈眈。

但冇計,針冇兩頭利,我想足球事業更上一層樓,去日本的確係個不二既選擇。

*

食完飯又抖左陣,終於等到我老豆返屋企,秋兒姐姐就陪我一齊同老豆講返果間日本球會乜鬼鑽邀請我試腳,而我又想去呢件事。

意外地,佢聽完之後冇好大反應,淨係問左啲洗費係咪真係球會負擔晒,而學校果面又點搞。其實係好問題,但我都唔清楚,於是我夜媽媽都打左比陳sir,等佢同老豆兩個傾。

佢地都傾左成粒鐘,而秋兒姐姐就唔溫書陪足我成粒鐘,我其實非常感動。

傾完之後老豆冇講咩,話比時間佢諗諗。不過睇個勢,至少唔係我想像咁樣即時拒絕先喇。

(待續)
Push
食架妹未
秋兒係唔係之後讀BEDU ?
葉開巴睇住屋企先啦
加油呀熙哥
推推
推推
葉巴加油
星期日
多謝大家先,簡單講係有屋企人病左
三百六十二

不過都唔駛等太耐,唔駛等幾日之後老豆放工返黎,入左我間房拍醒我:「熙熙。」

「老豆?」我睜開眼睛。

「出黎傾幾句?」老豆望住睡眼惺忪既我。

雖然我已經訓著左,但其實呢幾日我訓覺之前都有啲期待老豆會返黎同我傾下試訓單野,所以就算比老豆拍醒左,我一啲都唔忟憎,其實反而係有啲緊張。

於是我跟老豆一齊行出廳。

「你想做職業球員?」老豆問。

估唔到老豆咁直接,我當下既反應係點點頭。

其實唔係阿必成日提住,我諗我都冇諗過呢個選擇。

但既然可以以自己最鍾意既運動做職業,點解唔向呢方面發展?

「唔係諗住玩玩下?」老豆又問。

「唔係。」我儘量用認真既表情答。

「做職業球員唔係玩玩下咁架喎。」

「我知。」我點點頭,又道:「所以我先唔想浪費去日本試訓呢個咁難得既機會。」

我知道,同香港相比,日本既職業足球一定係發展得更加發達。

呢東亞少盃呢啲青年軍既比賽都咁多人入場,我真係非常之印象深刻。

而且佢地青年軍既整體水準的確係高過我地,果場波我地贏到只係因為果日防守發揮出色,當然仲有狗屎運。

「熙熙。」老豆既表情同樣好認真:「果日我同你地個教練傾過電話,佢話你係佢教咁耐波以黎潛質最好既細路,所以係咁說服我比你去日本試腳,佢話就算你真係成功左而離開你而家間球會,佢地都會好替你開心。仲有,佢叫我唔駛唔駛擔心你既學業,因為一旦你試腳成功既話,果邊既球會開出既其中一個條件就係會安排你學日文同入讀果面既高中。」

我默默咁聽住。

「我知道你踢波好叻,但係去到果一刻先知,原來你比我想像之中更叻。所以你想做職業球員,我唔會反對。」老豆仍然好嚴肅:「但你要應承我,你唔係玩玩下,而係真係要認真對待佢,得唔得?」

「得。」我用力點點頭。

老豆既表情放鬆落黎,然後稍為露出慈祥既表情,道:「老豆唔叻,讀書又差,後生果陣又好食懶飛,搞到乜野專長都冇,所以而家咩野工我要接。我本身希望你讀書會讀得好,搵份好工,但如果你真係踢職業足球既,而又真係踢得出好成績既,咁你就放手去做喇,老豆好以你為榮。」

「嗯。」

然後老豆終於露出微笑:「唔好好似老豆咁呀,幾十歲人,一事無成。唯一值得驕傲既地方,就係有你呢粒仔。」

「唔係架。」我輕聲道:「老豆你好好。」

係真架。

由細到大,我都同老豆相依為命。

如果佢唔係為左養大我,都唔會日日早出晚歸,連有假都唔放,寧願返多啲工,乜野工種都接。

「老豆後生果陣唔生性,讀書唔成又冇學一門手藝,所以而家先要咁辛苦乜野工都要返。」老豆微笑道:「老豆最起碼都想你學一技之長。如果你踢足球真係咁有天份既,咁都OK吖。唔好好似老豆咁乜都半途而廢就得嘞。」

「老豆...」

老豆續道:「你要大個仔喇,去到日本就得你自己一個架喇。我聽秋兒講過你呢幾年都長大左好多,仲會主動幫手煮飯食,所以老豆都唔會話太擔心你。有事就打電話返黎喇,我同秋兒隨時都準備接聽架。不過打電話好喇,唔好諗住返香港啊,你應承過我唔會半途而廢架。」

「嗯……」我開始聽到有啲眼濕濕……

「好喇,都好夜,你快啲返上床繼續訓喇。」老豆笑住咁起身,之後向浴室行過去。

我返左上床,經過啱啱同老豆既對話,其實都唔易訓返著。

雖然我係好鍾意我老豆,但係始終因為老豆成日要返工早出晚歸,唔好話促膝詳談,就咁傾計都好少。

不過我知佢好錫我,因為每次我響學校拎到獎又或者入選香港青年軍之類,當我同佢講既時候,佢真係會開心到見牙唔見眼。

所以啱啱既對話雖然唔長,但係我已經覺得好溫暖。

我以為佢唔會想我做職業球員,點知佢唔係唔比我做,只係想搞清楚我究竟係咪玩玩下,而且一旦我係認真做出成績既話,佢仲會好以我為榮。

我諗老豆其實都會想我讀好啲書,如果唔係我考試唔合格佢都唔會咁嬲,而當我入到而家呢間地區名校同埋屎sir話我可以輕鬆入純文科既時候佢會咁開心。

當然屎sir係冇提過純文科其實係最易入喇。

所以我竟然冇乜阻滯就得到佢同意去試腳我都幾意外,其實講到尾佢都唔係啲咩虎爸,如果佢睇到我係認真想去做職業球員,佢都會放手比我去做。

總之我真係好鍾意我老豆。

就係咁唔知過左幾耐,我開始有睡意,然後終於沉沉睡去……

(待續)
Push
去到日本球會做身體檢查,發現熙熙碌鳩藏有大麻,即時遞解出境
推推
推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞