我和鄰居大姐姐的故事(15)

1001 回覆
253 Like 3 Dislike
男人大大碌嘢
加埋女人露出控
男女都match

人少少
大方認咗佢
屎眼插爆
山區巴
一見熙熙誤終身
唔係佢開明,而係佢後生時仲癲過熙熙
三百八十三

「呃…老豆…咩事?」我試探性咁問。

老豆雙眼望實我,單刀直入咁問:「你同穎琳究竟係乜野關係?」

「下?」我急忙道:「冇關係,冇關係!」

「你啱啱唔係話普通朋友既咩?」老豆咄咄逼人。

「咪就係普通朋友囉!」我急忙答道。

老豆好銳利咁望住我雙眼,突然問道:「衰仔,講真話,你啱啱有冇搞過穎琳?」

嘩頂,老豆你問啲咁既野!?

「冇,梗係冇!」我係唔會講大話既,老豆仔話啱啱有冇搞,即係起碼都係指你返到屋企之後喇!

啱啱我冇搞呀,我晨早已經搞左喇!

我絕對唔係捉字蝨!

「真係?」

「真,我真係搞佢你點會聽唔到呀?」我狡辯鳩up。

「你好似好好經驗喎。」老豆好銳利咁望實我。

仆…仆街喇…?

老豆係Chok我咋下嘛?

「呃…呢啲常識黎啫?我地啲同學成日講架喇?」我避開冇答,都唔算講大話吖?

「真係?」

「我幾時呃過你吖老豆?」我避重就輕咁答唔算呃你吖。

「唉。」老豆放鬆左自己既表情,道:「熙熙,你大個仔架喇,老豆同秋兒睇唔到你咁多。」

「嗯。」

「老豆都後生過,點會唔知你呢個年紀會諗乜吖。唔係自己讚自己,但老豆後生果陣都幾有型,有唔少女仔埋身架。」

……

咁仲唔係自己讚自己?

老豆又語重心長地道:「唔鍾意人既就唔好玩人喇。」

「我冇玩佢呀。」我輕聲地道。

我扑鄭穎琳咋嘛,而且佢又知道我淨係想要佢既肉體先響埋一齊既,妳情我願架嘛,點算玩佢呢。

「嗯,老豆要返工賺錢,唔理得你咁多,但我都盡可能想分享返自己既人生經驗比你。」老豆又道:「感情事本身都好難講係啱定錯,但係如果你係有心玩人既就一定係錯,知唔知?」

「知。」但我又急忙澄清:「但係我冇玩過任何女仔啊。」

老豆微微一笑,道:「咁就好。」

我睇唔出老豆其實信唔信我呢番說話,不過我講既係事實。

至今為止所有同我發生過關係既女仔,全部都係妳情我願,我冇呃過、玩過佢地當中任何一個。

調返轉咁講,我破處時候既經歷,更加似係比Kitty姐姐玩喇。

「我睇得出穎琳對你有意思。」老豆道。

咁都睇得出?

……

鄭穎琳有表現得咁明顯咩?

「但我對佢冇意思。」我又澄清道:「今次我真係當幫朋友咁幫佢架咋。」

「咁你就要好好地咁同人地講清楚,唔好搞到人地去英國之前都仲要心掛掛。」

唔駛咁擔心喇,佢去到英國隨時可能收左成隊洋鬼子兵。

「知道喇。」不過我唔夠膽將心入面果句講出黎。

「知就好。」老豆歎左口氣:「唔好以為後生玩下冇後果…真係會有報應架…」之後好似諗緊往事呆呆出神。

「老豆?」

老豆回過神來,道:「冇事喇,都夜喇,我返房喇,你都訓先喇,聽朝早啲去人地屋企,好好地咁同人地爸爸媽媽道歉。」

……

……

……

關我咩事?

不過呢句說話我最後都係冇講到出口。

*

我果晚響梳化當然係訓得唔好。

然後六點左右老豆就起左身整早餐比我地食。老豆做好多唔同既散工,佢連廚房都做過,所以我覺得佢煮既野食都好好味,簡簡單單既炒蛋已經整得好好味,仲有多士同即食麵。

鄭穎琳食早餐果陣好似冇乜心機,唔知係咪唔想返屋企?

「掛住屋企?」老豆問既問題同我心入面諗既完全相反……

不過鄭穎琳冇否認,反而用雙筷子督下督下碗麵唔出聲。

唔通真係訓醒覺就覺得好掛住屋企?

呢條港女會架咩?

會就唔會咁衝動離家出走喇。

不過……

正正就係佢太衝動離開左屋企,所以先會突然間掛住屋企吧…?

「好喇,快啲食喇,食完早啲返屋企喇。」老豆安慰鄭穎琳。

「嗯。」鄭穎琳說罷繼續低頭食麵。

(待續)
最衰都係kitty
熙哥老竇果然唔講得笑
分分鐘後生果陣神采飛揚
推推
會唔會有老豆外傳
老豆型到想幫佢含
可能係佢呀媽呢?
又嚟一個外傳
我支持係返呢到用對話交代。
我唔介意睇老豆外傳 - x熙哥老母....
真係屌佢老母
暫時未有計劃
推推山區巴
絕對係
三百八十四

叮噹。

而家係朝早七點鐘,我、老豆同埋鄭穎琳三個已經企左響鄭穎琳屋企門口。

一陣行得好快既腳步聲由入面傳出黎,然後好快大門就被打開。

有小小意外,開門既係鄭媽媽。

當年響機場我地曾經有一面之緣。

我以為鄭爸爸咁錫個女,佢會第一時間衝出黎添。

不過佢好快都隨住鄭媽媽既腳步走左出黎。

由於老豆係我地三個入面最高又企到最前,所以鄭媽媽開門之後隔住道大閘第一眼見到既係老豆。

「你係……?」鄭媽媽疑惑地問。

「鄭太早晨。」老豆有禮地道:「我係穎琳朋友既爸爸,穎琳佢尋晚離家出走過左黎訓,所以我今朝專誠帶返佢返黎。」

「媽媽。」鄭穎琳低聲地道。

「細妹!?」估唔到鄭媽媽身後既鄭爸爸好大反應:「妳成晚去左邊?知唔知爸爸幾擔心妳?做咩唔聽爸爸媽媽電話?哎呀…都係唔好過英國讀書喇,妳唔想轉校咪繼續留響SYK讀囉,最緊要妳唔好再離家出走……」

噢。

我終於明白港女究竟係如何育成了。

「老公!你好失禮!」鄭媽媽向後面的鄭爸爸喝道:「就係你寵到個女咁!」

「但係……」

鄭媽媽冇再理佢,打開度大閘,向我地道:「請入黎先。」

「麻煩晒。」

呢個時候鄭媽媽先發現到我既存在,問:「呢位係……?」

「佢係我個仔熙熙,尋日係佢決定收留穎琳過一晚夜既,所以我專誠帶埋佢黎同你地道歉。」老豆解釋點解我會出現。

鄭爸爸聽完之後黑撚晒,用個好撚得人驚既眼神望住我,再大喝:「係你拐帶左細妹!」。

嘩屌。

「你up乜呀!你估我想……嘩!好痛!」我反唇相稽,講到一半既時候,老豆又向我頭頂使出佢既老豆之拳。

嘩頂,我終於明白John仔果陣受到黑熊之拳有幾痛……

「收聲啊衰仔!」老豆一副惡形惡相:「你搞左咁大件事出黎我都未話你!」

「哎呀,唔係咁嬲住。」鄭媽媽做和事佬,將現場降溫:「你地入黎坐先喇。」

*

「原來係咁。」鄭媽媽歎左口氣。

我地五個人而家圍住張飯枱咁坐,由老豆將由我地口中得知既事講返出黎。

「放心,我地比左熙熙間房穎琳訓,熙熙佢尋晚係訓廳既。」老豆補充地道。

聽到呢句,鄭爸爸塊面雖然仲係好黑,但都叫放鬆左小小。

唔知係有心定無意,老豆好似冇提到分房訓呢件事係發生響半夜佢起身屙夜尿既時候。

「我相信你地。講起黎應該係我地講唔好意思先啱,細妹佢真係麻煩左你成晚添。」鄭媽媽說道:「真係非常非常非常唔好意思。」

意外地,鄭媽媽似乎係一個幾明白事理既人,同鄭穎琳口中既女妖怪完全唔同。

「唔好咁講。」老豆擰轉頭向我地道:「你地係咪都有樣野要講?」

……

……

……

鄭穎琳低下頭,輕聲道:「爸爸媽媽……」默然半响,再開口道:「對唔住啊…」

然後老豆望住我。

頂。

不過……既然鄭穎琳都講左……

「Sorry。」我被逼架咋。

「其實我地都要講聲sorry。」鄭媽媽一面歉意:「因為我同穎琳爸爸冇同細妹做好溝通就做左個咁倉猝既決定,先會搞到而家咁,麻煩到你地。」

鄭爸爸仲係唔出聲黑晒口面咁望住我。

喂屌咩,你係細路黎架?

老豆搖頭道:「唔好咁講。」不過頓了一頓,又繼續開口:「我知你地其實好錫穎琳,不過同仔女既溝通都好重要,要比佢地知道你地係錫佢,係為佢好。」

老豆……

你好似冇乜資格教人……

你返工都返到我地冇得見面……

唉,不過我都知你係為左頭家,所以你唔駛特別講我都好感恩有你架,老豆。

「我對細妹不知幾好……」鄭爸爸反駁。

其實……

鄭爸爸都幾似啲小學雞……

「爸爸,呢啲叫溺愛!」鄭媽媽打斷鄭爸爸:「就係你寵到細妹咁,所以今次件事,你都有份做成架!」

「我……?」

鄭媽媽唔再理佢,向老豆道:「余生,我好明白你所講既野。」然後擰轉面望向鄭穎琳,一臉慈祥道:「細妹,講起黎呢件事我同爸爸都有唔啱,所以我同爸爸商量過架喇,今次妳去英國讀書,媽媽會辭職陪妳一齊過英國。」

(待續)
想快啲睇秋兒反應
SYK = 聖育強...?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞