我和鄰居大姐姐的故事(15)

1001 回覆
253 Like 3 Dislike
佢係
多謝
三百九十六

同大表姐傾完電話之後,我好似仲更加煩上加煩。

不過雖然係煩上加煩,但同大表姐既一席話,其實都幫我睇清楚成個形勢係點。

首先,響我仲唔嗲唔吊既時候,Jonathan已經對秋兒姐姐採取左非常積極既攻勢,而且響大表姐眼中似乎算係幾成功。

而我呢?因為自己既優柔寡斷,罪惡感內疚感影響,已經喪失左最佳既表白時機,但仍然仲有機會成功。而且反正我好快就會離開香港去日本,就算表白失敗都唔會尷尬得好耐。

當然以上全部都只係大表姐聽完我講之後以佢既認知所得出黎既推斷,唔一定正確。

咁我應唔應該相信大表姐,聽從佢既建議?

我響床上面輾轉反側,仲係決定唔到,甚至聽到老豆返屋企都未訓得著,淨係想響床上面繼續思考,都冇出去同佢講我試腳有結果既事。

其實諗落,我同秋兒姐姐只係姐弟,就算甚至乎比起一般家庭既姐弟親密,但到呢一刻為止我地都只係姐弟,我幾唔鍾意都好,都冇資格唔比佢接受任何人既追求,亦都冇權要求佢對我點。

……

……

……

既然係咁,改變關係咪得囉?

我既內疚感、罪惡感、荒淫既過去,全部去食屎喇!

唔好再理喇!

我決定喇,我要表白!

……

……

……

帶返頭盔先。

我決定喇,如果呢個星期對公○既比賽贏左,我就要同秋兒姐姐表白!

……

……

……

唔……

會唔會太易呢?

求其喇,太難搞到表白唔到咪仲衰?

好,就咁話喇!

既然都決定左,我開始沉沉睡去……

*

下定決心要表白既我,響第二日一早就同左秋兒姐姐講我試腳成功左呢個消息。

「恭喜你呀熙熙。」秋兒姐姐搭巴士返學果陣聽我講左呢個消息,微笑地向我道賀。

不過佢笑得好似冇平時咁自然。

「嗯,我應該好快就走架喇。」我道。

「嗯…」秋兒姐姐頓了一頓,問道:「你尋晚唔同我講既?」

「係呀…我尋晚練完波太攰,所以唔記得同妳講。」事實係我聽完妳同Jonathan去補習之後 就咩心情都冇晒……

「咁啊…」秋兒姐姐又問:「咁你同左叔叔講未呀?」

「未啊。」我道:「攰到一早訓著左。」

事實係我同大表姐傾完電話之後訓左響床上面輾轉反側咁思考緊同唔同妳表白好呀…

「哦。」秋兒姐姐好似釋懷左小小:「駛唔駛今晚陪你一齊講?」

「好啊。」我笑道,心入面都有啲暗喜,畢竟秋兒姐姐依然係放我既事響心上面。

「唉。」秋兒姐姐收起笑容歎左口氣,望住我道:「好快就見你唔到喇。雖然我一直都話唔想你因為我而有所顧慮,但其實我真係好唔捨得你。」

「其實我都係……」我果陣唔想去試腳既原因,就係唔想離開妳……尤其是有Jonathan呢隻大野狼對妳虎視眈眈……

「不過你唔好因為我放棄呢個機會啊。」秋兒姐姐笑道。

「知喇。」我真係有過一刻衝動話唔去日本。

「嗯,過到去日本比心機喇。」秋兒姐姐微笑道。

「係呢,今個星期六就係我最後一場響香港既比賽,妳會唔會過黎睇?」我問。

我好希望秋兒姐姐可以黎睇我星期六既比賽,然後等我贏波之後,我就可以堂堂正正咁同妳表白!

「唔...今個星期有讀書會...」秋兒姐姐說道。

...

我響香港既最後一場比賽,連讀書會都比唔上?

莫非真係正如大表姐所講,我已經錯過左表白既最佳時機?而家Jonathan既讀書會仲重要過我?

我諗我面上真係洋溢住非常失望既表情,秋兒姐姐見到啞然失笑道:「熙熙,你唔好咁既樣喇,我都冇話唔黎。」

「下?」

「讀書會點會夠你響香港最後一場比賽緊要啊?」秋兒姐姐面露溫柔既微笑,道:「我一定會黎睇!」

「啊,妳講到咁好難怪我誤會架喎。」我鬆一口氣,笑道。

秋兒姐姐伸脷笑左一笑,道:「乜係咩?」

「係啊。」不過無論點,我計劃入面既第一步總算順利。

講起黎,呢次好似係秋兒姐姐第一次黎睇我球會級別既賽事,我一定要贏比佢睇。

然後表白!

(待續)
有文
呢個鋪排 仲唔係斷腳?
似了
等咗兩日,用咗半分鐘就睇完
劇透
之前講熙熙個故有追開,一路小留言,唔好同我講佢去唔到日本,我真係反枱架
Push
推推推
怒推山區巴
綠茶巴
唔劇透
三百九十七

呼...

今日會係我人生入面最重要既日子。

只要今日對公○場波贏既話,我就會同秋兒姐姐表白!

如果輸?

笑話,我係唔會輸既。

陳sir又再三問我係咪真係決定要上陣,我諗都唔駛諗就答佢:「梗係!」

然後陳sir笑道:「咁就拜託你入多幾球,將勝利帶比我地喇!」

「冇問題!」我自信心爆棚。

然後陳sir叫晒所有隊友響場邊集合,交待完出場陣容同戰術之後向大家發表講話:「相信大家都已經知道,今日係熙仔為我地披甲既最後一場波。」

「係!」

「相比起佢啱啱加入球隊既時候,佢而家已經成為左獨當一面既球員,仲有機會去日本踢波。」陳sir笑了笑,再勉勵大家:「你地都比心機,記住流○出品,必屬佳品!」

「哈哈,我仲記得佢第一日黎練波果陣仲戇鳩鳩咁連波都唔識傳。」賈加華憶著笑道。

「哈哈哈……」大家哄堂大笑。

「屌你喇,我見你個樣太戇鳩先唔傳比你咋。」我笑住反駁。

「好喇好喇。」陳sir拍幾下手,要我地集中返:「我地今日就用一場勝仗去歡送熙仔喇,好唔好?」

「好!」

*

「今日不勝無歸,歡送阿熙!」響熊輝既帶領之下,我地響自己半場圍圈打氣:「流○!流○!流○!!!」

球員散開。

我一路行去中圈準備開波,一邊望去觀眾席。

今日朝早秋兒姐姐特登提早左小小去讀書會,所以我地今日係分開過黎球場。

而家呢個時間,應該到左球場喇呱……

……

然而,我最尾響觀眾席上面,見到既係令人眼火爆既畫面。

秋兒姐姐坐左響觀眾席上面,面露微笑咁同我做左個打氣手勢。

不過……唔止佢一個。

Jonathan坐左響佢隔離,面上係一副悠哉悠哉既表情。

好彩既係,除左Jonathan之外,都仲有幾個我同校既師姐,應該係秋兒姐姐啲朋友(又或者係一齊參加讀書會既同學),仲有啲見都未見過既人一齊黎睇波。

啊,唔係喎。有幾個Christmas Ball時見過既人型豬扒。

搞乜野要咁大棚人黎睇波呢?

咁咪阻住我同秋兒姐姐表白?

哼。

Jonathan,你以為咁就阻到我表白咩?

太天真喇。

「喂,你望夠阿嫂未?」白卡必既聲音從我耳邊響起。

「乜撚呀?」我老面一紅,咁都比阿必睇穿左我對秋兒姐姐既心意?

「你望住淇淇好耐喇。」阿必傻笑道:「其實你地究竟發展到咩地步?成日都出雙入對咁,但又神神秘秘咁玩地下情喎……」

啊。

原來佢講緊淇淇。

唔記得同大家講,早幾日知道左試腳成功之後,淇淇即刻扁晒咀眼泛淚光但又要強顏歡笑咁恭喜我,恭喜完之後又即刻走左去廁所。跟住放學果陣就問不如今日同八婆儀、忍者欣一齊過埋黎睇波好唔好,又話睇完波可以一齊食飯。

基於我既表白大計,我就話我今晚有野做唔得閒,但都好歡迎佢地黎睇波。

就係咁,佢地三條女都係今日呢一場比賽既座上客。

「屌你,專心踢波喇!」我一掌打落阿必頭頂。

「冤枉啊球星……」阿必慘然道:「係你唔專心咋……」

「食屎喇你。」

「你屙奴才實食架。」

「妖。」

*

咇!

比賽開始!

作為青年軍班霸,我地既攻勢照舊水銀瀉地,幾下傳送之後個波傳到禁區頂我既腳下,我好輕鬆就扭過幾個後衞,再瞄準龍門右上角準備射門。

輕鳩鬆。

……

……

……

!?

啪!

好痛!

就響呢個時候,我後面公○既中堅突然從後剷落我度!而且根本唔中個波,而係中晒我隻右腳腳踝!

「喂屌你咩!」阿必既聲音響起,然後係一輪推撞既聲音。

球證向條友出示左黃牌。

我掙扎住企起身,摸一摸腳踝,好痛……

不過冇事既。

我望一望觀眾席,見到淇淇同秋兒姐姐都企左起身一臉關心咁望入場。

我擺一擺手,向阿必道:「射好佢。」然後望住公○個23號後衞…

素未謀面,應該係第一年踢青年聯賽…

我再擰轉頭向阿必道:「垃圾先會踢中人而踢唔中個波。」

「啊,仲有仲有,智障既都會踢唔中。」阿必同我一唱一和。

公○中堅望住我怒目而視。

哼,第二回合而家先開始。

(待續)
有文
差唔多開定新po?
幫你推爆佢
準備加更啦
贏唔到咪表唔到白
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞