我和鄰居大姐姐的故事(15)

1001 回覆
253 Like 3 Dislike
大麻撚
熙哥咁孝順又咁重視老豆嘅睇法
真係兒子生性父感安慰

葉開巴希希望你屋企人早日康復
多謝

熙熙雖然小學雞,但佢不嬲好重視老豆
毒品
山區巴
我笑撚左
大麻撚算唔算都係一種
綠茶巴
三百六十三

過左我老豆呢關,咁其實即係已經過晒所有難關,我亦都回覆左陳sir我想去日本試腳。

「過到去就唔好返黎喇。」陳sir電話入面笑道:「一路順風喇。」

「嗯。」

「啊,唔係唔係,你點都要返黎一次等試腳結果既消息,祝你有好消息!」陳sir醒起澄清返。

「嗯。」

呢兩個「嗯」字其實都睇得出我幾冇準備,因為我除左知道自己係去試腳之外其實對所有野都一無所知,只係等其他人安排。

不過我只係隻中三既中學雞,咁既態度都幾符合我既身份。

總之就係等球會安排喇。

陳sir之後有一日就帶左我去球會成日幫襯果間茶記,同浦乜撚鑽既球探加藤先生仲有個翻譯見面。

其實響茶餐廳去招待貴賓唔算太體面(當然呢個都係我大個回想返先有既諗法,當年我只係一隻中三既中學雞,球會點安排我就點架喇),但呢個好似係我地球會既傳統習慣,而席間加藤先生睇落又冇咩不滿。

其實我坐響度聽佢地鳩up真係幾撚悶。佢地都係介紹返球會歷史,今次試腳既安排同加藤先生點解會想我去試腳。

原來佢響亞少盃外圍賽既時候已經覺得我幾好,睇完東亞少盃決賽周之後更加印證左佢既諗法,所以就算我唔係日本人都好,佢都力勸球會要比我試腳。

不過正正因為我唔係日本人,所以佢先用左啲時間說服佢老細。

好唔容易捱過左餐飯,我成餐其實都靈魂出竅,然後定左過兩日,即係星期日就出發(當日係星期五),星期一操到星期五夜晚返香港再等消息。

「熙仔,加藤先生非常睇好你,放鬆啲,你冇問題架!」一出茶餐廳,我地同加藤先生道別之後向我道。

「嗯。」其實我一啲都冇緊張過。

真架。

踢波既野我真係一啲都唔緊張。

其實我都叫做起行得好急,所以其實都係得好少時間同朋友們道別。

淇淇聽到我有個咁既機會好替我高興,於是星期五當晚就叫左我、阿必、八婆儀同忍者欣出黎同我食個farewell dinner,佢地請,話預祝我成功。

最後我地幾個去左食Pizz○ Hu○。

雖然淇淇話好替我高興,但係席間個樣就強顏歡笑,表情好似死老豆仲要夾硬笑出黎咁款。

反而係阿必響席間又發揮佢既戇鳩專長,響度搞下氣氛咁,先至令個氣氛輕鬆返小小。

「不如去食糖水!」埋單既時候阿必提議:「食完之後球星就順風順水!」

……

真係爛gag。

不過個提議就唔錯,於是我地一行五個人就行去附近既糖水鋪食糖水。

響前往糖水鋪既路上,阿必佢地三個(其實主要係阿必同八婆儀)響前面響度嘈嘈鬧鬧,留底我同淇淇響後面慢慢跟住佢地。

「佢地真係好嘈。」我皺眉道。

「係呀。」淇淇食完飯之後個樣仲係悶悶不樂,回答得比平時簡短。

「如果試腳成功既話可能就有排都見唔到呢個畫面喇。」我望住阿必佢地既背影歎道。

「嗯。」淇淇勉強咁打起精神笑住回答。

「妳好似唔開心咁既?」成晚死老豆但要勉強自己笑咁款。

「唔係啊,你有個咁好既機會,我好替你開心架。」但淇淇個樣絲毫睇唔住真係開心。

雖然,佢係笑住咁講。

「多謝。」

「不過...我都冇諗過你真係想做職業球員添。」淇淇忽道。

我心諗妳唔知道既野仲好多。

包括我既性愛史。

「咁如果我可以用自己鍾意既運動做職業,咁樣都唔錯吖。」我望住阿必,心諗其實職業球員呢個主意其實都係阿必提出先。

不過如果有朝一日,我同佢真係可以響香港隊拍住上,都係一件開心事黎既。

「嗯。」淇淇又應左句。

之後我地默默地並肩咁行左一陣。

然後,淇淇突然開口問:「熙熙,其實你有冇唔捨得我地?」

(待續)
淇淇係咪要表白
一定唔係啦,淇淇同大麻熙一樣,唔識做開口嗰個
有文
葉熙威你試下咁亂嚟
平衡時空
大家估下大麻熙去到日本會食幾多女?
淇淇快啲表白喇 係時候要加速推快啲劇情
應該會俾人撬走咗做av男優
球探加藤先生係唔係叫加藤鷹
加藤呢個姓我真係咁樣諗出黎
綠茶巴
唔得,佢會搞到所有女優都上晒癮

暫時黎講你代入邊條女都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞