我和鄰居大姐姐的故事(15)

1001 回覆
253 Like 3 Dislike
推推
今日假期所以冇文?
之前有個星期五係紅假都有文
會有文啊,等一等

我上Penana改返先
有發生過呢件事咩
其實咩人都得
綠茶巴
推推山區巴
鐵拳巴
三百六十六

當晚落機之後,就有人響機場迎接我地。加藤先生嘰哩咕嚕咁唔知同佢講乜鳩,然後個阿叔就走埋黎同我握手。

我諗起我每一次都同日本青年軍個隊長握手既時候都會講句屌你老母,而家我都有啲衝動想咁做。

啊,陳sir響隔離我講唔到添。

響個阿叔既帶領下,我地一行四個人上左一架私家車,由於我響飛機上面仲未訓夠,結果我響車上面又唔小心訓著左。

都唔知經過幾耐時間(其實我連間球會響邊、我地而家係去緊邊都唔知),我地到左個類似青年軍宿舍既物體,由於到達既時候都成十二點幾一點,所以我一入到間房就忍唔住撻上床訓著左,完全唔知其實房入面仲有其他人。

隱約間我好似聽到陳sir臨走之前仲同我講左句:「熙仔,早啲休息,聽日仲要展示你既實力出黎比班日本人睇啊。」

香港既球季雖然完左,但原來日本既球季只係進行到一半,佢地既青年軍梯隊都非常努力咁練波,而我就係響咁既情況之下加入訓練。

首先陳sir仲有加藤先生介紹左我比幾個青年軍教練識,然後就叫我準備開始訓練。

「熙仔,加油啊。」陳sir響開始練波之前拍下我膊頭,幫我打打氣。

就係咁,我就開始左五日既試訓之旅。

唔知係咪因為言語不通(啲教練講完一堆日文再求其指住咁啱企我隔離條友用英文夾粗鳩翻譯比我聽),同埋呢度既訓練方式同香港唔同,所以我其實唔係好知佢地操緊乜,要睇睇下先有啲眉目。

呢個情況令我諗起初初加入流○既時候既果種唔知自己做緊乜鳩既感覺。

每節練習完結之後,陳sir就會過黎同我做檢討,睇下邊啲部分做得差可以改善之類。

我感覺聽陳sir講解好似學得仲多野。

不過當去到分隊進行練習賽既時候,我就即刻成個人生猛晒,雖然冇左阿必既傳送,不過我既盤扭技術同射術、走位意識同速度都好勁,所以都入左唔少波。

我響練習賽既對手其實都幾勁,但只要一有機會,連日本青年軍既後防都比我玩弄於股掌之中,佢地算得乜?

啊,我其實覺得有啲人好似有啲眼熟,唔通佢地就係之前日本青年軍既對手?

我有留意,練習既時候教練團望住我表現既眼神都冇乜特別,但我比賽既表現實在太突出,佢地對眼突然好似發光咁望撚住我。

尤其是星期三既時候,球會安排左另一間球會踢友誼賽,由於係非正式既比賽,所以就算我唔係球隊既隊員都可以上陣,而響我響呢場波雖然只係後備落場十五分鐘,但我都攻入左一球,同埋參加左唔少攻勢,最後我地同對手踢成三比三,和氣收場。

另外呢度球會既設施真係冇得彈,有幾個自己既練習用球場不在話下,仲有啲室內建身設施、泳池、食堂都有,早午晚餐真係有晒餐單,好似好撚專業咁。

我越黎越感受到呢個地方對足球既專業、尊重,同時都越黎越想留低。

當然,唔少得我住緊既青年軍宿舍喇。每四個人一間房,大家住埋有講有笑咁。

雖然……

我都唔知佢地up乜春。

不過話雖如此,其實佢地比我想像中友善,我仲以為日本人既民族性咁強,佢地會排斥我添,但至少練習賽既時候,佢地好多時都有餵波比我,所以我先入到咁多波。仲有,我雖然響房會掟埋一邊唔撚出聲,但我既同房們都有走埋黎撩我傾下計,不過佢地啲英文仲屎過我講得又難聽,所以我索性就係咁屌佢地老母。然後間房入面「屌你老母」既聲音就此起彼落。

佢地仲肯借部電腦比我上MSN,我同淇淇響MSN上面傾計時我隔住個mon都覺得佢好開心。

可能日本人至少會做啲門面工作,又或者青年軍既隊友都係後生仔,冇高層果種排他性呱?

五日好快就過去,星期四果晚,陳sir破例帶左我出街食,話我都辛苦左幾日當慰勞下我。

黎到日本,梗係食壽司喇!

聽到陳sir咁講,我真係開心都彈起!

有人請我食野,真係開心到暈!

「熙仔,覺得自己呢幾日表現點?」響間壽司店一坐低,陳sir就問。

(待續)
外流

有文
推推
feel到熙哥肯定會俾陳sir屌爆
間房入面「屌你老母」既聲音就此起彼落
デウネイノオモ
耐冇入嚟 一次過追返
Push
點解咁講
我都係,隔咗成個月無入嚟,睇到上棋棋屋企,心諗終於等到食豬了,點知
食架妹未
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞