我和鄰居大姐姐的故事(15)

1001 回覆
253 Like 3 Dislike
種子基地
咩房先
佢最擔心既事情之一
三百六十八

回程去機場,都係一樣由加藤先生陪同之下搭球會既私家車。

話說回來,今次好似係我人生中第二次坐私家車。響啱啱黎既第一日,我就好撚眼訓所以訓撚左,今次終於叫真真正正咁體驗到坐私家車係點既一回事。

係幾爽既,唔怪得Jonathan條撚樣咁撚寸成日搭住周圍去。

屌,又諗起條打靶。

響機場落車既時候,加藤先生同陳sir密密斟,然後再同我地道別。

「陳sir,你地啱啱講緊咩。」響飛機上面,我終於按奈唔住好奇心問陳sir。

「哈哈,你好快就知。」陳sir賣關子吊我癮。

不過睇佢既表情係咪有好消息?

*

返到香港既時候已經係夜晚九點幾,不過同送機果陣唔同,今次係冇人接機既。

飛機一停定我就急不及待咁打開返個電話,如果唔係陳sir響我隔離既話我應該已經忍唔住打左比秋兒姐姐,同佢講返呢五日我試訓既情況。

但雖然我就唔諗即刻打電話,但係都諗住起碼會send個短訊比秋兒姐姐報個平安既,點知我一打開部手機即刻有勁多短訊轟炸過黎。

……

……

……

我諗秋兒姐姐應該唔會一次過send咁多短訊比我……

究竟係邊個……

螢幕上面顯示既係……

56條未讀短訊……

咁即係邊個呀?

「熙仔,行得喇。」陳sir已經拎埋件手提行李,準備離開機倉。

「啊……好。」我收起部電話,拎埋自己件行李,同陳sir一齊離開機倉。

*

不過唔駛好耐我已經估到係邊個咁chur,因為我都未行到去入境counter,我既電話已經係咁響。

我望住個來電顯示:鄭穎琳。

我皺一皺眉,本身諗住唔接,不過陳sir聽到我電話響,同我講:「你電話響,可以聽左先,唔駛理我。」

「唔駛喇。」我好衰咁㩒左拒絕接聽。

不過唔知係咪因為已經接通左,鄭穎琳又再打黎,跟住陳sir都係同我講叫我聽左電話先,結果我雖然唔太願意,但係都聽左電話先。

「喂。」

「余正熙……」

「咩事?」

「我補考唔合格呀…」鄭穎琳慘兮兮地道。

佢完全唔記得(或者係無視)我同佢響我飛去日本之前係鬧緊交的。

「哦?」係喎,啱啱果個星期鄭穎琳要補考返唔合格既科目(即係全科):「即係……?」

但補考完都係唔合格會點?

同我一齊讀中四?

「咁咪好囉,我地可以一齊讀中四。」我講笑咁講。

但如果我試腳成功當然另當別論。

不過話明講笑,無謂咁執著喇。

「唔好笑囉。」鄭穎琳把聲仲係好慘咁:「佢地同我爸爸媽媽講話叫我不如考慮下轉校呀…」

啊,咁轉校又真係幾撚大鑊……

「咁佢地真係諗住同妳轉校?」我問。

「唔知呀…」鄭穎琳把聲聽落好憂愁。

「唔…我就黎入境喇,我夜小小打比妳再傾喇。」我唔係講大話,陳sir已經響等緊我一齊排隊入境。

「好喇……」講完之後我地就收線。

如果鄭穎琳真係轉校既話,咁我地既地下情係咪會玩完?

不過我地平時響學校其實都冇乜交集,而且佢又唔係搬走左,只要我未去日本我地都仲會出下街屌下閪,又點會突然間玩完?

其實反而會係因為我試腳成功離開香港去日本而同佢分手既機會仲大。

啊,呢啲野都係咪撚講,一陣真係烏鴉口。

講起黎,其實我同鄭穎琳一齊左之後雖然間中都有扑野,但機會始終唔算太多,更惶論同Kitty姐姐果陣荒淫既性生活相提並論。

始終鄭穎琳既屋企人多數都響屋企,我又唔可以成日帶佢返我屋企扑野,驚比秋兒姐姐同班三姑六婆撞見。

咁講好似好撚賤,但我同鄭穎琳一齊其實只係為左扑野,而我響應承同佢一齊既時候其實已經講明。

我諗,我就算賤,都起碼賤得光明磊落。

我同陳sir入左境,傾左幾句,佢送埋我去搭車就走左。

而我上到車之後即刻打比秋兒姐姐先。

鄭穎琳?

等多陣先喇。

(待續)
Push
有文推推
文啊文啊
臭雞chur到😨😨
差16正評熙仔又要加更
推吓先
聽日加更
Push
我都有對住日本妹播過種
不過播落啲紙巾上面
綠茶巴
Hello
佢不嬲都係咁
公主病
三百六十九

我打左比秋兒姐姐傾下呢幾日試訓既表現係點,同埋講下我又有啲擔心,因為畢竟覺得自己響練波既時候唔係太適應。

「唔好擔心,儘左力就得架喇。」秋兒姐姐柔聲道。

同一句說話,由秋兒姐姐口中講出黎令心入面感到一股暖流,陳sir反而令我有種烏鴉口既感覺,越聽越擔心。

「嗯。」

「你返到黎再傾?」秋兒姐姐問。

「好啊。」

佢其實而家溫緊書,我都費事阻佢太耐。

同埋我好似feel到係咁有電話入。

「係喎,一陣妳食唔食啲野?」我諗住一陣響樓下走鬼檔買啲宵夜。

「唔…」秋兒姐姐諗左一諗:「我想食碗紫米露。」

「咁我買埋先上黎喇。」我道:「拜拜。」

「唔該晒熙熙,拜拜。」

收線之後我先得閒打開電話睇,原來真係有兩個未接來電。

全部都係鄭穎琳。

我響覆佢電話之前首先click返入果堆短訊入面睇。

唔計淇淇響我落機之後先覆我既兩個短訊,全撚部都係鄭穎琳send比我既,而且大部份都係我仲響日本試緊腳既時候send過黎。

我又冇漫遊,響日本點收到妳啲短訊呀…

我打開入面短訊望下入面寫乜鳩,頭幾個短訊係星期一收到,內容都係同我講sorry,話自己唔應該亂發脾氣,只係因為考試壓力太大控制唔到自己,想我抽小小時間陪下佢,然後又係話自己之後會改之類。

聽左好撚多次喇。

咁撚樣就當道撚左歉,其實都幾鄭穎琳style。

當然其實我又唔太介意,次次其實都係佢嬲佢發脾氣咋嘛,我都冇放在心上,亦都係因為咁,所以我更加唔會主動道歉。

之後果啲短訊係話掛住我,又話自己溫書好辛苦,一時又話唔想溫,一時又話自己唔想考試,一時又自動自覺報告行踪話同左邊隻邊隻兵仔出去左邊度邊度玩(我又唔會呷醋,畢竟我都有份叫佢唔駛刻意保持同啲兵仔既距離)……

大姐,妳咁溫書法唔怪得妳補考都唔合格喇。

就響我睇緊啲短訊(都未睇晒)既時候,電話突然又響起。

鄭穎琳。

算喇,我都慣左佢有陣時係會係咁轟炸我電話架喇。

平時佢冇咁痴纏(因為我會屌撚柒佢),不過通常佢有咩心事或者有咩特別想同我傾就想傾耐啲,甚至我唔得閒都係咁send短訊過黎。

今次佢補考唔合格咁撚大鑊,呢個情況就更加可以預期喇。

雖然傾傾下到我話cut線佢通常都會聽話cut。

如果淇淇真係我女朋友既話佢其實話唔定真係發現到鄭穎琳既存在。

畢竟我同佢點都會因為鄭穎琳打黎而傾少左電話同回慢左短訊。

好彩佢唔係真係我女朋友。

「喂。」冇計,我都要聽鄭穎琳電話既。

「余正熙……」鄭穎琳悶悶不樂地道:「你入左境未呀…等左好耐喇我……」

「入左喇。」

「點算呀余正熙……」鄭穎琳把聲好惆悵:「我唔想轉校呀…」

「妳問學校比妳考多次得唔得囉。」我鳩up。

諗返都應該唔可行。

「應該唔得喇……」鄭穎琳又道:「Miss Chan講過話呢次有得補考已經係酌情架喇……」

酌情……

我諗諗下其實會唔會補考比分既時候已經手鬆左?

唔……

我諗起林必才中一果陣補考既時候……

似喇似喇。

不過如果係真既話鄭穎琳妳都炒既,妳都真係好差下喎。

「咁冇計喇。」我道:「可能阿Miss Chan叫妳轉校都係鳩up講下既啫。」

「唔係囉,佢認真架,仲同爸爸媽媽傾左好耐。」鄭穎琳道:「Miss Chan話我出去啲冇咁好既學校應該都肯收我升中五,叫佢地考慮下……」

咁我地都叫做地區名校,鄭穎琳又唔係因為操行差而比人踢出校,一啲差既學校肯收佢升中五考埋個會考都唔出奇既。

「妳話妳想讀多年中四吖嘛。」我又講笑咁講:「咁咪唔駛轉校囉。」

「妖,唔好笑囉。」鄭穎琳又不滿地道:「人地已經好慘架喇...」

(待續)
好耐無推過po
睇咗你係penana最新嘅文
想講真係好拖
等多年都未必完到
萬言巴
多謝支持先
拖既話你係指有好多無謂既情節定點?
我寫果陣其實又冇諗咁多,只係將我plan好既大綱寫返晒出黎
三百七十

如果真係連續兩年都留班又真係幾慘既。

「不過妳爸爸媽媽都冇講起啲乜喇,係咪?」我安慰鄭穎琳:「就算佢地真係想妳轉校,妳咪試下嗲下妳老豆囉,佢咁錫妳,一定聽妳講架喎。」

其實我淨係上年十二月去日本比賽既時候響機場見過鄭爸爸一次,但係無論係果次比我既印象又好,平時鄭穎琳同我傾計既時候提起鄭爸爸既時候又好,佢都係好錫呢粒女,所以先會寵到佢變左而家成為左一條唔係好識為人著想既死港女。

「爸爸而家先因為我而同媽咪鬧緊交呀...」鄭穎琳又好唔開心咁講:「我補考都唔合格之後媽媽就話因為佢太寵我,我話唔想溫書佢就真係唔駛我溫,所以我啲成績先會咁差...所以我再嗲爸爸都冇用架喇...」

咁都得?

不過鄭媽媽其實冇鬧錯架喎。

我諗我如果考試唔合格,然後再連補考都炒埋既話,老豆就算幾錫我都好,應該會屌撚死我。

「咁算喇,其實而家妳都做唔到啲咩架喇。」連氹老豆都唔work,我唯有道:「不如靜觀其變喇。」

「嗯...」

唔係點啫?

我地沉默左一陣,鄭穎琳再開口問道:「係呢...你響日本點呀?」

噢,佢終於問起我了,我以為佢唔記得左添。

之後我同佢講左陣我響日本既情況。

「咁我下年咪見你唔到...」鄭穎琳更加唔開心了。

我諗如果我真係去左日本既話,點止我同佢見唔到面,我同佢呢段感情都應該畫上句號。

不過我真係唔敢講實住,始終我覺得今次既日本試訓之旅表現都有起伏,尤其是練波既時候表現得一般。

所以我既回答係:「唔知呢。」

「你都走埋咁我點啊...」鄭穎琳聽到想喊咁款。

本來我想話比佢知到時我地會分手,不過佢呢一刻好似咁慘咁,所以我都係講唔出口,都係遲啲先開口:「到時先算喇。」

哈,我都變得有惻隱之心。

大個仔了。

「聽日我想見下你啊...」鄭穎琳道。

我諗諗下,聽日係星期六,我應該冇約人,而且上個星期六本身同鄭穎琳約會就係想搵機會同佢扑野,既然上星期佢發脾氣冇出到黎,我咪聽日應承佢聽日出黎補返數囉,於是我回答:「好啊。」

「嗯。」

*

返到屋企我第一時間就梗係去對面搵秋兒姐姐先!

雖然響日本既時候我自己專注於足球冇咁覺,但每當夜晚響宿舍既時候其實我都好掛住秋兒姐姐,所以一諗到即將可以見到佢既時候我心入面真係好開心。

「熙熙。」秋兒姐姐打開門見到係我,面上都掩唔住高興既神情。

「紫米露!」我提一提起手上既膠袋,入面就載住兩碗紫米露,我諗住同佢一人一碗。

秋兒姐姐甜甜一笑,打開門同鐵閘道:「入黎先。」

「溫書辛苦喇。」我放低兩碗紫米露響枱,見到餐枱上面散落住好多唔同既書本、參考書同Notes,心諗中七既學生真係好辛苦,連暑假都要用咁多時間溫書。

「嗯。」秋兒姐姐邊走入房邊答道:「因為我唔想重蹈會考果陣既覆轍。」

「妳只係唔小心失手。」我諗起果陣秋兒姐姐都有好比心機溫書,完全冇揸流灘。

當然佢可能比Kitty姐姐影響左,始終又要分心教人又要自己溫書其實都唔易,不過估唔到Kitty姐姐最後竟然會高分過秋兒姐姐啫。

但要嬲Kitty姐姐又嬲唔落,畢竟最後係因為佢放棄個學位所以秋兒姐姐先可以原校升中六。

唉。

正當我胡思亂想之際,我發覺枱上面既Notes入面夾雜住唔少用補習天王做大頭封面既Notes,細心一睇數量仲其實比起之前更加多……

唔止咁,總有啲XX書院同其他名校既試卷同答案參考……

……

……

……

唔駛諗,一定係Jonathan借或者直情比左秋兒姐姐架喇。

心入面又升起一股不安同煩躁既感覺。

Jonathan根本就係諗住用讀書呢樣野黎接近秋兒姐姐!

但我又可以點!

真係有衝動想將餐枱上面疑似係Jonathan借出黎既野掃晒落地!

(待續)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞