我和鄰居大姐姐的故事(15)

1001 回覆
253 Like 3 Dislike
一見熙熙誤終身
三百八十八

「余正熙,我好唔捨得你呀…」鄭穎琳響我懷中啜泣道。

我雖然都想安慰下佢,但我唔得閒,因為我正同目露兇光既鄭爸爸對望緊。

「我返到黎既時候…如果你已經同譚梓淇分左手既…我地可唔可以響埋一齊……?」鄭穎琳邊喊邊舊事重提。

但而家唔係講呢樣野既時候……

鄭爸爸仲係好惡咁瞪住我……

「余正熙……?」見到我咁耐都唔出聲,鄭穎琳好似終於發現有啲唔妥。

佢抬起頭望住我,見到我望緊正前方,於是順住我目光既方向望過去。

今次到鄭氏父女四目交投。

「爸爸!」滿臉淚痕既鄭穎琳轉身怒道:「你幾時跟埋我落黎架!」

「唔係呀細妹……」鄭爸爸想解釋。

「返上去,返上去!」鄭穎琳怒道。

「不如請埋正熙上去坐下喇。」鄭爸爸突然醒起可以搵我黎過橋。

頂你咩…

我諗住黎見下鄭穎琳最後一面,點解要上埋去坐?

我即刻say no:「唔好既,你地就出發應該好多野要執,我都係唔好上去打擾你地喇……」

「哦,咁冇辦法喇……」我都未講完,鄭爸爸已經開口贊成。

頂,睇黎佢真係諗住搵我黎過橋架咋喎。

「好啊,咁余正熙我地上去喇!」鄭穎琳都未聽完我地講野,就已經拉住我隻手走入大堂……

喂大姐,妳究竟有冇聽人講野架?

……

*

……

……

……

點解我會變左響鄭穎琳屋企幫手執野架?

「余正熙,可唔可以幫我拎埋果面果兩條頸巾比我呀?」鄭穎琳指住我身後梳化晾左響上面既兩條頸巾。

「……」我不發一言咁遞過去。

好唔容易終於搞掂晒啲行李。

鄭媽媽好客氣咁行到黎我面前(但佢身後既鄭爸爸依然係目露兇光咁望實我):「正熙,辛苦你都上埋黎幫手,如果唔係細妹真係執唔切架。」

講起黎,鄭穎琳家姐其實都響屋企,但佢除左去廁所出過黎之外都匿埋響房,比我既感覺係佢同鄭穎琳既關係其實唔係咁好。

「呃…」鄭媽媽竟然會走過黎唔該我,真係嚇左一跳,我load左陣先識得反應:「呃…唔好客氣…」

鄭媽媽望左一望鄭穎琳既方向,確認佢同鄭爸爸係傾緊計,先開口同我講:「穎琳呢粒女呢,細細個開始都係痴男仔玩。」

我望住鄭媽媽,完全唔明佢做咩要同我講呢番說話。

鄭媽媽續道:「但你係我見到既第一個細妹咁上心既男仔,雖然我聽細妹講,你已經有女朋友,所以唔會同佢發展,不過我真係好感激你同你爸爸果日咁有心咁照顧佢,而且冇乘人之危。」

慚愧。

我都唔知扑左妳個女幾多次。

不過鄭穎琳又話同鄭媽媽既關係唔好既,又話鄭媽媽係妖女又女魔頭又盛,點解會講晒咁多野比佢知?

其實佢都係鍾意佢媽媽既。

「仲有,佢爸爸把口雖然唔肯認,但其實佢心入面都好多謝你同你爸爸果日肯收留細妹,如果唔係佢真係露宿街頭,又或者去左啲唔三唔四既男仔度訓,咁就真係蝕底晒。」

「小意思。」我咪就係啲唔三唔四既男仔囉…

其實妳個女一早已蝕底晒比我喇。

「總之唔好介意佢爸爸。」

「唔會。」其實WFC鄭爸爸?

鄭媽媽微微一笑:「你今日真係好幫手,我地一陣截的士可以車埋你,你真係唔一齊送細妹去機場?」

「唔駛喇。」我笑一笑。

呢個時候鄭穎琳都發現左我地傾緊計,唔執輸走過黎問:「你地傾咩咁好傾?」

都話佢地關係其實唔差,係鄭穎琳把口唔肯認啫,可能因為鄭媽媽管教得嚴啲呱。

鄭媽媽微笑道:「我問緊正熙一唔一齊送妳機啊。」

「好啊余正熙!黎送我機喇。」鄭穎琳一副期待既面孔。

「唔喇。」我一口拒絕。

呢樣野唔讓得步,我唔想比鄭穎琳啲狗公s唱通街。

「嗯。」鄭穎琳應該預左,佢冇發任何老皮,取而代之既係一副好唔捨得我既表情。

……

……

……

然後一滴眼淚由佢眼睛流落黎。

(待續)
有文
有文就要推推
鄭穎琳其實都幾性情中人...無想像中咁差
穎琳bb算係第幾個咁真心鍾意大麻熙嘅女仔?
Last q 先啦
佢係純粹蠢啲啫
第四?
睇黎搞埋佢家姐
推推
lm
怒推山區巴

姐妹丼
佢睇人黎性情中人
如果淨係扑過野既黎講係第二個
其他果啲一係對大麻上癮,一係有些微好感
三百八十九

「哎呀,我話過今日最後一日響香港要開開心心架嘛。」鄭穎琳笑住咁抹一抹眼淚:「唔小心流左兩滴眼淚出黎添。」

「細妹,我地放假會返黎架嘛。」鄭媽媽安慰道:「又唔係以後都唔再見面。」

「唔係架……」鄭穎琳又抹一抹眼淚,道:「余正熙佢可能就快要去日本架喇。」

啊,唔好講中我既心事……

我等極都等唔到消息……

「細妹,你地係朋友黎,總會再見架嘛,係咪?」鄭媽媽安慰鄭穎琳。

唉屌。

……

……

……

「喂。」我出聲。

「唔?」鄭穎琳一對仲水汪汪既妙目望住我。

「我比我MSN妳。」我道:「如果我真係去得成日本既,妳可以MSN我。試訓既時候我同房都會借電腦比我用。」

「你有MSN架咩?」鄭穎琳問。

除左淇淇之外就冇人知我開左個MSN。

咁都好正常,畢竟係淇淇逼我開咋嘛,我都冇諗住同其他人講。

「有啊,去試腳果陣淇淇幫我開既。」我答道:「不過我響香港都未開過。」

「我會照add你先。」鄭穎琳說道。

「嗯。一陣我sms我個MSN比妳。」

「細妹,我地都夠鐘出發喇。」鄭媽媽向我地兩個講:「正熙,今日真係唔該晒你上黎幫手。」

「唔好客氣。」我說道:「我幫妳地拎埋啲行李落去吖。」

「咁麻煩你喇。」

*

臨上的士之前,鄭穎琳依依不捨咁向我道別,然後一路強顏歡笑緊既佢終於忍唔住再喊出黎,好快咁上左車掩面咁喊。

鄭爸爸安慰佢幾句之後坐上前座,臨走之前終於正正常常咁同我講左聲:「正熙,唔該晒。」

啊,我都有啲驚訝:「哦,小事啫。」

如果你同鄭媽媽知我食撚左你地個女,應該會斬鳩死我。

不走不走還須走,載住鄭氏一家三口既的士終於向住機場絕塵而去。

「嘩其實你係咪比左啲乜野藥細妹食?」鄭家姐雖然冇送機,但都有落樓送的士:「細妹收兵我就見得多,做兵我真係第一次見。」

藥?

我碌大麻鳩算唔算?

「唔知呢。」不過我冇興趣理鄭家姐,既然都送左鄭穎琳上的士,我都係時候返屋企。

鄭家姐雖然自討沒趣,但仲係饒有趣味咁望住我既背影。

我心下對呢個家姐唔係幾鍾意。

不過我應該都唔會再同佢有任何瓜葛(其實而家都冇),所以最好既做法就係唔撚理佢走人。

雖然我諗自己應該係冇鍾意過鄭穎琳,但佢而家走左我個心都有啲唔係幾舒服。

雖然只係少少,但我從來冇諗過我會有呢種感覺。

或者呢啲就係成長,Kitty姐姐、Ada、鄭穎琳,甚至乎大表姐,佢地每個都令我經歷左更多,再稍為成長。

然而呢個時候我唔知道既係,真正令我長大成人既一件事,就黎會發生響我身上……

啊,離題了。

講返而家。

冇正式既分手,但我同鄭穎琳既關係就係咁結束左。

大概係由我同佢開始拍拖既時候,佢已經預左有咁既一日,佢個反應冇我想像中咁激烈,甚至乎我地兩個告別既時候,佢連陣港女味都冇埋。

呢段關係或者唔止令我,甚至乎令鄭穎琳都有所成長吧。

希望佢去到英國唔好再收兵喇。

而我呢?

我開始覺得,自己應該從良,唔好再亂搞男女關係了。

咁既話,或者自己總有一日會配得上秋兒姐姐?

*

二零零六年九月。

我企撚左響學校門口,心入面屌撚左出黎。

係咪真係自視太高呢?雖然我知道我試訓既時候練波果陣有啲鳩流流,但我響啲練習賽、友誼賽係有好好既表現,又有入波架喎,我心底入面以為試腳成功既機會係大過唔成功添。

屌,點解到呢一刻都未有消息架?

好彩秋兒姐姐逼我做晒啲暑期功課,如果唔係我就大鑊了。

「入去喇。」秋兒姐姐企響我隔離,柔聲道。

「嗯。」

彷彿係睇穿左我心入面既諗法,秋兒姐姐溫柔地道:「唔好咁失望住,你都未接到試訓失敗既通知,仲有機會既,係咪?」

「嗯。」

表面上就係既,不過等咁耐都冇消息,其實都唔太樂觀。

暑假既時候我都試過忍唔住打比陳sir問,佢話佢都係等緊日本果面既通知,不過佢都奇怪,因為佢都冇預過要等咁耐。

「真係入去喇。」秋兒姐姐再提一提我:「我地好似阻住個門口啊。」

「嗯。」就係咁,寫左成三百八十九集,我終於升到上中四。

(待續)
中四去中五要幾耐呢
就係咁,寫左成三百八十九集,我終於升到上中四。
今年9月有無機會升到中五
成三百八十九集啦! 多謝熙哥!!
會唔會1000集先完到
無所謂啦,以前追《足球小將》成個月都踢唔完一場波
「嗯。」就係咁,寫左成三百八十九集,我終於升到上中四。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞