我和鄰居大姐姐的故事(15)

1001 回覆
253 Like 3 Dislike
做咩咁多人估熙熙斷腳
三百九十三

「啱啱陳sir搵你咩事?」我走入更衣室既時候,阿必好奇地問:「睇你個樣,應該係好事黎?」

我諗我自己都掩唔住面上果副高興既表情。

「日本果面話我試腳成功啊!」我笑道。

「勁!都話你唔駛擔心架喇!」阿必睇落都好開心、好凳我高興。

「喂,阿熙成功左喇!」熊輝響更衣室入面鳩叫:「佢就要去日本啊!」

更衣室一陣哄動。

有啲似日本仔既賈加華走過黎笑道:「今次比你早我一步添,你響日本等我,我好快就過黎!」

楊舒達都走過黎笑住向我道賀:「就知你一定掂架喇!」

唔知楊舒達從Ada既傷痛走出黎未,但佢今日練波時既氣息好過上季好多。

希望佢真係已經冇晒事。

要放低向前走架喇。

「喂,今個星期六應該係阿熙最後一場比賽喇,我地贏波黎歡送佢喇好唔好?」熊輝突然大嗌。

「好!」大家應道。

「你果場仲踢唔踢架?」賈加華問。

「踢,梗係踢喇!」我笑道:「同你地一齊既最後一場波喇!」

康達打斷我,笑道:「講呢啲,我地會響香港隊繼續踢一齊架嘛!」

阿必衝過黎插咀道:「呢層一定架喇!到時阿熙展示比你睇咩係J League球星既實力啊!」

「屌你喇。」我拍鳩阿必個頭。

「不勝無歸!」大家突然響更衣室入面情緒高漲起黎。

而家諗返,同佢地踢波真係人生其中一段最開心既日子……

*

返到屋企我第一時間梗係去㩒秋兒姐姐屋企門鐘喇!

咁開心既消息,我好想親口同秋兒姐姐分享!

不過雖然開心,但一諗到要同秋兒姐姐分別一段長時間,我又不其然覺得有啲難過……

唔知秋兒姐姐聽到呢個消息會唔會唔捨得我呢?

嗯…

一定會既……

……

……

……

點解咁耐都冇人開門既?

成十點幾喇喎?

應該去完讀書會返黎喇?

除非……

秋兒姐姐破例留左響Jonathan屋企食飯!?

唔會既唔會既。

唔好自己嚇自己。

我望一望門隙。

……

冇燈光透出,應該真係冇著燈。

……

我無奈地返去屋企,然後坐左響梳化,叮左個訊息比秋兒姐姐:“未返到?”

好彩既係,都唔駛隔左一分鐘,佢就回覆左我message:“就返到喇

“咁夜既?”我忍唔住又打多個message。

“係啊,返到黎話你知吖

“ok”

唉。

難得既大好心情突然變差了。

唔係真係讀書會之後留左響Jonathan屋企食飯下嘛?

有啲坐立不安。

不過好彩既係秋兒姐姐冇講大話,佢真係好快就返到。

我一聽到秋兒姐姐屋企有開鐵閘聲,我已經忍唔住打開門。

「熙熙?」秋兒姐姐見我衝住出黎開門嚇左一嚇,然後微笑道:「我仲諗住等我返去換埋衫先過黎搵你添。」

「擔心妳吖嘛。」擔心妳比Jonathan食左!「咁夜先返到。」

秋兒姐姐聽到之後甜甜一笑,道:「唔駛擔心喇,十點幾都唔係好夜啫。」

「好夜架喇。」去讀書會去到十點幾,我梗係覺得好夜喇。

「入黎坐先吖。」秋兒姐姐開左門請我入去。

「嗯。」

我入到去坐響梳化,秋兒姐姐就入左房換衫。

換衫……

……

……

……

頂,我響度諗緊乜!

不如諗下一陣點開口問秋兒姐姐好過喇!

都唔駛好耐,秋兒姐姐已經走左出黎。

我乘機問:「係喎秋兒姐姐妳食左飯未?我煮個麵比妳食?」

我專登咁樣問。

我估秋兒姐姐其實食左飯架喇,畢竟都成十點幾,係睇下可唔可以引到佢講佢響邊度食。

求食拜佛,唔好係響Jonathan屋企同佢一齊食啊…

「去補習之前食左個quick dinner。」秋兒姐姐摸一摸個肚,伸一伸脷:「不過我都仲有啲肚餓。」

「哦,咁妳補習要集中精神聽書吖嘛……」咦等等,呢個好似唔係重點:「咦?妳話補習?冇聽妳提起過既?」

究竟係咩一回事?

(待續)
秋兒一定係唔想熙熙心掛掛,所以專登報咗補習班啦!
唉 熙熙
兩個距離越嚟越遠了
秋兒出手拉番近啲啦!
推推推推推推推推推推
推推山區巴
綠茶巴
三百九十四

「係啊,我都係啱啱今日先決定試下堂,所以冇同你講過。」秋兒姐姐微笑同我講完之後走去廚房:「我食塊面包先。」

「試堂?」我問,完全唔記得問過秋兒姐姐駛唔駛煮個麵比佢食。

「出面果啲補習社啊。」秋兒姐姐響廚房拎住一塊方包就咁食。

果啲扮到自己明星咁款既所謂補習名師?

「點解會突然可以試堂既?」我又問。

「讀書會啲同學話出面啲補習老師貼題好準,因為佢地響考試局識到人,咁啱啲補習社又做緊推廣試堂優惠,所以我就本住試下既心態去試下堂囉。」秋兒姐姐邊食住塊包邊回答我。

我好似審犯咁追問:「但妳有錢去補習咩?」

其實就算我同秋兒姐姐幾親都好,呢句說話已經係非常之無禮貌。

不過秋兒姐姐就冇介意,微笑地回答:「係啊,但我咪話補習社做緊推廣試堂優惠既?」

「嗯。」即係點?

「二人同行既話,未讀過果個新生係可以免費試一個月堂架。」秋兒姐姐答道,已經差唔多食完塊方包。

二人同行?

妳唔係指……?

「咁……點解會有二人同行既……?」我小心翼翼地問。

秋兒姐姐本來應該唔想講,又或者而家先意識到自己似乎講得太多,所以佢望住我猶豫左一陣先答道:「唔……咁係因為Jonathan佢都有補習,佢話呢個優惠啱我用,於是就叫我去試下堂,比我自己感受下補習係咪真係有用。」

真係Jonathan!

究竟響我唔知情既情況之下,Jonathan為左對秋兒姐姐出手,搞左幾多野出黎!?

次次都係用讀書為名,然後約秋兒姐姐出黎!

佢根本就係知道秋兒姐姐好緊張黎緊既A Level考試,所以就用呢一樣野黎做切入點對秋兒姐姐採取攻勢!

但最大問題係,同阿鋒社長果陣既追求唔同,秋兒姐姐好似覺得完全冇問題,仲好受落咁!

因為秋兒姐姐真係想考好個A Level,但Jonathan就……!

「咁即係食飯都係同Jonathan條……食?」我內心有啲亂,爭啲想將仆街兩個字講埋出黎。

我從來未試過響秋兒姐姐面前講粗口。

「嗯。」秋兒姐姐似乎唔想再響呢個話題上面再講落去,所以只係輕輕咁應左我一聲。

「……」

「嗯,我食完塊包,冇咁肚餓喇!」秋兒姐姐打破沉默奇怪既氣氛,向我微笑道:「我又要開始溫書喇!熙熙你會唔會都拎啲書過黎溫下?你提早開始準備下會考?」

其實今日只係開學既第一日,書都未開始教,我可以溫咩?

點似得秋兒姐姐咁如火如荼咁要準備高考,開學第一日已經要溫書呢?

更何況我準備要過日本展開我足球生涯既最新一頁,仲邊得閒理呢個乜野會考?

啊,我其實過黎秋兒姐姐屋企就係想親口同佢講我試腳成功左……

但唔知點解,我喉頭就好似塞住左啲野咁,講唔出口。

「我今日練完波有啲攰。」我作狀伸一伸懶腰:「同埋今日開學第一日,咩都未教,我都唔知溫咩好。」

秋兒姐姐微微一笑,道:「你都啱既,無謂太快搞到自己chur到咁攰。」

「嗯,咁我返過去休息先喇。」

「嗯,早抖。」秋兒姐姐向我微笑道別。

最後,我竟然乜都冇講就返左自己屋企。

*

我好快咁沖左個涼撻上張床,想倒頭大睡。

但我訓唔著。

究竟係由幾時開始,秋兒姐姐係同Jonathan行得咁埋既呢?

其實……

係咪由Jonathan搞讀書會開始,我就注定要被排擠在外?

我突然間覺得我同秋兒姐姐好似有左一層隔膜。

呢種感覺係出世以黎都未試過。

我覺得Jonathan響不知不覺間已經踩入左我同秋兒姐姐兩個人既圈子入面……

而且同阿鋒社長唔同,佢做到咁出面,秋兒姐姐都冇好似當年咁樣咁抗拒,係咪即係代表其實秋兒姐姐對佢都有感覺?

……

……

……

唔得架!

唔可以咁架!

我要做啲野!

但……我都就黎去日本,我可以做啲咩?

有冇人可以話比我知點做……?

……

……

……

啊。

有。

大表姐。

(待續)
推推
大表姐
又想一屌解千愁
我屌你啦,唔去penana 都要畀人劇透
我已經專登四種加密喎
唔小心禁咗入嚟一口氣追到live
到底熙仔幾時屌到大姐姐好耐冇呢類型嘅長故了 睇得好開心
推推山區巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞