我和鄰居大姐姐的故事(15)

1001 回覆
253 Like 3 Dislike
大力推
綠茶巴
全靠Kitty姐姐
possible
怒推山區巴
係喎

不過講堅呢啲自願既,但你地肯sub我會好感激
留名系統正式啟動!
三百七十七

「余正熙……」鄭穎琳響XX站月台見到我落車,就忍唔住飛撲過黎攬住我:「我好掛住你啊……」

嘩屌。

轉死性?

今日冇遲到既?

而且有啲怪,佢今日唔係孭個手袋仔,而係孭左個大書包。

「嗯,我地搵間餐廳坐低慢慢講?」我回手攬一攬鄭穎琳再提議。

「嗯。」鄭穎琳其實都係無精打采既樣。

*

我地去左附近既一間餐廳仔食午餐。由於我地去到餐廳既時候已經過晒lunch時間,所以等都唔駛等就有位。

鄭穎琳一坐低,就已經忍唔住用一把慘兮兮既聲音同我講:「點算呀余正熙…我唔想走,唔想去英國啊…」

「妳冷靜小小。」我都坐低左響鄭穎琳對面:「不如妳講返件事係點先?」

「嗯…」鄭穎琳開始敍述返發生咩事。

其實就冇乜特別既,大致上就係鄭爸爸媽媽覺得佢既成績實在太差,真係驚響我地學校(始終都係地區名校)讀多年都升唔撚到班,但又唔想轉讀啲band 3學校,驚鄭穎琳會學壞,所以思前想後,就覺得出國留學都係一個唔錯既選擇。

跟住為左唔好比鄭穎琳有機會向鄭爸爸撒嬌,驚鄭爸爸心軟,鄭媽媽仲要特登請左半日假等今朝鄭爸爸返左工先同鄭穎琳講佢地既決定。鄭穎琳自細嬌生慣養,條氣梗係好唔順,於是一怒之下,就等佢老母出左街(返工?),就執埋個大背囊離家出走。

「嘩,妳玩到離家出走咁大件事?」我聽完後訝然道。

「咩喎。」鄭穎琳扁咀道:「咁係佢地唔啱吖嘛。」

嗯…

雖然鄭穎琳年紀大過我,但佢諗野仲小學雞過我。

「妳啱啱打比我果陣已經出左黎?」我又問。

「未呀…我仲喊緊咁肉酸…」的確,鄭穎琳雙眼真係有啲紅腫:「聽完你把聲好啲喇。」

我把聲係藥黎?

「咁妳諗住點?」我見鄭穎琳執好晒背囊咁,係咪有晒計劃點做?

「唔知啊。」鄭穎琳講完之後突然一雙妙目望實我。

……

……

……

我知妳諗緊咩…

「唔得呀!」我一口拒絕。

「我都未講!」鄭穎琳鼓埋泡腮。

「我知妳諗緊乜野!」

聽到呢句,鄭穎琳突然甜甜一笑:「係啊,你知道我諗緊乜。」

我仲未get到鄭穎琳甜笑既意思,只係急忙再次拒絕:「唔得啊!」

「點解啊…」鄭穎琳扁咀,扮出一副可憐兮兮既表情。

點解?

過夜喎!

而家仲要放緊暑假,一定會比秋兒姐姐發現!

秋兒姐姐仲要因為Jessica件事唔鍾意鄭穎琳添,比佢發現鄭穎琳響我屋企過夜仲得了既?

仲有我老豆呢?

「總之唔得喇!」我斬釘截鐵地道。

「下……」鄭穎琳慘道:「咁我點算……」

「我點知妳點算?」總之咪撚黎我屋企!

「咁我唯有問下鈞仔喇……」鄭穎琳拎出自己既電話,作狀響度搵電話號碼。

呼,我鬆一口氣。

總之唔係黎我屋企就得喇。

鄭穎琳低頭㩒左一陣電話,再抬起頭:「余正熙。」

「係,咩事?妳唔係打比鈞仔咩?」

「喂呀!」鄭穎琳道:「你係我男朋友黎架!點解女朋友話要去第二個男仔度訓你好似乜事都冇咁既?」

下。

係喎。

我好似係鄭穎琳名義上既男朋友。

「屌,冇所謂喇。」我真係冇所謂。

「唔得,你要有所謂!」嬌生慣養既鄭穎琳又黎料:「我淨係要去男朋友屋企訓!」

我有一刻諗過搬淇淇出黎做擋箭牌,去提醒鄭穎琳只係二奶。不過咁就即係變左我呃佢,唔係佢自己誤會,基於我唔會呃人黎食女呢個原則既問題,我都係算。

「但係我屋企唔得吖嘛。」我無奈地道。

「唔得,我要上你度!」

「都話唔得咯!」

「唔制!」

「唔制都冇計!」

「人地上你屋企過夜,可以成晚都曳曳喎……」

「……」

「呢餐飯我請吖。」

「……」

「夜晚果餐我都請埋吖。」

「……」

「今晚食自助餐?」

「成交!」

(待續)
升級 tier 3 正式啟動!
有文
「今晚食自助餐?」

「成交!」

有無為食(真係食物) 到咁
有得曳曳
又食又拎唔洗錢,一定上
其實熙仔前世係咪餓死定窮死 咁易呃
Push
要回一回帶
秋兒係有葉開屋企條匙?
佢唔係前世餓死,係今世細個餓過啫
有啊
早左入黎 未到戲肉
好想睇大麻熙再SM kitty姐姐
秋兒捉姦在床
多謝
有山區巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞