我和鄰居大姐姐的故事(15)

1001 回覆
253 Like 3 Dislike
好快就知
佢自稱從良了

多謝支持
三百九十五

「一早叫左你主動出擊架喇,蘇州過後冇艇搭啊。」雖然已經十一點幾,但大表姐都仲有接聽我電話:「仲有,你去日本咁大件事做咩唔話我知啊?」

啊,上知怒屌完大表姐之後我都冇乜搵過佢,亦都冇同佢講過我去日本試腳既事。

好似有閪屌或者有事先搵佢,好現實添。

「係呀,Sorry唔記得左。」我道歉:「咁我而家點做好啊?」

大表姐失笑道:「你個熙熙,真係現實。」

我響情愛關係上面,對住秋兒姐姐採取啲咩行動、甚至係點面對秋兒姐姐,竟然都會不知所措。

同樣都係愛情關係,點解我唔可以好似對鄭穎琳同Kitty姐姐咁得心應手?

或者當你真心鍾意一個人既時候,就會好容易方寸大亂。

「你仲有冇亂搞男女關係啊?」大表姐突然問。

「冇。」慚愧,呢度既冇係指鄭穎琳之後就冇:「我諗,可能我從良喇。」

「咁樣咪幾好,唔駛再背住心理包袱。」

「嗯。」係咩?但我既罪惡感同內疚感冇消失過喎。

大表姐再道:「咁你表白喇。」

「下?」咁刺激?

「你呢個時候仲唔表白,唔通去左日本先表白?」大表姐問。

「但係……」好突然喎,work唔work架?

「仲但係,你唔係諗住自己乜都唔做,你個秋兒姐姐就會走埋黎同你表白下嘛?佢就快比人搶走喇。」大表姐又加多句。

「下,唔係呱?」連大表姐都咁認為……?

「你個傻熙熙。」大表姐提醒我:「一個女仔肯同一個男仔單獨上補習班,仲要唔係因為順便,而係專登答應同果個男仔上堂喎,咁個女仔就算唔係鍾意個男仔,但至少都唔抗拒同呢個男仔發展下,甚至乎係對佢有啲感覺喇。」

「唔會既,秋兒姐姐係因為想考好啲A Level所以先至會應承同佢一齊補習既啫。」秋兒姐姐係聖女黎,點會對Jonathan動心呢?

「唉,你話係就係喇,畢竟你最清楚你個秋兒姐姐係點。」大表姐又道。

「……」

見我唔出聲,大表姐又再提醒我:「但你打得黎搵我,其實你都心知肚明發生咩事喇?」

我唔服氣:「咁我鍾意得閒打比妳傾下計得唔得?」

大表姐冇我咁好氣:「你仲好講,上次做完果晚傾完電話之後你都冇再搵過我喇。連去日本咁大件事都唔話我知。」

……

無言以對。

因為我真係唔扑野或者冇心事就唔搵大表姐。

「總之我覺得你應該表白。」大表姐見我唔出聲又加多句。

真係要表白?

「妳覺得我成功機會高唔高?」我問。

「我唔熟你個秋兒姐姐,其實好難講。」大表姐沉思左半响,又道:「不過你要我講既話,我覺得你仲有機會既?」

「下?」我聽得出大表姐既語氣冇暑假之前咁樂觀,於是追問:「即係點?之前妳唔係話妳覺得秋兒姐姐應該都鍾意我既咩?」

大表姐沒好氣地道:「但係果陣都差唔多半年之前喇。」

「下,有咁耐咩?」真係唔覺喎。

「你上次搵我做既時候係四月定五月既事黎架喇。」

……

……

……

大表姐咁樣講完,又好似真係。

「四、五個月可以改變既野好多。」大表姐又繼續講落去:「尤其是你仲要話Jonathan響暑假入面做左咁多野。」

「佢地去讀書啫。」我答:「秋兒姐姐都係緊張自己黎緊A Level成績先去讀書會同補習啫。」

「係啊。」大表姐隨即答道:「呢啲叫做投其所好,只可以話Jonathan高明,約左你個秋兒姐姐出黎先,再慢慢同佢增進感情,然後一覺得時機成熟就出擊,務求一擊即中。」

「……」我無言以對,半响先再問:「大表姐……咁妳覺得Jonathan認為時機成熟未?會唔會出擊?」

「傻熙熙,佢出左擊幾個月喇。」大表姐沒好氣地道。

我諗大表姐心入面可能屌緊我,Jonathan都搞左咁耐,我而家先訓撚醒?

「咁佢有冇機會一擊即中?」我又問。

「我真係唔知。」大表姐無奈地道:「我都唔識你個秋兒姐姐又唔識Jonathan……不過如果你個秋兒姐姐肯成日去讀書會同補習,其實Jonathan都有機會架喇。」

「唉。」雖然大表姐只係重覆佢既觀點,但佢講既野其實係有道理。

「你早過佢表白喇。」大表姐道:「響你去日本之前。其實你都冇野輸喇,真係表白失敗既,你都飛去日本,尷尬極咪最多一星期?」

「但我唔想同佢既關係變到咁……」

「唉,你諗你。」大表姐無奈地道。

(待續)
屌你老母柒頭熙
點解柒頭熙個心智仲好似小四咁
推推推推
正評 留名
宜家明你點解奸笑喇!
咁佢係小學雞嚟㗎嘛
你都識講自稱
好想課金
Push
綠茶巴
多謝支持
係啊,呢個時候既佢仲係幼幼稚稚,無所事事

係慘笑
多謝
山區巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞