我和鄰居大姐姐的故事(15)

1001 回覆
253 Like 3 Dislike
無點解,純粹直覺
阻唔到
怒推山區巴
デウネイノオモ
呢個正
綠茶巴
多謝支持
可惜而家日日見班架仔
其實都唔會,陳sir係果種苦口婆心講野既人,同港青果個唔同
三百六十七

我諗左一諗,答道:「唔知呢?」

我真係唔知。

如果齋講比賽既表現,我諗無論係練習賽又好、友誼賽又好,我覺得自己既表現都無可挑剔,如果淨係睇呢Part我就好有信心既。

但係去返平時練波既時候,或者係我聽唔明佢地講緊乜,又或者係我隔離條友好撚求鳩其咁翻譯,甚至乎係鳩up老點,加上同香港既練波系統好唔同,我覺得自己響練波呢個環節又唔係表現得太好。

「咁有冇信心?」陳sir又問。

我將啱啱既諗法講左比陳sir聽,然後聳聳肩:「所以……我真係唔知。」

「我其實同加藤先生傾過下,」陳sir笑道:「佢話其實教練團對你比賽既表現都印象深刻,所以都唔駛太擔心既,我諗成功既機會應該幾大既。」

我再聳聳肩:「唔知呢。」

本身我就真係好有信心既,但而家成件事太多不確定性好似太多,搞到我都唔係好夠膽講。

「我對你有信心。」陳sir笑道:「況且就算唔得,流○既大門隨時都會你打開架喎。盡左力試左咪得囉!」

雖然我知陳sir咁講係想我唔駛擔心,但都真係烏鴉口。

不過餐飯有恩師請,總係食得好開心既。

之後第二日晨操完之後,教練團、加藤先生就同我、陳sir仲有個翻譯響球會間會議室入面傾下。

其實我非常罕有地有啲緊張,唔知佢地會唔會即時決定我有冇得留低呢?

雖然我一定會好掛住秋兒姐姐,但我身邊既人其實講得啱,加上我呢幾日試腳落黎既感受,如果我真係有機會響日本開始職業足球生涯既話,我一定要好好爭取同珍惜。

我都唔知佢地傾緊乜,大致係話對我響比賽入面既表現好深刻呀、會同高層商量下係咪簽我咁上下……

屌你咩,簽個青年軍都要同高層傾。

係咪佢地高層特別唔撚鍾意香港人呀?

定佢地搵個藉口唔簽我咋。

咁似而家果啲HR見完工叫你返屋企等消息既?

「我地返去執野先。」一出房陳sir就同我道。

「好啊。」我有啲悶悶不樂咁回應。

「做咩?」陳sir望一望我問。

「我仲諗住佢地可能會即時話簽我添。」我聳聳肩。

陳sir笑一笑,道:「傻仔,加藤先生響香港既時候一早話我要返香港等消息,你唔記得喇咩?」

「我知,只係……」

「放心喇。」陳sir既笑容變得從容:「你表現得好好架喇,試訓都完左,再諗冇益。」頓了一頓又道:「如果佢地真係唔簽你既,係佢地走寶啫,哈哈。」

……

……

……

你講埋最後果句我仲點放心……

不過點都好,響浦和○鑽五日既試訓總算結束,我返去宿舍執野既時候都順便同室友們道別。

「See you again!」借電腦比我個roommate用唔鹹唔淡既英文依依不捨地道。

「屌你老母!」我面上露出親切既微笑,向佢地揮揮手。

我發覺我都幾鍾意屌日本人老母。

三個室友同時一齊向我道:「はい、屌你老母!」

一時間屌你老母既聲音響房入面此起彼落。

呢個時候突然有人敲房門然後再開門:「熙仔你走得……嘩,你教左佢地啲乜野啊?」

係陳sir。

「哦,唔知呢。」

三個室友見到係陳sir,佢地都認得佢係我既教練,於是向佢微微鞠躬,向佢打招呼:「先生、屌你老母。」

陳sir微一愕然,然後望住我搖頭啞然失笑道:「你睇佢地比你教到講啲咩?」

陳sir係好有親和力既,如果係劉sir響呢個情況之下可能已經屌柒我,然後第二朝再罰我跑圈。

我既室友又望望我,又望望陳sir。

我向啲室友微笑解釋道:「My sir said you are very polite.」

「あ一!分かった!」室友們一副晃然大悟既樣,向陳sir再鞠躬:「ありがどこざいます、先生!」

我就響度暗笑,而陳sir都冇踢爆我,淨係無奈咁笑。

「好喇,我地都夠鐘走喇。」陳sir向我道:「你應該執晒野?」

「執晒喇。」我回答完陳sir之後再向室友們道別:「Bye bye la。」

「はい、バイバイ!」我其實唔知佢地up乜鳩,不過估到係講再見。

唔知今次道別之後,我地係咪真係有機會再見呢?

(待續)
應該無架妹食啦
球隊簽咗佢咪有
有文
怪唔之得ocamp故話唔識佢 人又禮貌咗咁多
原來有喺日本浸過
同隊友互__
推推
返到香港 大姐姐已變了人家的種子基地 molamola
返到香港見到秋兒同jonathan同房
睇個勢都係大麻熙本身可以去日本,但返到香港可能又遇著Jonathan耍手段,以為秋兒同Jonthan又行得埋咗,所以就放棄去日本

利申鳩估
去日本播種
山區巴
綠茶巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞