我和鄰居大姐姐的故事(15)

1001 回覆
253 Like 3 Dislike
有文?
佢唔開口一來佢係女仔,但最重要係佢睇得出熙熙係鍾意邊個覺得自己冇勝算
三百六十四

「嗯?」

「我好唔捨得你呀...」淇淇擰轉頭望住我,仲要眼泛淚光。

...

...

...

我知道淇淇唔開心既原因了。

就同我之前唔捨得秋兒姐姐而唔開心一樣,淇淇係因為唔捨得我所以咁冇精神。

我就係因為鍾意秋兒姐姐而唔捨得啫,莫非淇淇對我都一樣?

唔……

應該唔可能既……?

我唔知。

但我當佢只係好朋友,可能佢都一樣。

咁好朋友之間互相有唔捨得都好正常啫?

佢其實同秋兒姐姐有時真係好似(例如待人溫柔、鍾意幫人、對社務投入),但始終秋兒姐姐成熟啲。

秋兒姐姐都有唔捨得我,但佢會為左唔好令我有後顧之憂而唔特別講出黎。而淇淇雖然都有嘗試隱藏自己既不捨,但最後都係忍唔住講左出黎。

不過講到尾,我梗係有唔捨得淇淇喇,話晒佢係我其中一個好朋友,對於由小學已經被孤立既我黎講,佢永遠都會係一個特別既存在。

當然,係作為朋友喇。

所以我都唔係好駛猶豫,好快我就答返佢:「我都一樣。」

淇淇個樣都真係好唔開心,於是我又安慰佢:「唔好咁喇,我去試腳咋嘛,又唔係唔返黎。就算佢地真係簽左我,我都會返香港架。」

「嗯…」過了半响,淇淇又道:「你去到要寫信比我吖。」。

「冇問題!」

「啊,都係唔好,你出發之前上黎我屋企,我幫你開個MSN!」淇淇又道。

當年MSN Messager可以話係同學們之間最流行既通訊軟件。

但當然梗係唔關我事架喇。

我有鬼電腦咩?

「我後晚飛喇喎。」我笑道。

「咁你聽日上黎喇!」淇淇又道。

我心諗聽日我留左比鄭穎琳,可能有機會屌閪,於是答道:「不過我聽日有野做喎。」

淇淇又道:「咁星期日喇。」

我啞然失笑:「妳都比小小時間我執野喇。」

其實我係想臨出發前將果半日比秋兒姐姐。

「咁你咪冇時間上黎開MSN……」

「我今次去六日咋嘛。」我笑道:「返到黎仲有大把機會喎。」

「又係喎。」

「可能我跟操跟到pat屎咁,人地冇興趣簽我呢?」我哈哈一笑。

淇淇都勉強咁陪我笑左一笑,續道:「你過到去要加油呀,係你既話一定冇問題!」

「多謝妳呀。」我笑道:「行喇,我地追上佢地囉。」

「嗯。」

同左班朋友交待之後,都要同自己個地下女朋友交待。

我果晚食完糖水之後打比佢,先同佢由頭到尾交待返我去日本試腳件事。

講起黎佢雖然係我地下女朋友,但反而係最後一個知道呢件事。

甚至乎我響球會同港青既隊友仲收風早過鄭穎琳,紛紛傳短訊比我問下野又或者恭喜下我。

我本來以為鄭穎琳都會祝福下我,點知鄭穎琳聽完之後好唔開心,又再次發鳩我小姐脾氣。

「我唔要你掉低我一個啊!」佢好唔滿意。

「我幾時掉低妳一個?」

「你走去日本一個星期仲唔係掉低我?」

「我會返黎架嘛。」

「我地平時已經好少時間一齊,諗住開始放暑假你可以陪我多啲架嘛!」

「妳諗啫。」

大小姐妳好似忘記左我地只係掛名情侶而實際係砲友既事實。

妳果陣話冇問題架嘛。

「我唔理啊!我唔鍾意你就咁掉低我響香港!你記唔記得我下星期有咩做啊?」

我真係唔知妳有咩做:「點知妳啊?」

「我要補考啊!咁大件事你都唔記得?」

「就算我真係唔記得咁又點?妳補考我可以同妳返學校一齊考架?我識鬼妳中四啲野咩?」

「你唔去日本既話可以陪我溫書架嘛!」

「屌,妳真係蠻不講理架喎。」

「係啊,我係蠻不講理架喇,咁你去搵返譚梓淇囉!」

「人地先冇妳咁小器啊,小小事郁啲就發小姐脾氣。啱啱一齊果陣明明應承過話會改,同妳一齊左幾個月妳改左啲咩?」

「咁呢件邊係小事啫!我已經甘心做你既後備情人,點解我……」屌吖,條友仲想發小姐脾氣。

「屌,係咁喇。」我火火地,就咁cut左佢條線。

(待續)
熙哥真係好撚壞
Push
三分顏色上大紅
穎琳bb呢條女真係應該中出即飛
熙哥cut線好撚正
所有男仔都做過嘅嘢
唔一定架
我好似從未試過咁樣cut另一半線
頂唔撚順條港女
而家仆仆地街上左身
做慣娘娘
綠茶巴
ok喇
三百六十五

尋晚先響電話鬧完交,結果第二日星期六同鄭穎琳既約會梗係冇左喇。

其實都習慣左,所以通常鄭穎琳發完小姐脾氣之後我都唔會理佢,因為過幾日之後佢就會打返比我又道歉又話會改。

因此今次我都一樣唔撚理佢,取而代之既係我打左比淇淇,問佢可唔可上佢度開果個乜鳩野MSN。

其實我自己對呢舊咁既野係完全冇興趣,但醒起尋晚淇淇果副失落既表情,所以既然我今日冇閪屌有時間就順下佢意上去佢屋企喇。

佢響電話都聽到都好驚喜,之後我就出發上左佢屋企睇佢點搞,然後再教我點用。

雖然都睇得出佢仲有唔開心,不過相比起尋日已經好好多喇。

好快淇淇就教識我開左hotmail同點用MSN,都唔係咁難啫。

「熙熙。」臨走既時候淇淇叫住我。

「?」

「……」淇淇一雙水汪汪既眼睛望住我。

佢係咪有野想同我講?

「我...」淇淇終於開口。

「妳...」

「不如我送埋你返屋企?」淇淇突然加快講埋之後果句。

「下?」我啞然失笑:「今次我去試腳咋,又唔係唔返黎,唔駛咁麻煩喇。」

「但係...」

「唔好但係喇,一係妳聽日黎送我機?」雖然我都唔捨得淇淇,但又唔駛痴纏到要送我返屋企咁誇張。

由淇淇屋企送到我屋企喎。

「嗯...」

「一係妳送到我出去搭𨋢喇。」咁佢衫都唔駛換。

「嗯...」

我其實都好唔捨得大家,不過我呢一次只係去六日咋喎,仲要唔一定試腳成功(不過我好有信心),果種不捨既感覺未係咁真實住。

星期日我用左小小時間求其咁執左啲衫衫褲褲,仲有我啲踢波架餐,就去左秋兒姐姐屋企食飯。

雖然秋兒姐姐應該要溫書,但佢為左我特登一早起身去街市買左好多唔同既餸,煮到成枱都係海鮮,所以我響出發之前同秋兒姐姐一齊享用左個非常豐富既午餐。

我有諗過秋兒姐姐會唔會因為溫書而唔黎送我機,不過我既擔心梗係多餘喇,佢下晝溫多陣書就同我一齊出發去機場。

到後尾我先知道,原來Jonathan果日有諗過車埋我地去機場,不過秋兒姐姐幫我拒絕左。

如果我一早知道既,後尾有啲事或者就唔會發生……

不過呢個係後話。

雖然老豆因為要返工所以冇黎送行,但係除左秋兒姐姐之外,我幾個比較close啲既青年軍隊友好似楊舒達同賈加華,淇淇同埋阿必都有黎。我最估唔到既係八婆儀都有黎埋,雖然佢好明顯應該係比淇淇逼所以先勉為其難咁陪淇淇黎。

不過估唔到可以響上機之前睇到阿必同淇淇鬥咀既情景,我、淇淇同秋兒姐姐就習慣左,但幾個隊友就睇到目定口呆。

至於我既地下女朋友鄭穎琳?佢好似仲未發完脾氣,果日鬧完交之後都冇搵過我。

都慣架喇,同佢鬧完交之後最快搵我果次都係用左三日時間,今日先係第二日,加埋佢呢排忙住補考,邊有咁快吖。

雖然我有諗過我去試腳咁大件事會唔會令佢提早消氣,不過好明顯就係冇喇。

死港女。

其實就算冇同佢鬧交,以我同佢既地下關係,佢都唔會可以光明正大咁黎送機架喇。

「好喇,去到日本你要加油啊。」秋兒姐姐微笑道:「你一定可以成功架。」

秋兒姐姐既聲音幾時都係溫柔。

聽到佢為我打氣,我既自信心又增加唔少。

「嗯!」我大力點點頭。

「好喇熙仔,入禁區喇。」講野既係陳sir。

係咪好奇怪陳sir會響度呢?

冇錯,佢唔係黎送機,佢係陪我一齊去日本試腳既。

其實唔係職業球員,我係冇約在身,所以都唔係當咩轉會,不過我去試腳既時候,球會都有叫陳sir陪我一齊去日本,睇得出佢地都幾重視呢單野。

又或者...

係幾重視我呢個球員。

上到機之後我地三個人一齊坐。

佢地好好咁讓左個窗口位比我坐,陳sir坐中間,而加藤先生就坐最出。

佢地間中都有用啲唔鹹唔淡既英文交談,不過我真係冇乜心機聽,所以唔經唔覺,我望住窗口恰著左...

(待續)
響上機之前睇到阿必同淇淇鬥咀既情景
門口收人情淫淫地嗰個可以係Kitty但係又可以係大表姐
Push
件事莫非係大學Ocamp被食豬事件
熙哥真係好撚蠢
頭先睇到呢個位都係心諗 阿必有同過淇淇鬥嘴咩
機會來了Jonathan
劇透ocamp 啲人加密啦屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞