我和鄰居大姐姐的故事(15)

1001 回覆
253 Like 3 Dislike
Kitty返嚟啦快啲🥹
好似最蠢呢個
支持Kitty姐姐回歸~
希望熙哥快啲再次見到Kitty姐姐~
好掛住kitty 可唔可以快d召喚佢返嚟
推推
怒推山區巴

呢度個懂事其實係指有意識知道周圍發生既事而唔係生性
綠茶巴

好似係
唔知架
可能佢變左英國露出達人唔肯返
三百七十六

八月進入第二個星期,我試腳既結果依然係未有任何消息。

不過,鄭穎琳就已經等到佢等左好耐既答案。

佢呢個係一個壞消息。

唔止對佢。

對我黎講,都係一個極壞既消息。

*

星期三。

果一日我都冇乜野做,諗住陪秋兒姐姐溫左陣書之後就準備出門口,落屋邨球場踢波。

冇錯,我只係陪,但自己又冇溫書又冇做功課。

「熙熙,其實你都要做下暑期功課。」秋兒姐姐從埋首響書堆入面抬起頭黎,柔聲道:「萬一…我只係話萬一…你試腳唔成功既話,你都要留響香港…咁到時你返學就要交架喇。」頓了一頓,又即時補充道:「我唔係話你唔得啊,只係我擔心...」

雖然聽落係真係大吉利是,但等左咁耐都冇消息,可能真係有機會試腳失敗...

唉。

況且秋兒姐姐只係為我好,驚我真係要留響香港讀書果陣冇功課交,於是我答應道:「咁我踢完波返黎開始做喇。」

「嗯。」秋兒姐姐笑住點點頭,之後就繼續埋首溫習。

我歎左口氣,就返左屋企換對白飯魚準備開門落街踢波,但就響呢個時候電話響起。

我望一望個來電顯示:鄭穎琳。

女朋友打比男朋友,其實都好正常,所以我冇乜猶豫就接聽左。

「點呀?」我唔耐煩地道:「落去踢波呀屌。」

「余正熙……」電話入面傳黎鄭穎琳悲痛既聲音。

好誇張咁。

我估到小小,問道:「真係要轉校?」

「……」鄭穎琳冇出聲,隱約傳黎啜泣聲。

的確,要同自己熟悉既朋友同男朋友分開係一件幾令人傷心既事。

諗起當年Kitty姐姐要去英國讀書既情形,諗起佢果副難過既表情,或者鄭穎琳而家都係差唔多心情,再加上一夜夫妻百二蚊,所以我好難得冇cut鳩佢線,仲嘗試安慰佢:「轉去邊呀?香港地都唔係好大,要同朋友保持聯絡都唔係好難既啫。」

呢個係鄭穎琳同Kitty姐姐面對最唔同既地方。

Kitty姐姐真係要去一個全新既國度去從頭黎過,而鄭穎琳雖然都係去一個新環境,但至少仲響香港,要搵人傾訴都易好多。

「……」電話入面仲傳黎幾下索鼻水既聲音。

「一係妳再嗲下妳老豆。」我再幫佢諗啲屎橋:「佢咁錫妳,話唔定仲有轉機既。」

「……」條友仲喊緊。

「……」

「……」

「妳再唔出聲我收線架喇。」我出必殺技。

「余正熙……」鄭穎琳悲傷地道:「我要走喇……」

「我知。」我答道:「我估到吖。」

「唔係呀……」而家好明顯聽得出鄭穎琳係喊緊。

「唔係?」我有小小唔耐煩:「唔係咁妳響度喊乜啊?」

「唔係咁呀…」鄭穎琳喊到有啲語無倫次:「爸爸媽媽要我去英國讀書啊…」

「下?」我叫左出黎:「妳講真架?」

「唔……」鄭穎琳微弱地回應。

屌吖。

上年Kitty姐姐會考考得好又要去英國,今年就到鄭穎琳校內試考得差都要過英國?

即係其實啲有錢女點都係要過英國?

啲有錢人係咪咁撚多錢啊?

我仲以為係我去日本踢波所以會同鄭穎琳分手,估唔到最後係鄭穎琳去英國先喎。

屌,萬一我真係試腳失敗(我覺得越黎越大機),我留返響香港既話,咪連閪都冇得屌?

「幾時走?」我問。

「下星期……」鄭穎琳有氣無力地道。

「咁快?」雖然好過當年Kitty姐姐小小,但實際上都只係多幾日時間留響香港:「咁突然?」

「余正熙……」

「嗯?」

「可唔可以見你……」鄭穎琳把聲虛弱地問:「我而家好想見你……」

我望一望自己腳上面既白飯魚,其實好想去踢下波。但係我隨即又諗起當年Kitty姐姐要走果陣果一副難過既樣,忽然有啲唔係幾忍心鄭穎琳咁慘,於是我答道:「好,一個鐘之後響XX站等?」

呢個站距離我地既生活圈子都可以叫做遠既,我諗應該冇人會撞見我地呱?

「嗯…陣間見。」

「嗯。」

我收左線之後歎左口氣。

比著係以前既我,一定唔理鄭穎琳繼續自己踢波。

究竟我係咪對佢產生左感情?

定係Kitty姐姐響我心入面播落既種子開始發芽,令我開始識得點做一個男人?

我真係唔知,直至到今日,我都係冇答案。

(待續)
熙仔好似真係識諗咗喎
Last Q
推推
唔係應該答想快啲知道後續發展應該sub penana咩?
推推
推推
熙哥又想分手q
拉拉
拉拉
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞