我和鄰居大姐姐的故事(15)

1001 回覆
253 Like 3 Dislike
Psuh
睇咗一個月追晒全部
等咗成年 以為個故事都應該就嚟完先去睇
點知幾日就睇晒 睇嚟仲有排講
23年先再睇會好啲
連登好多文都係咁
似睇人寫日記咁
十篇先有一篇真係有劇情進展。。。
時間軸進度就係現實世界進度
穎琳bb呢個計時炸彈真係遲早爆

Btw支持葉開巴繼續隨心去寫
畢竟個故係你的
同埋慢都有慢嘅好
點都respect
屌你老母23號
樓主問我我都唔知點答
總之就係好似寫緊日記咁
老實講,葉開巴有自己嘅自由選擇點寫個故,呢點我係尊重嘅,不過作為睇晒葉開巴之前所有故嘅長期讀者,我都真心想俾少少意見葉開巴

我覺得可能葉開巴你對大麻熙係有份特殊嘅情意結,令你想將呢個故寫得盡量detailed,但太巨細靡遺咁寫,無可否認係會令讀者覺得有拖劇情、進展慢呢個感覺,而我自己比較返呢個故同之前幾個故,係明顯睇到葉開巴今次係寫得細緻好多,花好多篇去寫熙熙同每一個人嘅對話、同佢內心嘅感受、諗法都寫晒出嚟,呢種情況係响之前嘅故都冇出現過嘅

我都唔知咁樣係好定唔好,但我真心感覺到作為讀者,自己對睇呢個故嘅投入度、期待度係比起Ocamp故差咗幾多下,有時刻意隔兩三篇先一次過睇,但往往睇完都唔覺得自己有睇咗咩實質嘅進展,即係簡單講,個感覺係其實我miss咗兩三篇唔睇其實好似都冇乜問題咁,唔似ocamp故我miss咗兩三篇就好似會擔心miss咗阿威同阿冰之間好多嘢咁

純粹分享作為讀者嘅睇法,希望葉開巴你可以繼續寫落去
覺得好多篇幅貌似內容唔同 但其實想表達嘅野係一模一樣 有啲晝蛇添足感覺 好多對話都係閒話家常 有時成篇可能只有一句先幫助到推動劇情

Anyway 無論樓主點寫都會睇落去
因為葉開巴一開始就咁寫 所以已經做咗期望管理當係報紙專欄嘅故 咁諗其實又接受到
反而覺得問題在於宜家隔日更但一更又短
不過都理解葉開巴屋企都就忙 所以都諒解
多謝大家關心進度問題,或者我響呢度統一回應下先

首先你地大家既意見無論正反我都收到晒,同時都會消化下。大姐姐故呢個故我一開始就已經諗住係一個超長故,所以暫時我唔諗住響呢個故入面改變風格住(其實我都唔知好事定壞事,不過我想堅持落去),但之後再出既故,大家既意見我一定會好好參考

大姐姐故其中一個拖到咁長既原因,係因為我想由熙熙小學寫到佢結婚為止。相比起ocamp只係用七十集左右寫半年發生既事,大姐姐故入面既時間應該係半年既二十倍以上,所以個故會長好多。

而另一個原因,就係大姐姐故除左秋兒淇淇兩個女主角既主線之外,個人型自走炮多左好多女既支線,仲有佢響足球事業既支線,內容比起ocamp故、妖精故既愛情線多左好多支線。呢樣同樣係我一開始已經諗住咁寫,而故入面每一條出場既女我由一開始已經設定好晒。有讀者可能會想睇下熙熙同Kitty或鄭穎琳既愛情線係點,但都可能其他讀者想快啲推快主線既進度,想知道熙熙最後同邊個一齊。其實同樣地,我都唔知寫咁多佢既食女情節係好定壞,只係我一開始已經打算咁寫。

最後,其實好多謝大家向我提出寶貴既意見,我會好好參考一下每一個留言,希望之後可以做得更好,多謝
有冇留名系統
三百七十一

不過我都係得個講字,邊會真係掃晒果啲疑似係Jonathan啲Notes落枱吖。

「秋兒姐姐,食得架喇。」我死死氣咁響廚房入面拎左兩隻匙羹出黎,諗住同秋兒姐姐開餐,點知秋兒姐姐仲響房度未出黎。

唔,咁奇怪既。

不過好快秋兒姐姐都響房度走出黎,手上面拎住個黃色既野,然後行到我面前遞比我:「比你架。」

「比我?」我奇道,再伸手接過黎。

係一道類似護身符既物體。

「係啊。」秋兒姐姐微笑地道:「我星期二果日去黃大仙度求架,希望保𧙗你試腳一切順順利利。」然後有小小歉然道:「我其實應該響你出發之前求比你,但星期六果日有讀書會,星期日你就飛,所以先咁遲……sorry呀。」

其實唔夠時間都正常,因為今次所有野都安排得好急下。

我心入面非常感激,搖頭道:「妳…特登為我求既…?我…我…好開心……」

秋兒姐姐俏面一紅,點頭道:「咁呢次試腳對你黎講真係好重要,所以我想為你做小小野……」

「但妳唔係要溫書……」

「傻熙熙。」秋兒姐姐噗哧一笑:「而家七月尾咋嘛,都仲有成大半年我先考試,間中輕鬆一日冇問題既。」

「嗯…多謝。」我用力緊握護身符,心入面甜甜地,啱啱對Jonathan果道怨氣一掃而空(好小學雞)。

「嘩,紫米露!」秋兒姐姐眼光移去紫米露上面,甜笑道:「多謝你,熙熙!」

「妳溫書都辛苦喇。」我行過餐枱坐低:「快啲過黎食喇。」

當年既我覺得秋兒姐姐真係好勁,可以咁專心溫習。但我大個之後先發覺,高考既課程真係癲架……

「嗯。」秋兒姐姐都甜甜一笑,坐低食糖水。

食食下除左講下日本之行既情況之外,我忍唔住窒左啲補習天王兩句(其實算係發洩下對Jonathan既怨氣),然後秋兒姐姐話除左Jonathan之外,都仲有其他同學借野比佢睇。

所以解釋左點解除左XX書院既試題Notes之外,都仲有其他名校既試題Notes。

我唔知果啲同學係男定女,但直覺話比我知其實得Jonathan係有威脅。

食完糖水傾多陣,我都返過自己屋企,費事阻住秋兒姐姐溫書。

有時我係帶埋啲書過去溫既,不過而家暑假先啱啱開始,加上我又啱啱落機,所以都係想返屋企抖抖,啲暑期功課遲啲先再諗喇。

分分鐘我要去日本,連功課都唔駛交。

啊,我都係唔敢講。

我返到去等老豆返黎傾左陣,老豆又鼓勵下我,然後我先去訓覺。

*

第二日我同鄭穎琳約左響個遠小小既地方食lunch,而食飯既時候佢依然係一副愁眉苦臉既樣。

「唉。」坐我對面既鄭穎琳悶悶不樂咁督自己面前既意粉,好似完全冇食慾咁。

「妳老豆老母果面點呀?」我食住自己碟焗飯,口齒不清地問。

「仲未知呀…」鄭穎琳成塊面苦瓜乾咁:「點算呀余正熙…我真係唔想轉校…冇晒啲朋友呀…」

「妳唔撚想冇晒啲兵要從新收過啫。」我有果句講果句。

「妖死人余正熙。」屌,呢一刻鄭穎琳既表情好似八婆儀。

我打左下冷震。

「人地已經好煩惱架喇……」鄭穎琳繼續滿臉憂愁。

妳係咁憂愁既就唔該妳一早好好溫書喇。

「不如我比啲慰藉妳?」我企起身伸前個頭響鄭穎琳既面豬登錫左一啖:「爽到妳忘記晒啲煩惱。」

鄭穎琳俏面一紅:「你成日掛住呢啲野。」

「妳唔想?」我問。

「人地都冇咁講……」鄭穎琳紅住面咁扁扁咀地道。

其實比起我以前啲女黎講,鄭穎琳係相對上冇咁沉迷於性事。

不過咁,佢唔係唔鍾意扑野,每次覆雨翻雲既時候佢都好撚享受、高潮連連,只係佢唔會太主動去提出呢方面既要求。

唔知係怕醜定點。

「食完飯上黎我度喇。」我笑道。

今日秋兒姐姐要去讀書會,只要小心啲三姑六婆就ok。

我要扑返夠本!

(待續)
20倍以上 姐係最少千四集 仲有一千集左右
姐係仲要寫多6-7年 未計加更
故事入面個時間咋
我諗六百集內應該收工
tier 2 升 tier 3 係咪無得補差價
之前幫人問過Penana果邊,答案係冇,要等一個月
咁睇真係會有會員個仔
早過大麻熙考DSE
葉開巴加油呀
係啦係啦,但係樓主你劇透咗琪琪 呢筆數點計
有文
留名最終超過600集
中三都快400集,計返比例900集差唔多
Penana又睇咗幾集接近0劇情推進嘅嘢
同一件事 講完主角視角
又到配角視角
寫嗰一日都成10集啊 又多內心戲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞