我和鄰居大姐姐的故事(15)

1001 回覆
253 Like 3 Dislike
多謝!
man le?
拜拜喇~
三百八十五

嘩,鄭媽媽竟然辭左份工陪鄭穎琳去英國讀書?

咁錫個女,好難想像到呢個係鄭穎琳平時同我講既女魔頭。

「媽媽……」鄭穎琳抬起頭望住鄭媽媽。

連鄭穎琳好似都有啲感動……

「可唔可係爸爸陪我去?」

我收返我既說話。

「唔得。」鄭媽媽斬釘截鐵地道,旁邊既鄭爸爸欲言又止咁。

「而且……」鄭穎琳好似偷偷地望左我一眼,又道:「我……我真係好唔想去英國呀…」

竟然開始啜泣起黎。

鄭爸爸正想開口,又比鄭媽媽阻止並開口道:「媽媽都明白妳既心情,所以先會一齊陪妳過去,一齊去渡過每一個難關。爸爸搵錢多過媽媽,佢要負責養家,所以佢唔可以陪妳過去架喇。」

呢個可能係其中一個原因喇,另一個好明顯既原因應該鄭爸爸實在太錫鄭穎琳,咁樣過到英國佢乜都遷就晒鄭穎琳既,又唔駛佢溫書又唔駛佢做功課,仲要鄭媽媽響香港制止唔到鄭爸爸既溺愛,可能搞到鄭穎琳到頭黎去英國一樣係讀屎片。

鄭穎琳邊啜泣邊微微點頭,但半响又道:「但係……」

「呢樣一陣再講。」鄭媽媽目光轉向我同老豆:「細妹,妳要正正式式咁同余生同正熙講句多謝啊,人地好心收留左妳一晚。」

啊,鄭爸爸表情有啲難睇。

「多謝……」鄭穎琳仲係啜泣緊。

「我同我先生都好感激你地。」鄭媽媽誠懇地望住我老豆道:「冇余生你帶細妹返黎我地真係唔知點算。又或者細妹自己一個可能會發生啲咩事都未定。」

鄭媽媽點睇都係好有風度好有家養既中年女人。

但如果佢知道左我係破佢個女處既人,仲要癲到響課室入面扑,尋晚又執多佢兩劑,佢仲可唔可以保持咁好風度?

「唔好咁講,不過去英國讀書咁大件事,你地好好傾下喇。」老豆微微一笑。

「我地明架喇。」鄭媽媽答道。

「嗯,我地都走先喇。」老豆向鄭媽媽道別:「時間唔早,我都要返工喇。」

「我開門比你地。」鄭媽媽企起身走向大門。

「麻煩晒。」

之後我地同佢地三個道別之後就離開了。

*

相比起Kitty姐姐既父母好似對佢不聞不問咁,鄭穎琳父母對佢實在好太多。

鄭媽媽仲辭埋份工陪佢去英國喎。

錢都唔賺喎。

就算鄭爸爸真係好賺到錢,呢個都真係好大既犧牲。

「去食個早餐吖。」老豆突然提議。

「好啊!」同老豆去茶餐廳食早餐真係好開心既一件事,只係……「但我地今朝唔係先食完早餐咩?」

老豆炒既蛋非常好食!

「係啊,但我開工之前都想同我既仔仔食完野先開工嘛!」

好梗係好,但係要錢架喎。

我下意識伸手落袋摸下個銀包。

「老豆請喎,傻仔。」老豆睇穿左我。

其實我都expect係咁,亦都好開心,但你知我地屋企真係好窮,食兩次早餐好似有啲奢侈……

「傻仔,老豆唔係小小錢都比唔起既,行喇。」

既然老豆你咁講……

咁梗係好喇!

「咁行啦!」我笑道。

*

我放啖炒蛋落口,唔……都係老豆煮得好食啲!

「衰仔,咪話我唔提你喇,對人地冇興趣記得唔好比希望人啊。」老豆一邊飲住杯熱奶茶邊道。

「知喇。」

「佢都去英國讀書,唔好要人心掛掛喇。」

「嗯。」

其實人畢竟係有感情既生物,同左佢一齊四個月,雖然係偷偷摸摸,我諗我都有小小唔捨得鄭穎琳。

尤其是佢個閪。

同佢扑野都幾爽,條陰道夠晒窄……

雖然講床上合拍程度,Kitty姐姐永遠都係第一,大表姐第二,但鄭穎琳都唔錯既。

尋晚真係幾回味。

唔知尋晚會唔會係我地最後一次交合呢?

啊,講起尋晚件事...

「係呢老豆。」

「唔?」

「呢件事呢...」我有小小吞吞吐吐:「可唔可以唔好話比秋兒姐姐聽啊?」

老豆停左食野,定睛咁望住我。

(待續)
Push
秋兒姐姐實留意到熙哥老豆朝早同穎琳bb出門口嗰下啦,有乜可能唔知
熙哥真係當秋兒弱智
推推
女人多數都隻眼開隻眼閉仲要未一齊
推推
推定等文
成個月冇入黎得幾遍
幾篇?
山區巴
六點幾出門口,秋兒未起身
綠茶巴
三百八十六

「咁我就唔會特別講既。」老豆望實我回答。

呼。

我鬆一口氣。

「不過如果你真係唔想秋兒發現既,就唔好再帶女同學返屋企過夜喇。」老豆又加多句。

「下?」

有一刻,我真係以為自己以前帶女返屋企、甚至Ada響屋企過夜都比老豆知道左。

「老豆都後生過既,你諗咩老豆會唔知咩。」

「知喇。」不過似乎老豆只係想說教,並唔係發現左啲咩。

都係拿拿淋結束呢個話題好啲。

但係話說回來,如果老豆唔係意外地發現左鄭穎琳既話,佢離家出走件事都唔知點收科,可能到最後分分鐘真係比秋兒姐姐發現左。

「係呢,你去日本試腳有結果未呀?」老豆突然一轉話題。

「未呀。」唉,講起黎去日本試腳呢件事好似冇想像中咁順利。

好頹。

老豆見到我頹喪既表情,於是又問:「咁佢地有冇正式拒絕你吖?」

「咁又冇。」

「咁咪係囉,唔好咁沮喪既。」老豆隔住張枱拍下我個頭:「可能人地只係需要啲時間去搞啲手續啫。」

「嗯。」我明明比賽入面真係踢得好好架喎,唔通啲日本人真係咁睇重練波果陣既表現?

唉,而家唯有等下喇。

*

早餐後老豆就去左返工,而因為我地早出去鄭穎琳屋企,我就算同老豆食多次早餐返到屋企都係朝早九點。

秋兒姐姐應該起身冇幾耐。

果然,聽到我開大閘既聲音,秋兒姐姐屋企既門口就打開左,唔駛問出黎既梗係秋兒姐姐喇。

「熙熙,原來你出左去?」秋兒姐姐問。

「係呀。」

「唔怪得啱啱㩒你門鐘叫你食早餐冇人應喇。」秋兒姐姐微笑道:「仲以為你訓緊覺添。」

「今朝老豆唔駛咁早返工,所以佢同左我一齊落去食早餐呀。」我冇講大話吖,不過冇講前面果part咋嘛...

唉,諗起鄭穎琳,我對住秋兒姐姐又有啲罪惡感了。

「你食完早餐有晒精神,係時候去做功課喇~」秋兒姐姐帶住微笑提我:「你記唔記得尋晚你應承過我咩架?」

「哎。」我雖然唔想做功課,但應承得秋兒姐姐既野我又點可以唔做呢:「我過去拎埋過黎做喇。」

「嗯。」秋兒姐姐滿意一笑,又道:「你唔識既就問我喇。」

其實...

同秋兒姐姐一齊,可以見到佢既笑容,就算要我日日係咁做功課,都已經冇乜所謂喇...

鄭穎琳既等待已經完結,但係我既等待就仲未結束。

我其實真係有一刻諗過不如班日本仔直接話比我知試腳失敗可能仲冇咁辛苦。

經過上次既離家出走事件,鄭穎琳最後都接受左要去英國讀書呢個事實,而鄭媽媽都真係辭左份工陪佢過去讀書。

「其實妳老母都唔係妳口中講得咁差啫。」我響電話度講。

比起Kitty姐姐雙親,我覺得鄭穎琳父母已經好錫佢架喇。

尤其是佢老豆,簡直係港女製造機。

「唔係架,佢惡起上黎真係成個女妖怪咁架。」

「咁妳發起老皮上黎都好似女妖怪啫。」我真心話黎。

「妖,衰人,你咁講話人地架。」

「講真話都唔得咩。」我響電話呢面忍唔住聳肩道。

「死喇,去到英國要日日對住個女妖怪...」雖然鄭穎琳係抱怨,但唔知點解我覺得佢其實有啲開心。

畢竟佢都感受到鄭媽媽係錫佢既。

「妳係開心既。」

「邊係喎。」

「喂,鄭穎琳。」我諗起老豆講既野,有啲野應該要講清楚。

「係,余正熙。」

「我地分手喇。」

「嗯。」

「咦,妳竟然咁平靜?」我好驚訝。

「我其實預左呢一日總會黎,去英國讀書呢件事只係咁啱加速左我地分手啫。」鄭穎琳意外地平靜:「我唔去英國,你去日本,我地既結果都係一樣啫。」

「但我仲以為妳會大吵大鬧一哭二鬧三上吊咁添...」

「喂呀,我邊會咁呀。」

「妳會。」我斬釘截鐵咁講。

「不過,響我正式離開香港之前,你可唔可以繼續做我男朋友呀?」

「屌,我就知冇咁簡單。」

「好喇~余正熙~」鄭穎琳嗲我。

「唔得。」

「好喇~」

「唔得!」

「求下你喇。呢個係我出發前最後一個願望喇...」鄭穎琳用可憐既語氣求我。

屌。

真係可能一夜夫妻百二蚊,我竟然心軟起黎:「屌,是旦喇。」

「好野!」

(待續)
穎琳bb又翻生
就死架喇
推 時間剛剛好 睇到最新一篇
推下,support下
Sorry 幾篇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞