我和鄰居大姐姐的故事(15)

1001 回覆
253 Like 3 Dislike
唔知
三百九十

正式開始我中四既旅程之前,我都講返小小鄭穎琳走左之後暑假發生過咩事先。

但先旨聲明,其實真係好特別既事並唔多。

鄭穎琳走左之後,我既生活就回復返正常,大表姐又同我保持左距離,搞到我野都冇得扑。

日日除左落球場踢波,就係間唔中同淇淇佢地五人行去街(有時Betty兩公婆都會一齊),返到屋企就同秋兒姐姐一齊做暑期功課,然後一邊等果個到青年軍開操甚至乎開學都未等得到既試腳結果既消息。

秋兒姐姐就繼續好勤力溫書,睇黎上年中五會考失手件事影響得佢好深。我原本以為佢中五果陣已經夠勤力,但而家先知乜野叫溫書溫到廢寢忘餐。

秋兒姐姐成個暑假都唔見佢有咩特別娛樂,日日起身食完早餐就由早溫書做功課到訓覺,亦都因為咁,我地兩個七月尾生日果陣都只係好普通咁響屋企食飯同蛋糕,咁當然我會煮得好餸啲喇,但我地兩個就冇乜特別既慶祝活動。

我生日就有同淇淇佢地出去食下飯,但秋兒姐姐好似生日果日去左讀書會。

……

Jonathan應該唔知秋兒姐姐幾時生日呱?

秋兒姐姐大部分時間除左響屋企溫書做功課之外,就係keep住同佢啲同學一齊去果個Jonathan搞既聯校讀書會,不過佢其實都感覺到我唔太想佢去,所以佢唔會主動提起讀書會既事。

只係我試過不經意咁去問既時候,佢都總係會笑住咁答個讀書會有好大得著,佢仲可以拎到名校之前幾年既mock試題、最新既名校notes,甚至乎係出面補習名師既notes。如果佢真係夜晚響Jonathan屋企食埋飯,就真係可以話又食又拎。

不過好彩既係佢從來冇試過做啲咁既事。

話說Jonathan屋企係咪真係咁大呀?

所以如果讀書會真係有用既話,我又憑咩阻止秋兒姐姐去?

唔好話阻止,我連不滿既權利都冇啊。

唔止讀書會,秋兒姐姐拎起電話sms既時間好似比以前任何時候都要多。

雖然佢有時都覺得電話成日響太煩,所以較左震機,而且溫書既時候佢都會擺開個電話,以免響溫書既進度,但佢咁多SMS短訊,真係我送左電話比佢之後好少見既。

甚至乎我見過秋兒姐姐匿埋響房傾左一陣電話…當然真係一陣,然後佢出返廳溫書時又好似冇事咁…

我唔知秋兒姐姐其實同緊邊個SMS仲有傾電話,唯有希望唔係Jonathan喇……

我好想問,但向來天不怕地不怕既我竟然問唔出口……

憑Jonathan既家景,仲有秋兒姐姐對佢既印象,而家仲要成日通過讀書會有頻繁既接觸,如果佢真係出手,秋兒姐姐會唔會真係接受呢…?

其實我成日驚Jonathan對秋兒姐姐作出啲咩奇怪既舉動,我有冇諗過聽大表姐所言去主動對秋兒姐姐出擊?

……

……

……

唔知,我好掙扎。

我都唔敢肯定秋兒姐姐係點諗,所以自己都唔想因為表白失敗而破壞左我同咁多年既姐弟關係。

好垃圾啊呵?

我都知我垃圾,我對住其他女仔都唔會咁,係對住秋兒姐姐先會有呢種感覺。

不過呢個唔係最大因素,雖然我驚,但如果我決定左做一樣既話係冇人可以阻止到我。

但係……唔好話行動,甚至乎我一諗起要同秋兒姐姐表白,我心入面既罪惡感同內疚感就會湧現晒出黎。

冇錯,扑野係好正,正到返唔到轉頭。

只係…如果拍埋秋兒姐姐呢個同聖女一樣咁純潔既女仔隔離,我真係好污糟…

就算我表白左真係成功,難保有朝一日我既過去會比秋兒姐姐發現(就咁上到床睇到我咁熟手已經死得),到時既後果可以好嚴重……

仲有,而家秋兒姐姐正值高考搏殺既階段,我更加唔應該做呢啲影響到佢考試備戰既事。

都係果句,佢會考失手一事,對佢影響超乎我既想像,佢溫書既勤力程度簡直就係以幾何級數上升。

所以都係唔好聽大表姐話住喇。

慢慢諗下先喇。

哈哈,其實講到尾,呢啲只係我一廂情願既諗法,甚至秋兒姐姐點諗,對Jonathan係點睇,我完全冇認真考慮過,只係一味去搵唔同既藉口去逃避。

所以之後先會……

(待續)
一入嚟就見到1分鐘前有新一集
樓主加油
有文
推推
啱啱睇返ocamp故
想知樓主會唔會寫到大學甚至結婚
推到有
佢話會
推推
儲咗一個月文一次過睇好爽
去到最後有啲可憐鄭穎琳
推推
推推
寧彩臣巴
山區巴
推!
一見熙熙誤終身
綠茶巴
會啊
多謝
三百九十一

我同秋兒姐姐分別之後,一個人慢慢行去4A班課室。

4A係純文科班,即係我今年所讀既班。

今年我升中四係揀左唔太多人爭既純文科,所以最後非常穩陣地入左4A呢一班。

唉屌,明明呢個時候我應該響日本練緊波……

「喂球星!」背後響起一把聲音。

冇錯,係條白卡仔林必才。

呢條友今年又同返我一班。

不過同我唔一樣,佢就唔係因為想揀純文科而入左4A,而係因為純文科既競爭唔大,所以成績屬於全級最差果一批既佢,就理所當然被派左入黎。

「點啊撚樣。」我回頭,一臉不耐煩地道。

「一齊坐吖。」阿必露出佢個招牌白卡式笑容。

「是撚旦。」不過事實上係我如果唔同阿必坐,都唔知同邊個坐。

……

……

……

先至奇。

「早晨呀熙熙、阿必。」

因為我另一位朋友淇淇,呢位讀書成績咁好、精英班之中既精英,都選擇左純文科黎讀,而今日都照常咁好早已經返到課室。

雖然有老師都覺得意外,因為通常成績好既都會選讀理科班,不過人各有志,每一年都總會有成績好既同學選讀純文科,就好似當年既秋兒姐姐咁,所以其實都係好正常既事黎。

至於八婆儀?佢去左4E班,果班係理科中既精英班(但呢個只係比喻,因其實中四開始都冇分精英班),而陳日朗都係響果一班。

忍者欣去左4B,呢班係文商班黎,有會計商業果啲讀。

「早晨啊淇淇,借熙熙比我用下先喇!」阿必搭住我膊頭傻笑。

淇淇俏面一紅,一時之間不太懂得如何回應:「咩喎……」

「放學一齊食飯啊。」阿必加多句。

「嗯,好啊。」淇淇笑一笑,順便化解埋啱啱既尷尬。

話說回來,我既試腳結果到而家都未有消息,淇淇好似有啲開心。

頂。

我地入左課室求其響課室最後排搵左個位坐低。

「放學同淇淇佢地食埋飯,之後去屋邨球場踢陣波?」阿必問:「之後先去練波?」

「是撚旦喇。」屌,點解我仲會係響流○練波架……

我明明應該響日本浦和○鑽練緊波架嘛……

「今個星期六比賽喇,今季我地一定要贏冠軍返黎!」阿必道。

「一定。」我心不在焉是旦答。

「喂,你有冇聽過傳聞話陳sir佢地講會揀幾個U16同U18有潛質既球員上甲組隊跟操?」阿必問。

「又冇喎。」

「好似都係熊輝佢地八返黎,但唔知真唔真呢?」阿必雙眼發光:「呢個係成為職業球員既好機會!」

「都係既。」如果去唔到日本(應該好大機會架喇……),升上甲組隊開始職業生涯都唔錯既……

「喂,唔好咁喇。」阿必又搭住我既膊頭,好似睇穿左我諗緊乜咁:「大吉利是真係試腳失敗既,我地兩個一齊升上甲組都係一個好好既起步吖,係咪?」

「都係既。」雖然唔想咁諗,不過阿必其實講得冇錯。

正面啲諗,我可以留返響香港,唔駛離開秋兒姐姐,其實都係一件好事吖。

只係諗起最終好大機會試腳失敗,個心始終都唔係幾好受。

*

‘‘我今日下午會去讀書會,冇咁早返黎呀’’

就響我同阿必淇淇佢地響果間平民西餐廳食緊開學飯既時候,我收到秋兒姐姐既短訊。

又讀書會?

駛唔駛咁密呀?

“哦”

然後……

就沒有然後了。

可能係同緊佢啲同學響埋一齊,所以秋兒姐姐並冇覆我message。

「喂喂喂。」八婆儀突然同我地講:「你地有冇聽過,果個好鍾意搶人男朋友既鄭穎琳去左英國讀書呀?」

啊,八婆儀真係八婆黎,講鄭穎琳是非?

不過佢講呢件事既時候,雙眼係望實阿必。

哈,佢係以為阿必對條港女有興趣?

「哎呀,係囉,我個穎琳BB就咁就走左喇...」阿必露出左個淒慘既誇張表情:「我去送機果日真係好唔捨得,爭啲喊埋出黎添啊!」

嘩,乜阿必都跟埋班狗公過左去送機?

真係好彩我冇去到啫!

(待續)
推推有文
LM
呢幾日一口氣睇晒
我估我比較另類 主要睇劇情推進
重甜內容 同每個對手嘅第一次會認真睇
之後再有甜會快速睇下就算
最鍾意同邊個嘅第一次
老老竇竇
後期屌嘅嗰幾個 套路都差唔多
因為熙熙嘅S底性格已經build up好晒
所以都係俾Kitty姐破處嗰幕係最好睇
同感 kitty真係人間性器嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞