【我與你不曾相見,但請你就此安息】《殺手榜》

971 回覆
314 Like 4 Dislike
「子丹?你好撚好打?」他的名字,令我聯想起《葉問》那一套電影。

「作為一個笑話,我會俾零分。」子丹答。

跟陌生的人同乘一部升降機,而距離層數又是那麼遠的時候,這種僵硬硬的氣氛真的令人透不過氣來。

「殺狗會叫我過嚟做咩。」上升到達四十層時,我禁不住耐性問。

「上到去見幹部,你就自然知。」子丹答。

「你哋仲有冇招收新血~」

「冇,依十年嚟除咗一個人之外,冇一個殺手可以成功通過考試進入「殺狗會」效力。」子丹繼續擺著那張冰冷的嘴面。

「叮」,清脆的一聲,升降機到達大樓最高的層數80層了。升降機門一打開,便是一條既長又高的走廊,地上鋪放著黃邊紅底的地墊,一旁放置著對稱的火把,最盡頭處的大門刻印著「殺狗會」的圖案,整個感覺森嚴又神秘。

「請行。」子丹為我領路。

我跟在子丹他的背後一邊凝視住盡頭處,一邊想著它們叫我來有何用意。

「喀──」大門被子丹推開,眼前的空曠房間隨即於目中出現。

中央處類似王座的大坐椅,左右兩旁各放著兩張中型的王椅,如同古時歐洲帝皇與親兄弟同坐的排場,極之氣勢。

而且,五個王座之上…都坐住了一個人
殺狗會。。。
殺狗會。。。

賭博日記?
從他們端正的坐容觀察,我一看就知道此五人應該便是當今「殺狗會」最高執行的主管幹部層。

「四男一女…」我望住他們,唸唸碎:「竟然揀大半夜叫我嚟…我聽日仲要返工啊…」

「人間兵器──右疚。」其中,坐在左一的幹部先執起桌上的文件,讀出我的過去:「孤兒院長大,曾經效力月家殺手組織,戰績係一夜殲滅304個傭兵,及後退隱殺手圈達十年。」

聽著自己的過去,就自然會想起某些不愉快的回憶:「講完?講完我就走,呵欠…聽日仲要返工。」

「咁嘅戰績居然要金盤洗手…真係浪費。」那臉態近老的幹部放下文件,嘴角陰淺地勾起了一下。

「直接講重點。」我抬頭望住他:「你哋「殺狗會」叫我嚟想點,我已經唔係殺手。」

「我哋有個任務要交俾你。」

「嘖…」我雙手放袋,準備就轉身:「你另謀高就。」

「啊~果然好有性格,如果咁呢?」五人之中唯一的中年女性,對掛在耳旁的無線電說:「一號狙擊手。」

掛在牆上的電視隨即開啟,畫面狙擊鏡的第一人稱鏡頭,而鏡頭的十字畫面最終停在一個我熟識的人身上……

「Agnes…」望住電視中的畫面,我稍稍低頭:「你威脅我?」
殺狗會。。。

賭博日記?

個喻意好正
支持 好耐冇睇墨哥出品
殺狗會。。。

賭博日記?

個喻意好正

估唔到個個post 能夠成為墨巴故事既其中一部分

唔知遲啲會唔會見到post入面啲人名呢
殺狗會同V14邊個勁啲
子丹 黑沙?
子丹 黑沙?

PAP 安區公會
殺狗會同V14邊個勁啲

殺狗會可以同特工部對打
點解咁快就live咗 仲諗住有排追 屌呀!!!!!
墨巴,啱啱走去睇返十少年,你啲文筆好咗好多,唔好意思都要講,睇完你而家啲故 (由背叛者,十四天開始),之前嗰啲有些少唔想睇嘅感覺 唔好介意
墨巴,啱啱走去睇返十少年,你啲文筆好咗好多,唔好意思都要講,睇完你而家啲故 (由背叛者,十四天開始),之前嗰啲有些少唔想睇嘅感覺 唔好介意

十少年同依家嘅故
進步真係好大

正常 因為我一直進化緊
始終最鐘意都係十少年2,可能夠黑暗
他的說話,令我想起自己退隱前,最後的任務。

沒能保護好寶華的我們,任由雨水滴在我們身上、雙手染滿鮮血的走到去一處廢工廠。

眼上流著到臉頰下的是雨水還是淚水,我分不清。

「報仇‧‧‧右疚!去報仇啊!!」左悔緊握著我的頸領,推我到牆角:「佢哋殺咗寶華‧‧‧‧‧‧佢哋‧‧‧」

「左悔‧‧‧」我雙目放空,頭腦一片空白:「已經‧‧‧已經完結‧‧‧‧‧‧放手吧‧‧‧」

「你唔去啊嘛?我去!」左悔一手將我推走落地,然後便握住手槍利用僅餘的子彈,一拐一拐的回去戰鬥。

那一天起,我就再無見過左悔。

他就好像徹底地消失了一般。
雖然都好睇
但係説好的離魂記呢
唔係話2017 一定要得咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞