【我與你不曾相見,但請你就此安息】《殺手榜》

971 回覆
314 Like 4 Dislike
打電話上門毀屍滅跡
個古惑仔以為男主去call白車
終於live
John wick
Skip 咗死神故
咁似如龍....
啲劇情
John wick
Skip 咗死神故

why
小混混果然就是小混混,跟意大利的黑手黨或是美國的黑幫都差上一段距離。回家後我快快洗澡,剛才那血汗的臭跡便一一洗脫。

「De‧‧‧」用毛巾擦著頭的同時,手機便莫名震起。

「喂,子丹?」我先開聲。

「你搞緊咩任務。」他直接問。

「要殺‧‧‧兩個小混混嘅大佬。」

「咁立即放低手頭上工作。」

「‧‧‧」難道我得罪了什麼緊要的人物?

「你喺殺手榜追分實在追得太慢,殺一個人都要用幾日、幾個星期去策劃,所以我有個方法幫你極速上榜,不過好危險。」子丹話語帶有警示。

「你咁勁~講嚟聽下。」浴室中的我穿回衣服。

「聽日嚟「殺狗會」總部。」
聽子丹這麼說後,我對住窗外夜空想了一想,在翌日就提著那二千萬的手提箱去到琳琳家中住處。

「叮噹~」

「邊個‧‧‧」她虛弱的聲線。

「我。」

琳琳小心翼翼地把門打開,望住門外的我。

「以後唔好再吸毒。」我把整箱錢給她,說:「交俾另一個大佬,同佢講你已經還清所有責。」

「‧‧‧咁‧‧‧咁我借你錢,嚟委託你嘅事‧‧‧」

「啊~已經唔需要,我好似到一個更加大嘅委託?」我挖一挖耳孔,就遙遙地離去:「唔好再吸毒,有緣再見。」

該死的子丹,原本我是想殺了兩個黑社會佬大再獨吞這二千萬,當作琳琳付我的委託金,現在全都泡湯了。

希望‧‧‧

那個叫琳琳的會改過自身吧。
在交付完一箱錢給琳琳後,我就乘車到「殺狗會」總部。大樓內如常地人疏稀少,整橦大樓像是用來養鬼一樣。

我到達了子丹叫我去的24樓,裡面陳列得跟普通辦公室沒兩樣,一出走廊往左邊看,便可以見到子丹和三個人正坐在一間玻璃房中,似是相討著什麼要事。

「等咗我好耐?」我問也不問,就推門進去。

他們四人的討論一瞬間中斷,不約而同地用著那鷹般銳利的目光盯住我。

「阻住咗你哋‧‧‧?」我攤開雙手,退後一、兩步。

「冇,只係估唔到你咁早嚟,仲以為你依種人鐘意夜晚先出街。」子丹的面目總是厭世一樣,令人十分不爽:「你應該唔知咩事?」

「你可以幫我極速追上排行啊嘛?」我無可奈何地搖頭,背靠玻璃窗邊:「有乜嘢唔可以喺電話講~」

「關於政府特工嘅事,點可以同你喺電話講。」子丹沉沉地道。

「特工‧‧‧?」雖然我們跟這些傢伙有點仇口,但平日都河水不犯井水吧。

「今次叫你嚟,諗住同你一齊「殺狗」。」子丹望住我的表情,似是想觀察我內心的想法。
應該又係輸咗比zero wind
「唔‧‧‧」我點點頭,望向剛才為我解答的二人:「未介紹。」

「樂皮。」那說話清晰,有著年輕皮膚的殺手答。

「叫我上官唐笑~」穿住唐裝的殺手回答。

還有另一個髮型跟我相同風格,紮著小尾的殺手未跟我自我介紹。但見他樣子沉著,一副不想人打擾的表情,我就不問他了。

「右疚。」我主動地跟那兩個自我介紹完的殺手握手。

工作關係進展得不錯,二人都樂意跟我握手。

媽的‧‧‧另一個是為了顧著自己殺手形象,而不想跟我放開懷抱地認識嗎?

「小朋友嘅自我介紹遊戲結束,講番正題。」子丹盯了我們三人一眼,續說:「我哋目標叫「27號特工」‧‧‧‧‧‧」

「等等‧‧‧點解叫「27號特工」?」我提出問題。

「有咩問題?」子丹一貫地擺出厭貌。

「佢無特別嘅稱號?」

上官唐笑舉高一隻手指,立即解釋:「一般而言呢~特工唔似得我哋殺手咁多稱號,佢哋為咗有效率條理都會稱特工為幾號幾號,號數代表佢哋實力,實力第一嘅特工就會被稱為「頭號特工」,係獨一無二嘅~」
「明哂。」我點頭,示意子丹繼續。

「我哋搵到27號特工嘅線索,係基於有三個殺手喺過去半年內都死喺佢手上,好不容易地‧‧‧‧‧‧」子丹望住桌上的文件,稍稍用力捏緊住那些紙張:「搵到佢嘅資料。」

「今次照舊,我同唐笑一齊做後援?」十足有為青年的樂皮問。

「係,我負責指揮。」子丹盯向那一言不發的殺手:「蔓珠莎華,你同右疚一齊落場作戰。」

玻璃房一片沉靜,良久那個叫蔓珠莎華的才嘆出一聲:

「唉,隨你便。」

「分咗資料俾你兩個睇先,我同唐笑仲有子丹都已經背到好熟,咁樣任務成功率都會大好多。」樂皮分別把資料分給我與蔓珠莎華。

我單手接過資料文件,揭來看看:「27號特工,專用武器PPK嘅S系列德國款手槍‧‧‧」
lm
霸天係咪傲家個個霸?
已經唔記得霸天係邊個
已經唔記得霸天係邊個

冇出過場
John wick
Skip 咗死神故

why

因為唔係用墨説個名
墨巴想問聽日見到可唔可以影相

Ok 但不要放上網就得

因為我毒撚唔太鐘意出樣

Ok 但不要放上網就得

因為我毒撚唔太鐘意出樣

ok 收埋自己J
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞