【我與你不曾相見,但請你就此安息】《殺手榜》

971 回覆
314 Like 4 Dislike
Back up arrived
好緊張
唔好喺呢度停
唔好停
唐笑係25
今晚出
今晚出

支援定八荒到底係
再唔出文,就請你就此安息啦
推推推
蔓珠莎華下意識地往唐笑的叫聲向方踏出一步時,我用手拉住了他的膊,道:「唔好。」

「‧‧‧」他稍為停下來,身體全身的神經滿是警戒的訊號:「唔去?」

「我哋唔知咩事,只有子丹先知‧‧‧我哋同佢已經失聯,我哋擊時入去附近建築物等下先。」在充滿未知的情況下亂行動,等如黑夜中在虎穴步行一樣。

蔓珠莎華聽了我的意見,跟我去到附近一旁的金屬鐵二層工屋中等待,另一邊心就越是焦慮。

現場靜得無半點風聲,反而令人快要窒息。

「莎華!右疚大哥!!」樂皮在前門趕來工地中央,並喊道。

「樂皮‧‧‧」一旁的我向他招手。

他見我們躲藏在那裡,便馬上趕來我們面前,滿額是汗的道:「你哋做咩唔聽指令‧‧‧‧‧‧?!」

「唉,我哋耳機甩咗‧‧‧」蔓珠莎華轉道:「不過唔係講呢啲嘅時候‧‧‧唐笑剛才慘叫咗聲?」

「我同子丹都聽到‧‧‧不過發生咩事仲未知,所以,我諗住去睇下。」樂皮自告奮勇。
一入黎有文睇 加速
「太危險,你跟我哋一切撤吧。」我勸道。

要麼,就三個一起去看看發生什麼回事。

「你哋價值大好多,同埋‧‧‧‧‧‧」樂皮取衣袋中,抽出一把摺疊小刀:「我點都識自保。」

「咁一齊去。」我望緊樂皮。

樂皮望住工地後門的方向,說:「我一個就夠。」

「‧‧‧‧‧‧」

樂皮見我還是不捨的目光,便轉不自禁嘆了口氣,展現淺淺的笑:「右疚大哥,同伴最緊要就係信任!」

「但係我唔可以‧‧‧」目睹你一個人進入危險的方向之中。

「你信我。」樂皮向我投以堅定的眼神:「同埋呢個係子丹對我哋落嘅命令。」

那麼‧‧‧

只好‧‧‧

「咁你去。」

樂皮點頭,就拿著摺疊刀往後方工地跑去。

而我跟蔓珠莎華則從前門離開,途中撿回了無線電耳機便順手撿回:「子丹‧‧‧仲聽唔聽到?」

「樂皮去咗邊‧‧‧‧‧‧」無線電聲音沙啞,卻還能聽到是子丹的聲音:「我叫咗佢去會合你哋再同你哋一齊走,點解佢會走去唐笑嘅方向‧‧‧?」

「咩話‧‧‧」我按住耳機。

「我好確定上官唐笑佢已經遇害,樂皮佢喺邊?點解唔係同你哋一齊行?」在遠遠高處觀看著一切的子丹問。

「佢自己一個去咗唐笑原本守住嘅後門‧‧‧‧‧‧」當我吐出這句之後,不遠處亦傳出了樂皮慘叫的聲音。

「啊呀呀呀呀呀呀呀──!!!!」

「樂皮?!」蔓珠莎華立即回頭。
唔好停
唔好停呀大佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞