【我與你不曾相見,但請你就此安息】《殺手榜》

971 回覆
314 Like 4 Dislike
lm
Lm
墨巴好charm

後悔無去了

下年
墨巴好charm

雖然都係客套說話 不過都多謝你

墨巴你幾大
墨巴好charm

墨巴你幾大

你指邊到幾大?
飽餐一頓後的幾天裡,我就開始投入唐笑與樂皮的事前準備中。

因為對方好歹也是特工,所以他們要求我先去靶場鍛鍊一下自己的準成度,一開始我總是射偏,事關我總是握刀且以前用槍就不多。

但在密集式的訓練下,短短的幾天我由射靶只有0分,去到上100多分,連樂皮也不禁對我有所讚嘆:

「右疚大哥‧‧‧你都算進展唔錯‧‧‧‧‧‧」樂皮走過來,望住我射破的靶板:「幾日就練到槍槍中人,想當年我練咗起馬三個月。」

「我呢幾日都留咗喺靶場到‧‧‧‧‧‧」我抹去額和髮上的汗,說:「如果咁都唔可以槍槍射中人,我仲點同個特工鬥‧‧‧」

「放心,到時仲會有莎華幫你。」樂皮拍拍我膊頭,讓我放心:「唐笑都同佢配合緊。」

「佢‧‧‧係一個點嘅人?」

「你問邊個?」

「嗰個第一次見就唉唉聲嘅人‧‧‧」

「喔‧‧‧你講莎華,佢份人睇落係懶啲,不過你放心喎,佢係一個可靠嘅隊友。」樂皮說。

「樂皮?」我望住他,投以一個信任的眼神:「咁到時我就靠你。」

「我始終都係後援,落場打嘅係右疚大哥你!應該係我靠你先啱。」樂皮展朗地笑著。

「你睇落幾後生。」我收拾好物品後,就和樂皮離開靶場。

「廿幾歲囉?靠關係喺「殺狗會」已經做咗一、兩年嘢。」樂皮指住自己的臉蛋。

「我始終都係有啲緊張啊‧‧‧」我握一握滿手汗珠的掌心:「以前都係殺得最甘最勁嘅都係傭兵同黑幫。」

「你要記住啊右疚大哥,特工同你講個啲係兩回事‧‧‧‧‧‧每一個特工嘅單兵戰鬥力都好高,正因為咁連子丹佢都唔會敢自己出手。」樂皮吹著粉色的吹皮膠,望住藍藍的天空。

「子丹‧‧‧‧‧‧佢真係咁勁?」我亦同他望向同一點,深遠地望著。

「佢係「殺狗會」入面唔通過關係之類嘅嘢,加入嘅成員,實力相比起市面上好多頂尖殺手已經超哂班。」

「殺狗會‧‧‧我以前就聽過,不過個陣我仲係同另一個朋友自己接生意做,冇理太多殺手圈嘅事。」
「做人唔可以太置身事外右疚大哥,咁做嘅話就可能連危險嚟緊都唔知。」樂皮提醒我做人的道理。

呵,竟然要個小伙子教我做人。

「我同意嘅~不過有時太投入一件事,都會招致身邊嘅人有危險。」我淡淡地說,把剛好抽完的煙掉到地上。

再呼出最後那一口的煙,望住右邊沿路的大藍海。

「點解你十年前要退隱?」樂皮雙手放在腰後,問了我一個問題:「聽講‧‧‧你個陣喺殺手圈入面,同另一個拍擋好出名。」

「‧‧‧點講好?」我擦一擦鼻子,嗤之以鼻:「我有個朋友,喺任務入面死咗。」

樂皮聽到後沉默了一陣,只是走著走著向巴士站的方向。

「佢肯定對你好重要。」他說。

「嗯。」我說下去:「一個‧‧‧令我成為殺手嘅人,同時‧‧‧‧‧‧係令我離開殺手圈嘅人。」

「咁奇‧‧‧怪?」

「成為殺手,係為咗保護佢。」說著說著,我不禁低下頭來:「退隱,係為咗唔想再招置身邊嘅人有危險。」
「但係我有一個更加想問嘅問題。」樂皮雙眼都像月光發亮的望住了我,想得知到某個答案:「點解十年之後‧‧‧‧‧‧你會重返殺手界?」

「點解?因為‧‧‧我想見番我一個老朋友,仲有‧‧‧查一啲嘢。」我們一走到巴士站,巴士就來到要出發了。

「查嘢?」

「嗯。」

我師傅即Agnes的父親,月老闆。從那天我和左悔見到他跟兩個殺手在自家的跌打館搏鬥後,每年、每月、每日都總是會有不明來歷的殺手去對我師傅月老闆行刺。

師傅總是不跟我們說原因何在,只叫我跟左悔當是一個實戰的機會,試著擊退他們。

所以每每有人前來對他們一家行刺,我跟左悔總是第一個出現,到後來我們在殺手界有點名聲了,這永無了期的刺殺就彷彿默默地告一段落。

我多年來從沒有去探究過問題,相反‧‧‧‧‧‧左悔則一直耿耿於懷。

如果可以的話,我多少都想做點事去離補。

我不知道自己經過十年歲月的洗禮後,手上的刀是否還能緊握得住,只是我知道,再過著那虛無的人生已是無用。
「仲有幾耐左右會到殺狗會總部?」望著窗外風景的我問。

「靶場同總會嘅距離‧‧‧‧‧‧大概仲有40分鐘左右。」樂皮望一望腕上的手錶:「你攰就訓一陣?」

「喺公眾地方訓著好危險啊。」我抱住雙手說。

巴士到達「殺狗會」總部附近時,樂皮就拍住我的手臂叫我醒來,沒想到我終究還是睡下來。

我帶住沉倦的身軀跟住樂皮,一起到上次的會議室見子丹他們。因為明天就是行動的開始,所以今夜要在總部過夜,翌朝一起出發去。

一路上聽樂皮說,「殺狗會」平均每數個月都會有一、兩次的行動,是開團討伐政府特工。除了被「殺狗會」主動應邀之外,合資格在殺手榜頭五十內的殺手都可以主動加入作戰,獎勵極為巨大。

所以五十名以外的殺手,如果想透過殺特工爬分的話,只能私底下組隊或是透過自己實力去對付,不過樂皮根據官方正式統計,十個之中都會有九個死,餘下的一個則重傷。

因為那些以為自己殺過幾個不會還手的普通人的殺手,都會很有自信自己能一槍直接往對方後腦扣下板機,但殊不知自己在早幾條街之前已經被人開始反跟蹤。
「樂皮好!」一走到所屬樓層,就有些我不認識的職員跟樂皮打招呼。

「Hi~」樂皮回他的招呼。

「嗰個人咁肥‧‧‧‧‧‧都係殺手?!」跟在樂皮身後的我,有點訝異的望住剛才那職員。

「右疚大哥,殺人唔一定好似你咁骨架咁高大嘅,有啲人係用腦都可以殺好多人,啱啱嗰個肥仔係地下網站嘅駭客嚟,人才嚟嫁。」樂皮說。

「喔‧‧‧」我托住下鄂,點點頭。

經過完一條極大冷氣的走廊後,我倆終於進入到會議室,入面只見唐笑正為子丹泡著黑啡,像個私人秘書般,而另外那名叫蔓珠莎華的殺手則未到來。

「仲有兩分鐘。」子丹盯了一盯剛進門的我們,然後對上官唐笑說:「另外個條友兩分鐘之後都未到就扣佢四分一嘅報酬。」

「收到!」唐笑答。

我跟樂皮坐了在其中一張椅上等待著,蔓珠莎華人則在最後一秒趕到進來,還嘆了口氣的說:

「唉~?仲差一秒就遲到~萬幸。」

子丹見他的確在最後一秒到來,也沒有特別為難他,快速開始說重點:「聽日傍晚開始,個特工會根據我哋報下咗幾個月同死咗幾個殺手換嚟嘅「陷阱線索」,入到我哋設計嘅殺人地點,我會喺遠距離用望遠鏡同無線電指揮住你哋,到你。」說畢,他望向上官唐笑。

「根據丹爺所講呢,我同樂皮就會喺殺人地點外圍少少嘅地方後援右疚哥同莎華哥,我哋兩個前後出入口都會守住,中間嘅主要戰場就交俾你哋。」唐笑說。

「陷阱線索?」這些專業名詞我是不太懂。

樂皮馬上解釋,說:「即係一啲錯誤、有誘導性嘅假線索,通常用嚟引誘一個目標去到某個地方之類,方便自己殺死。不過一般嘅陷阱線索係絕對俾專業嘅特工輕易分析出,所以有時犧牲幾個低級殺手去造就一個高級嘅「陷阱線索」係在所難免‧‧‧‧‧‧」

因為有死人,對方才會覺得線索是真實可信。

原來如此‧‧‧不過挺殘酷啊,要找自己人的性命來換取這麼一個把對方殺死的機會。
搭墨巴膊頭影相 我要中途轉基了

墨巴好charm

墨巴你幾大

文都未睇 正評咗先
「你哋要輕裝上陣。」樂皮望向我跟蔓珠莎華:「因為對方係特工‧‧‧拎住步槍啲機動性就太低,會令自己好危險,手槍或者輕型衝鋒槍就啱啱好。」

「我哋殺人地點喺邊?」我主動問。

如是一些空屋,沒有太多掩護物的地方應該很易應付吧?進去開一槍兩槍就殺死對方了。

「係上水一個建築工地。」唐笑說。

「唔揀四面都係牆嘅空屋?右疚大哥你應該好想咁問。」樂皮像我心中的蟲,反問完後立即再答:「因為呢啲地方實在太「假」,假到一睇就知係人哋專登設計嘅殺人地點,令自己退後無路、攻亦無乎,一般佢哋見到呢啲地方就唔會深入調查,會返特工總部回報咗再出動一隊人同特種部隊去查,到時我哋全盤計劃又泡湯。」

「咁都要問,真係‧‧‧‧‧‧用下腦都會知道。」子丹不屑地盯我一眼。

他媽的,一切都是樂皮在自問自答吧!我根本沒問過這條問題。

「概括嚟講~就係要令對方,即係個為特工哥哥覺得呢一切都係真,線索係真、地點係真,先係真正嘅踩入陷阱,否則去到一半佢折返就全部玩完。」唐笑補充。

「事前計劃都好考功夫啊。」我說。

「所以最好無任何踩池。」子丹說。
「但係我有一個更加想問嘅問題。」樂皮雙眼都像月光發亮的望住了我,想得知到某個答案:「點解十年之後‧‧‧‧‧‧你會重返殺手界?」

「點解?因為‧‧‧我想見番我一個老朋友,仲有‧‧‧查一啲嘢。」我們一走到巴士站,巴士就來到要出發了。

「查嘢?」

「嗯。」

我師傅即Agnes的父親,月老闆。從那天我和左悔見到他跟兩個殺手在自家的跌打館搏鬥後,每年、每月、每日都總是會有不明來歷的殺手去對我師傅月老闆行刺。

師傅總是不跟我們說原因何在,只叫我跟左悔當是一個實戰的機會,試著擊退他們。

所以每每有人前來對他們一家行刺,我跟左悔總是第一個出現,到後來我們在殺手界有點名聲了,這永無了期的刺殺就彷彿默默地告一段落。

我多年來從沒有去探究過問題,相反‧‧‧‧‧‧左悔則一直耿耿於懷。

如果可以的話,我多少都想做點事去補。

我不知道自己經過十年歲月的洗禮後,手上的刀是否還能緊握得住,只是我知道,再過著那虛無的人生已是無用。
「‧‧‧討論都差唔多,有冇疑問?」子丹橫視眾人一次:「冇就收工,聽日準時總部集合。」

「明白!」、「收到!」樂皮和唐笑分別答。

「呵欠~」一副來睡覺樣子的蔓珠莎華則用呵欠示意自己清楚。

我就點頭示意。

「08小隊,解散。」子丹說完,就獨自離開。

「趁呢個落去樓下食桶雞先~」唐笑也離開會議室。

「右疚大哥?你走唔走?定諗住留喺總部過夜?」站起身的樂皮問。

「我‧‧‧應該喺到過夜,廢事一來一回。」我說。

「咁你喺到休息下啦。」樂皮尷尬地笑著說:「如果你餓就落嚟十一樓叫我,我幫你叫外賣。」

「好,唔該你。」我伸出拳頭在他身前。

「吓?」樂皮不明所以。

「碰拳。」我淡笑,說:「我以前同我兄弟開始行動之前,都會跟做一次。」

「好!」樂皮與我碰拳。

之後,會議室就只餘下我跟那個蔓珠莎華。

他貌似都要在這裡過夜?因為會議結束至今,他都躺坐在椅上、合上雙眼,睡得很熟的似。
仲有冇
關於這個人,我真的想不到明天就是會跟我在戰場出生入死的人。我只知道,我們都屬於沉靜的人,所以會議室中好安靜,時間都好像流動得特別慢,不經不覺‧‧‧‧‧‧就已經進入夜晚。

伏在桌上睡著的我醒來後,不見蔓珠莎華的身影,應該是離開了。會議室外的走廊燈光也熄了一大半,我就出去走走,順便當找洗手間。

地方不熟的我逐間逐間門的去開,打算尋得著廁所,卻給我在儘頭的某一間房間內給我發現到,我要馬上用手掩住自己嘴巴的事情‧‧‧‧‧‧!

那尖叫的吶喊聲幾乎要從我喉嚨湧破而出!!但我還是強行抑制住,硬生生的吞下了。

我眼前的畫面比起過往見到的都更為可怕,我見到的是‧‧‧‧‧‧

子丹他‧‧‧

正在房間內打開電視,觀看武內直子的《美少女戰士》,房間的玻璃櫃內更擺放著不少的美少女戰士手辨模型。

我默默地轉身,把這一切都忘記掉。
仲以為比人騎劫
好可愛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞