【我與你不曾相見,但請你就此安息】《殺手榜》

971 回覆
314 Like 4 Dislike
毒雞 不了
一陣出
從琳琳的口中,我得知了兩個大佬分別所屬的社團,還有二千萬毒品的交易地點,我只需聯絡一下接頭人就能前去。

那就事不宜遲。

我把總值二千萬的毒品以大袋的形式背住,聽說都是高純度的關係,裡面的可卡因都沒混雜什麼,所以背起來也不是太重。

琳琳說她的接頭人叫阿Ken,在我出門以後就聯絡了他,告訴了相約交易地點在哪。一般來說,幕後的大傢伙都不會出場,因為就算貨品價值高,風險也太高了。

他們把我約到元朗偏野一間名為「歡笑」的士多,那裡人少車也少,確實是個犯罪的好地方。

「二千萬可樂~」背住很多東西的我,走到站在士多看門的小混混前。

「就係你啊?」他望了望我,又說:「我係阿Ken,你係琳琳邊個?」

「佢堂兄。」我隨便說。

「求其啦,啱啱我打過去問,的確同佢講嘅樣差唔多‧‧‧‧‧‧」Ken打量住我,然後領我入去士多中:「批貨喺你背脊袋嘢?」
「係。」我答。

「得啦,啲粉冇穿冇爛就得‧‧‧‧‧‧喪爺入呢批貨洗咗好多錢,諗住隻癲雞似個o靚妹,運出去唔會有人注意~點不知,少少嘢都要搵人幫手‧‧‧」Ken說著說著,就笑住問:「你係佢隻兵啊?」

「你估下?」

交易地點是士多‧‧‧旁邊的空地,如同電視劇一般,空地中央放住一張桌子,似乎是讓人把交易的物品放上去。

「係呢,附近有冇咩隱閉嘅地方?」我順便問一下Ken他。

「個到囉!」Ken指住旁邊的士多,大笑:「間嘢我嫁懵仔。」

我凝望那間士多,確認周邊沒什麼民居後默默地點了點頭,繼續等待買家過來。大概四十分鐘後吧?買家來了。

一輛四人車中,三名貌似保鑣、一名貌似商家的男人走出,走到交易桌面前,雙方氣勢不凡,是商家的果斷氣概。

「帶齊錢?」接頭人Ken先上前問。

「不嬲都齊,貨?」對面的買家問。

Ken向我招了招手,示意叫我上前:「俾批貨佢睇下。」

我居然無意中變成他的助手‧‧‧‧‧‧

我照他意思,把可卡因都亮了出來,買家確認了後便展出個微笑:「合作愉快。」

「合作愉快,慢行。」Ken跟他握手,便一手錢一手貨的交換,完成這一次交易。

之後,阿Ken便拿著一箱錢步回到士多中。

沿途,我說了一句話:「個買家真係似個商人~」

「條友真係商人嚟,不過係做上流社會生意,專買啲粉俾啲有錢仔吸。」進入士多後,Ken為我解答:「喪爺同佢合作咗好耐架啦,點都好,今次好彩冇黃到。」

「入面有幾多錢?」我望住那箱錢。

「二千萬嘅貨緊係有二千萬啦!」Ken哥大喊,並從褲袋給了我數百元:「嚟,拎去食糖!仲有同琳琳條八婆講,喪爺啲數唔洗再還。」

我下意識地接過那數百元,凝視住接頭人阿Ken。

「做咩仲唔走啊?俾咗錢你就走啦~!」阿Ken想推郁我出去,可現在才發現我推不郁:「做咩啊你‧‧‧」

「試下講你大佬喪爺喺邊~?」我一手捏住Ken的頸部。

「你‧‧‧你‧‧‧」阿Ken被我捏到往牆邊,透不過氣來。

「啱啊‧‧‧‧‧‧」我望住面容痛苦得扭曲的Ken,說:「我根本唔係咩幫琳琳嚟送貨‧‧‧而係嚟殺人。」

一小時後。

元朗郊區的士多中,阿Ken被我用繩子倒吊在裡面,身上有被毆打過的痕跡,都是我做的。
「仲唔講?你好似已經捱咗成粒鐘。」在士多裡走著走著,優閒得吃些薯片喝口汽水的我說。

「我唔‧‧‧會‧‧‧‧‧‧爆‧‧‧大‧‧‧佬‧‧‧‧‧‧出‧‧‧」在Ken未說到「嚟」字前,我已經一腳踢在其胸膛上。

「唔好怪我,」我蹲低,把甜甜的碳酸汽水倒在他身上:「郊區入夜就好多小昆蟲,見到你咁大舊肥豬肉‧‧‧邊個都想食咗你。」

「你‧‧‧」

「我坐喺數下錢~」我把腿翹到上桌,數著那箱錢總值多少。

時間一分一秒地過去,入夜後的元朗靜得恐怖,猶其這種郊野士多根本無人會來。

Ken的身上亦已經開始有不同的昆蟲徘徊,不消一會他已經大喊投降。

「我知錯啦‧‧‧我講啊我講啊!!」Ken大喊。
講!
身為殺手的我,可沒教女的責任,只是不想委託還未完成之前,委託人便因為自己吸毒而弄死了自己。

「唔‧‧‧!!!」琳琳抓狂地拍住洗手盤,想把頭從水中拉出。

到她真的快要缺氣而死的一瞬間,我才把她拉出來。

「咳‧‧‧!!啊‧‧‧嗄嗄嗄‧‧‧嗄‧‧‧‧‧‧我‧‧‧唔吸啦‧‧‧我唔吸啦‧‧‧‧‧‧」琳琳一面畏懼的望住我,退後出廁所時更不小心滑倒。

「唔好再吸毒,」我從衣袋中,抽出一根純曼煙給她,淡笑:「改吸煙,會健康啲。」

我意思是‧‧‧

相較於毒品,會健康一點。

處理好這個會吸毒的委託人後,我第一件事便是問琳琳一些關於兩個大佬的資料。

「你‧‧‧你想點對‧‧‧佢哋‧‧‧」琳琳手顫著的吸著煙,不知是害怕著我剛才的舉動還是因為吸毒的後遺症。

「我自有決定,你講哂一切自己清楚嘅就得。」

水地獄
八方雲集不久後會再次出場
Pish
想問下你虔誠者之後你係咪淨係出左死神故同呢個?
btw 加油墨巴
墨巴,你d故好好睇呀,岩岩睇完周瑜
14天已入手
想問下你虔誠者之後你係咪淨係出左死神故同呢個?
btw 加油墨巴

多謝支持
墨巴,你d故好好睇呀,岩岩睇完周瑜

我寫周瑜個陣寫到好灰,但係出嚟反應好似唔錯 多謝支持啊
14天已入手

有時間試下星期六去俾我簽下
「佢‧‧‧喪爺佢‧‧‧‧‧‧平時會喺自己間嘢休息‧‧‧」Ken大喊。

「你要直接講地點。」我踩住他的下鄂。

「銅‧‧‧銅鑼灣‧‧‧‧‧‧有間樓上鋪‧‧‧叫「Missty」,個到係喪爺嘅‧‧‧娛樂場所‧‧‧‧‧‧」

「你就喺到倒吊住一陣先,一陣你大佬死咗‧‧‧班警察自然會嚟救你。」我提著那二千萬的箱,便離開士多。

做事喜歡一條龍的我,在把那一箱錢放到安全屋安置好後,便繼續出發前去喪爺的位置。臨行前,我望望那五金工具大袋,想著想著,還是一同放在屋中作罷。

要是我用到這些五金兵器的話,肯定會弄得血花四濺。

根據接頭人Ken的說話,我來到位於銅鑼灣一間名為「Missty」的大廈。有五層高,窗口冒著又紫又紅的燈光,看起來也是些不正經場所。

我準備步入到大廈時,站在門外的一個瘦漢已經用手推住我胸膛,喝道:「私人地方。」

「我嚟見你大佬。」我說。

「大咩佬?我未見過你!」

「唔知就打電話問佢,個二千萬嘅錢去咗邊。」

如是者,門外那瘦漢接我所說的打電話查問佬大,表情顯得一面愕然,收線之後便開始對我搜身:「遵循睇下你有冇帶武器。」

我把那袋五金武器留在安全屋中是正確的~

只得兩手空拳的我,很快便被瘦漢領路入去,我沒想過大廈外表的這裡,入面會是間擁有舞池的酒吧。

「喪爺,帶咗佢嚟。」瘦漢把我帶到去一個面容英氣、紮著白髮的老叔前。

在我走入來期間,已經觀察過周圍可用的武器總共有34件,而在我最近的一件就是酒樽,幾乎伸手就拿到來用。
「Ken去咗邊?佢同我失去咗聯絡。」沒猜錯,我眼前這個人便是他們口中的喪爺。

「佢喺自己間士多到倒吊緊~?」我直視住喪爺他。

他聽後先是一愕,隨後和和地笑:「哈哈哈哈‧‧‧‧‧‧我啲錢,去咗邊?」

「喺我身上,過嚟拎。」

喪爺的手輕輕一揮,身邊兩名得力助手便走向我面前,想對我動手。我深深吸了口氣,便先發制人!兩手一伸,捉住二人衣領拉向自己,雙掌再往上一托擊打二人下鄂。

彷彿甩了鄂骹的二人就痛苦地退倒,剛才領我上來的瘦漢亦有所動作,想把我從後搭住,我身也不轉就捉住其手,再使用摔過肩!!使其躺倒。

騷亂好快就引起了在場混混的注意,十人、十二人‧‧‧‧‧‧還是二十人?沒看得清楚了,對方都來勢兇兇地往我跑來,喪爺則一副看戲的樣子留在原座。

有幾個嘍囉先把酒樽敲破一半,用亮出的尖銳位置向我刺來。

用酒樽向我刺來的嘍囉攻擊被我閃躲的避過,幾個人被我用殘廢打擊弄得即場甩骹,及後的人過來都對我揮拳出腳,這些則比較好應付,我用以前學過的武術技巧就將他們逐一擊倒,只是期間不免吃了幾拳的苦頭。

最後,都總算把眾人擊倒‧‧‧‧‧‧

「你係邊個?邊個派你嚟,你交番批錢俾我,我可以分三成俾你,你嚟埋我個邊做嘢!」喪爺急站起身。

「我嚟殺你‧‧‧你出幾錢都無用。」

我上前捏住喪爺頸部,令他透不過氣來!最後死於我手下。

見住遍地受傷的人,我頓時不知如何處理,要大型埋屍嗎?不可能‧‧‧‧‧‧

「求你‧‧‧報警‧‧‧‧‧‧我流撚哂血啊‧‧‧」其中一個混混向我喊救命。

「應該點樣處理你哋好‧‧‧‧‧‧」我望住那混混。

「放我哋生路‧‧‧」他捉住我的腳。

「啊‧‧‧問下Agnes先。」這種時候,真的要找自己的經理人討論一下。

「喂?」Agnes開腔。

「我殺咗好多人,點處理好?」

「喂‧‧‧喂!我同班兄弟擺到明受傷炸喎‧‧‧仲未死‧‧‧‧‧‧」那捉緊我腳的混混大喝:「幫我哋報警call白車呀!」

「吓?點解我仲聽到有人好似未‧‧‧‧‧‧」Agnes問。

「收線之後我會處理佢哋,只係我冇咁多溶屍劑喺身‧‧‧‧‧‧」我說。

「叫「環保局」啦~」

「個班‧‧‧專門幫殺手清理屍體同犯罪現場嘅組織‧‧‧?!」

「你都見過啦?」

「唔‧‧‧唯有係咁,你叫佢哋上嚟,地址係‧‧‧‧‧‧」

如是者,我把自身所在的地址告知Agnes,她就負責聯絡環保局過來,處理這一切。

我亦都是時候埋尾,把未死透、受住傷的人,都用破掉酒樽的尖逐一逐一刺死,然後不帶一點微塵的離開。

到我落到樓下出門時,環保局那伙人就正好與我擦身而過了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞