【我與你不曾相見,但請你就此安息】《殺手榜》

971 回覆
314 Like 4 Dislike
我FB發表咗一篇偉論,請各位去睇睇
話說虔誠者外傳呢

未寫得出住
[quote]墨巴 幾時出個戰鬥力表?

好難出,雖然我心中有一個答案

咁有無頭3名?

zero wind

小一🤘🏿

子松(死後)>紅男>張靈風=霸天>傲天=沉默死神>墨龍

墨巴你好,我岩岩睇完虔誠者啦

前兩個有冇巴打可以講一講係邊個故事到黎架?

十少年

十少年2
八方雲集遇著zerowind應該被屌打

有霸天應該唔會屌打

霸天咪係zerowind

不過赤皇竟然唔入三甲

有霸天應該唔會屌打

不過赤皇竟然唔入三甲

死咗
霸天唔係俾zerowind殺左?

有霸天應該唔會屌打

不過赤皇竟然唔入三甲

小一排第六
墨巴唔係夜晚出文
有文未
個肥婆會唔會係變態佬監視出過嗰位

你係元祖級讀者喎

宗一表白嗰個肥婆
墨巴唔係夜晚出文
有文未

訓著了 食啲野就出
墨巴唔係夜晚出文
有文未

訓著了 食啲野就出

在我們二人思索期間,我手機收到一則訊息。是那個自稱在法醫部工作的舊同學傳來的,問我要否參加下星期六的舊同學聚會。

本打算直接一句:「不了」的去應付,不過打著字的時候,「天天向上」軟件發出一項新任務給我,想要我出席這場聚會。

「‧‧‧」在苦思之下,我無奈地決定出席。

跟人與人之間的聯誼交往,我想正常人也需要有一點吧。

「咩app嚟?」Agnes發現到我手機中的畫面。

「冇乜嘢。」我把手機給她拿著看。

Agnes淡淡笑:「咁得意嘅?」

「一個幫殺手重返正路嘅軟件。」我說。

「你要去參加舊同學聚會啊?」她更偷看我手機的內容。

我馬上一手把手機拿回到手中,答:「嗯。」

「咁你一定要著套西裝去喎。」

「點解?」

「人靠衣裝,佛靠金裝~就算你真正嘅人生幾失敗都好,只係你係男人著起套西裝就會即刻喺人哋印象中加30分。」
一星期好快地過去,毛雲「天天向上」的軟件彷彿與我的生活融入了一樣,成為我的智慧管家,令我每天總有多少特別的變化。

例如陽光普照會去行山、雨盤傾盡會去游水,又會去不同的食店用餐,刻意令我覺得人生有無數的可能,做一個普通人是如此的幸福。

終於,也來到了舊同學聚會的這天。

地點在葵芳的一間Party Room,聽說裡面空間大得很,可以唱歌、跳舞、玩電動等等。

就像派對新手的我,未入去之前就覺得這種聯誼比殺人更加緊張、更加恐怖,是我有社交恐懼症嗎?

「啊‧‧‧」我停在派對房門外,腳就是步不到入去:「果然都係唔得‧‧‧」

「喂喂!你係咪我舊同學嚟架?」此時,遠處一名也正打算入去的男生跟我打句招呼。

他穿住甘綠色的T-shirt、米色的七分褲、波鞋,及戴住一副眼鏡,外表很是‧‧‧‧‧‧優閒。

「咳‧‧‧」我裝咳嗽一聲,說:「你入去先?」

「好啊。」他毫不在意直接就推門進去。

同時,我亦都跟隨其後,來減低入去後被人注意的機率。

果然,大家都把注意力放在他身上,我則像個平凡人一般混了進來派對房中。

房裡燈光淡淡昏暗,有著多種娛樂設備,想不到現在居然會有這種地方。還以為什麼聯誼都要在酒店中舉行,這樣舒舒服服的感覺也是不錯。
可能男女比例之間有所差異的關係,平均每六個男生就圍住一個女生談天說地,從女生的面上表情看來,有點不自然地陪笑著,真是個令人尷尬的場面。

我坐在沙發上百無了賴的,所以便去了一旁的房子,拿些吃的喝的。不得不讚派對發起人買來了一些白酒、紅酒,正好適合我。

「阿疚?」是那個法醫女生,她走了過來。

「你一早嚟咗?」我心裡自覺好不自然,但還是裝住一副若然的樣子去為自己倒紅酒。

「嗯,好開心你都嚟咗。」

「唔‧‧‧」我慢慢品嚐著紅酒的美。

太劣價了吧‧‧‧

「唔阻你,慢慢玩。」可能她見我反應都是想自己一個,便不阻我自行離開了。

「咁好機會都放過?」一名四眼、梳著斯文蛋撻頭的男生走過來。

「機會?」我問。

「貴姓啊你?唔記得咗你邊位。」他問。

「姓右名疚。」

「喔‧‧‧有啲印象,總之我記得你返學都係唔出聲個堆嚟?」旁邊的這位舊同學說著:「我叫明仔啊,你應該唔記得我,算啦~我都係過嚟搵水吹等自己冇咁柒。」

「‧‧‧」

「我啱啱講嘅機會,咪就係食咗條女囉!」

「食女?」

「即係哄到佢開開心心,之後哄埋上床!」

「咳‧‧‧我冇興趣。」

「乜你架~!係呢,邊行啊你?」

「我‧‧‧」我隨便想了一個職業出來,說:「做緊經理人。」

「經理人?演藝個啲?」

「你當係。」

「喔,我做地產嘅‧‧‧唉,睇嚟今晚啲女仔唔到我識架啦。」

「你想認識女仔?點解唔去正經識過,聯誼就應該只係朋友之間嘅聚會?」

「你諗嘢咁奇怪架右疚‧‧‧‧‧‧」
live左
唔知最後女主擺唔擺脫到個枷鎖
加速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞