【我與你不曾相見,但請你就此安息】《殺手榜》

971 回覆
314 Like 4 Dislike
推一推

好難出,雖然我心中有一個答案

咁有無頭3名?

zero wind

小一🤘🏿

子松(死後)>紅男>張靈風=霸天>傲天=沉默死神>墨龍

墨巴你好,我岩岩睇完虔誠者啦

前兩個有冇巴打可以講一講係邊個故事到黎架?

十少年

十少年2

子松請問係咩故
墨巴 幾時出個戰鬥力表?

咁有無頭3名?

zero wind

小一🤘🏿

子松(死後)>紅男>張靈風>傲天=霸天=沉默死神>墨龍

話時話說,頭號特工拍左三支狂暴天使先來到呢個排名,咁佢本身係咩程度?

咁有無頭3名?

zero wind

小一🤘🏿

話時話說,頭號特工拍左三支狂暴天使先來到呢個排名,咁佢本身係咩程度?

藥力過左好耐 得返第6感
好似係

咁有無頭3名?

zero wind

小一🤘🏿

藥力過左好耐 得返第6感
好似係

程度一樣

咁有無頭3名?

zero wind

小一🤘🏿

子松(死後)>紅男>張靈風=霸天>傲天=沉默死神>墨龍

墨巴你好,我岩岩睇完虔誠者啦

前兩個有冇巴打可以講一講係邊個故事到黎架?

十少年

十少年2

子松請問係咩故

十少年
「喂‧‧‧喂!唔好亂嚟‧‧‧!」、「搵人拖開佢啦!!」、「頂住佢呀!」

在我倆陷入沉默當中,喝住紅酒的時候,後方那邊的一群人傳來了爭執的聲音,回頭一望便見幾人拉住一名男子,顯得被拉的那人十分狼狽。

「Kay‧‧‧kay!點解你要避開我啊‧‧‧?!」被拉住的人堅定不移地望住遠處一位被女生保護、圍站住的女生。

「人哋有男朋友啦!你走開啦郭俊龍!」其中一名用力拉住的男人說。

「點解唔信我呀!!」叫郭子鋒的用力大喊一聲,便被人拉出派對房外。

在場才回復一片平靜。

「呼‧‧‧終於拉到條友出去‧‧‧」剛才護花使者之一的抹了抹額汗。

「條友好似從以前就係咁‧‧‧?」另一個女的問。

「係啊,中學個陣阿kay同過佢拍拖嘛‧‧‧」護花使者二號說:「kay,你冇嚇親?」

而一直被人保護,站在最遠處的女主角Amy則呆呆地望住那道門:「冇‧‧‧冇事,唔該你哋。」

「洗唔洗叫你男朋友嚟送你返去啊?」她的女性朋友問。

「唔‧‧‧我諗下。」那個叫kay的,的確有著一看令人難以忘懷的容麗。

「哈哈哈哈~呢啲咁嘅事永遠唔會發生喺我哋身上。」我身旁的中學同學笑道,話語中帶著一點酸澀。
「你咁講又係‧‧‧」我的中學生涯,基本上只有跟左悔交流,他亦如是。

因此對我們來說,根本沒所謂中學回憶這些事。

在派對房裡面,我根本就一個人也不認識。

「你咪右疚?」好死不死,就當我這麼想著時,就有個女生走過來叫我的名字。

「‧‧‧你係?」我望住她。

「啊‧‧‧真係你啊?喂!係右疚啊!」那女的居然向大家招手宣佈我的存在。

大家都是一面愕然的望住了我,儘管是有點尷尬我也不表露在臉上,只是點了點頭,當是跟各位問個好就算。

「喔‧‧‧我記得佢啦,體育堂橫校跑正常要30分鐘先跑完‧‧‧‧‧‧15分鐘就跑完嗰一個!!!」一人提起。

喔‧‧‧有這種事嗎,我忘了。

「你最近撈成點啊‧‧‧?」那女的直接坐到我身邊。

本來跟我一樣孤獨坐著的明仔頓時感到難堪,頹然地獨自喝酒去。

「失敗。」我說。

「吓?」

「冇工開,廢人一個。」我這樣答,她應該很快就對我沒興趣吧。

想不到她卻驚訝中帶點興奮:「啊!估唔到你咁有錢連工都唔洗開‧‧‧‧‧‧肯定係啦‧‧‧件西裝都係名牌,唔似班友用埋啲Cheap嘢!」

什麼!?我低頭一望自己的西裝,沒想過Agnes為我選的是一件名牌西裝。

「咁啦,不如我哋交換電話?」她又追問。

「天天向上」軟件微微一震,表示要我接受。

可是我才不想!

「咳‧‧‧我出去食枝煙先。」說罷,我便站起走出去。

「哇‧‧‧煙稅加到咁貴都有錢食‧‧‧真係‧‧‧‧‧‧」她猶如見到神般的望住我。

離開派對房後,我總算是輕鬆不少。

獨處的感覺真是舒服。

走到外面的我真的打算是吸一口煙,不過在我拿著火柴想要點火的時候,望到了剛才被人強行拉出派對房的那名男生。

他‧‧‧好像是叫什麼郭俊龍吧?
他頹廢地躺坐在派對房店外的牆上,像個喝死了的醉漢,一動不動的,完全失去意志力。

「哈‧‧‧哈痴!」他好像有點冷?

也是的,那群人把他拖出來後,怎會連扯甩在地上的西裝外套都不還給他。

於是我脫下自己的西裝外套,然後微微蹲著把外套放到其身上:「天氣轉緊涼,小心會感冒。」之後我才回到前面的鐵欄,對住大馬路抽煙。

「‧‧‧我好掛住佢。」過了好幾十秒後,他突然說。

我則望住馬路來往著的車子,繼續抽住煙。

「我冇咗佢唔得‧‧‧」郭俊龍他繼續說。

「人,冇話無咗邊個唔得。」我說。

「咁你有冇試過‧‧‧‧‧‧最愛嘅人‧‧‧俾人無情地奪走‧‧‧但係你無能力‧‧‧‧‧‧你無‧‧‧只能夠眼白白咁‧‧‧」郭俊龍用住頹沉的聲線說。

「‧‧‧」我望住了一點,沒再眨眼。
「我啊‧‧‧同kay原本拍緊拖‧‧‧‧‧‧只係因為俾人害‧‧‧搞到‧‧‧搞到大家分咗手,但係我一直都冇忘記過佢‧‧‧」

「俾人害?」我問。

「佢依家嘅老公‧‧‧‧‧‧」

「點害你。」

「個陣仲讀緊中七‧‧‧?」郭俊龍抓一抓頭,說:「佢老公峙住自己屋企人有錢‧‧‧就成日同班有錢仔嚟笑我,又話我襯唔起kay之類‧‧‧咁又係嘅‧‧‧個陣諗好大家畢業之後要去大峽谷睇風景,我就話要去北京睇故宮,我的確襯唔起佢‧‧‧‧‧‧」

「後來?」

「後嚟我壓力太大,佢老公又成日同啲人嚟bully我‧‧‧忍唔住之下,我同kay嘈咗幾次交‧‧‧‧‧‧都最後同咗佢分手,個條有錢仔都順利成章咁‧‧‧溝咗kay。」

「咁都唔算係害你,係你自己唔爭氣。」我說。

「唔爭氣‧‧‧?」一直頹坐的郭俊龍突然站起,一拐一拐的走向我,並凝望住我雙眼:「你知唔知‧‧‧‧‧‧我不知幾想殺咗佢,我真係‧‧‧如果我真係飲醉咗‧‧‧我真係可能做得出‧‧‧‧‧‧」
Push
郭子鋒係咪打錯左
留名
郭子鋒係咪打錯左

Amy都係
郭子鋒係咪打錯左

Amy都係

有更加
郭子鋒係咪打錯左

Amy都係

睇到我一頭霧水
郭子鋒係咪打錯左

Amy都係

睇到我一頭霧水

打錯咗 我打文即時喺網上打的

佢地叫郭俊龍同amy
郭子鋒係咪打錯左

Amy都係

睇到我一頭霧水

打錯咗 我打文即時喺網上打的

佢地叫郭俊龍同amy

啫係淫kay係錯既?

已買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞