【我與你不曾相見,但請你就此安息】《殺手榜》

971 回覆
314 Like 4 Dislike
個仔
留名
Lm
Lm

第二章──舊同學聚會

在第一件任務完成幾天之後,我們又從「殺狗會」中接到了一份生意。客戶是個臉部曾被嚴重燒傷、頭髮稀疏的中年男人。

就尊稱他為李先生。

在上門後,我們了解到他要殺的目標有三個,而且清一色是女性,似乎對他們懷著強烈的恨意。

「所以,你要殺呢三個人?」Agnes收下李先生給予的可提供資料。

「係‧‧‧‧‧‧要殺死佢哋,我仲想喺佢哋死前出現,俾個震撼佢哋。」李先生說得咬牙切齒。

「為咗令你有不在場證據,你係唔可以出現喺現場。」Agnes提醒。

「我‧‧‧我想令佢哋後悔!」李先生說。

「後悔啲咩?」

「後悔點解唔愛我!」李先生開始有點激動。

「所以佢哋唔愛你,你要殺死佢哋?」

「係因為‧‧‧我付出好多,都望唔到成果啊,佢哋一直俾假希望我!!」李先生握住雙手,十分著緊。

「殺三個人,收費你應該知好貴?」Agnes先問。

「多多錢我都俾得起‧‧‧」李先生痴狂一笑,拿起了一個公文袋放在檯上:「入面幾百萬全部都係我老豆老母嘅棺材本‧‧‧我呃佢哋話借錢做生意‧‧‧依家俾哂你啦‧‧‧‧‧‧」
「好,工作天大概一個月內。」Agnes直接收下了錢,然後跟李先生握手。

待他離去後,便把李先生給予的資料文件交到我手上:「全部都係個客要殺嘅目標人物基本資料,我已經睇過,唔係大富大貴冇知名度,落手應該幾易?」

我接過文件,觀望一下:「要殺三個女人‧‧‧‧‧‧」

「難你唔到?」

望住文件的我點一點頭,便放下在桌上,打算出去走走。

「去邊啊?」Agnes問。

「去?去做善事。」

「試下帶埋我。」她跟在身後。

「點解?」

「我哋都算半個拍擋。」
沒什麼所謂的我,便任由Agnes跟來。

其實我去的地方沒有什麼特別,只是從前我所住的那一間孤兒院。我有時候沒什麼做,都會到那處走走,並以舊人的身份幫一下手。

這裡充滿著我對左悔的記憶,是個奇妙的地方。

「你細個住個間?」Agnes跟著我步入孤兒院。

裡面不像電線劇般那麼開通,而是密密沉沉,房間與房間貼得很近,稍為叫得大聲點都會給對面的人聽得到。

入去不到數十步,便有位姑娘從走廊行出:「右疚‧‧‧?」

「好耐冇見。」雙手放袋的我答。

「你上次嚟都好似係幾個月前啦喎?」姑娘笑一笑:「點啊,帶埋女朋友?」

我搭住Agnes膊頭:「我朋友個女。」

「吓?」Agnes嚇了嚇:「係你師傅個女喎。」

「我不嬲當師傅係朋友。」我清一清喉,轉問:「陳姑娘,左悔仲有冇返嚟?」

「冇啦‧‧‧」陳姑娘淡淡一笑:「係得你咁多年嚟都仲返依到。」

「冇計,回憶‧‧‧實在有太多。」我摸一摸走廊上的牆身:「仲有冇話經營困難?」

「冇喇,有個人會定期存一大筆錢入嚟俾我哋,所以仲支撐到。」陳姑娘答。

「咁‧‧‧下次見。」其實我都不知道回來做什麼,只是想來為自己勾起一些開心的回憶,令自己不會那麼麻目。
幾時有傲天睇
splm
Live左
墨巴有冇玩lol 叫咩名
墨巴有冇玩lol 叫咩名

冇玩了
幾時有傲天睇

好耐好耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞