【我與你不曾相見,但請你就此安息】《殺手榜》

971 回覆
314 Like 4 Dislike
男人真係唔好衰咸濕,咁就跌咗條命仔
冇睇三日 條友都仲係未死
墨說。。你快啲出啦。。
比哂我啦。。。

冇睇三日 條友都仲係未死

sorry 啊!因為呢幾日有好多野整緊,順便休息下因為實在太累,所以我都當小品故咁打,每日打少少一時打多啲
墨說我想問宜家個timeline係百毒兩年前定兩年後?
在晚上查閱「殺狗會」網站自己在殺手榜的分數,的確如Agnes所說的相差無幾,比我排更前頭的人還有百多個,距離目標還有一段遙遠距離。

「收埋尾數就搞掂。」Agnes與我相反,她為著即將收到的錢而開心著。

「叮噹~」門鈴半夜響起。

「咁夜,邊個?」我走到門前問外邊的人。

「係我‧‧‧」郭俊龍的聲音。

我把門半開,不讓他進來跌打館:「咁夜有咩事?尾數你可以聽日先入。」

「我‧‧‧拎交低啲錢。」郭俊龍把一箱錢從門縫中推入。

本來睡得深的Agnes亦走過來,了解一下情況,拿過郭俊龍的一箱錢數了數:「‧‧‧‧‧‧尾數?」

「係‧‧‧你哋慢慢數‧‧‧」郭俊龍說完,便轉身離去。

話畢,天空上就下起陣陣大雨。

「咁夜落大雨,你去邊?」我問。

「唔知‧‧‧總之‧‧‧一個唔會俾人發現嘅地方。」

郭俊龍的這一句意味深長,又滿含嘆息。不過我殺手儘了份內事,就不再多問半句。

事情,亦告一段落。
墨說我想問宜家個timeline係百毒兩年前定兩年後?

難講,遲啲答你

第四章──雛妓浮生

那天以後,我們又進入生意的淡季。雖則有話生意要自己找,但舊同學聚會這種東西一年不會舉辦兩次。

不過在一星期後,我收到一則女性的電話。

「唔該‧‧‧幫我!」她一打過來,便如此說道。

「你係?」

「你要幫我啊‧‧‧我哋之前見過‧‧‧!」這麼說來,這把聲不就是我之前在夜總會遇到的琳琳?

「係你,夜總會個位年輕小姐‧‧‧?你發生咩事?」我沉靜地問下去。

「我住沙田富和樓17室啊‧‧‧!」說到此處,電話就突然自動收線了,再打過去亦都打不到了。

「發生咩事‧‧‧‧‧‧」坐在跌打館老闆椅上的我,一腦猶豫。

「又喺到坐等生意?」剛剛從大學回來的Agnes一進門,便對我說道:「咪話咗逢一、三、五,係我留喺到囉。」

「隨便。」反正我時間閒得很,就去看看所謂何事吧。
終於死
Live
好好睇 唔小心live左
再推
好好睇 唔小心live左

咁都好睇
我到達琳琳電話中所說的地址後,很是疑惑,因為我根本不知道她住哪一室。不過答案很快就揭曉,在我再想撥號過去給她時,就讓我聽到走廊傳來著粗惡的呼喝聲。

「開門啊!八婆!還錢呀!!」

「你試下永遠唔好出嚟!!!」

我走往聲音的來源,發現了兩個身材壯健、面相兇惡的男人,正不斷拍打著其中一道門。

「唔通琳琳就喺入面‧‧‧‧‧‧」我盯住那兩個惡漢。

「喂,望乜撚嘢啊你?唔關事嘅死開!」其中一個發現了我的存在。

「係你哋太嘈。」我走向前頭,說:「麻煩到我。」

「咩啊‧‧‧‧‧‧點乜樣啊你!?」他們二人都索性走上前,一副要跟我開打的樣子。

一人先向我揮拳而來,拳速太慢的他被我兩手套住、反方向一甩!「啪格」一聲,右手就好像扭曲了般垂下。

後上的第二人見狀猶豫了一下,本想揮拳的他改為向我踢上一腳,我一手捉住其腳抬高!再踏前一步以下臂強壓在其大腿上,便輕鬆地廢掉其腿。

只消數秒,二人就狼狽地跌倒地上,爬著逃跑,途中更夾雜著痛苦的叫聲。

要對付一個敵人最好的方法往往是令他四肢失去發力的能力,所謂的殘廢打擊亦是如此。
Live
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞