【我與你不曾相見,但請你就此安息】《殺手榜》

971 回覆
314 Like 4 Dislike
郭子鋒係咪打錯左

Amy都係

睇到我一頭霧水

打錯咗 我打文即時喺網上打的

佢地叫郭俊龍同amy

啫係淫kay係錯既?

打錯 KAY先係岩 最近成日發呆唔好意思

已買

感謝

已買

感謝

BTW咁快上架

我現在早點訓 聽日早點出大量吧
墨巴 書展會唔會出現
想買本十四天搵你簽名
墨巴 書展會唔會出現
想買本十四天搵你簽名

丹青都係到
墨巴 書展會唔會出現
想買本十四天搵你簽名

不太清楚 因為其實我唔係太想去 但都想幫人簽 到時再睇睇
「我幫你?」我眼角稍為盯了他一眼。

他呆了呆,笑了笑:「你估你殺手啊‧‧‧?」

「係。」

「哈~」醉醺醺的他把頭托起,才發現我已經居高臨下的站在其面前俯視住他。

「我係殺手。」

這個年頭,不怕有殺人委託,只怕沒人來。

始終生長於香港這個文明社會地方的人,要有無比的憤怒才會敢於將「殺人」這個念頭付諸實行。

平均一個殺手,兩、三個月多才可能會接到一宗殺人委託,半年以上的也有很多,但一年以上沒人委託過的亦大有人在。

之前我能夠快速獲得兩個殺人委託,我深信是「殺狗會」內部有人暗中幫助,派了殺人委託給我,好讓我更快地爬上殺手榜之中。
我把醉得走動不了的郭俊龍拉到去鄰近的第二間酒吧,裡面正好是談談生意的事,因為我們聲音再大也會被舞池那群人掩蓋。

「你係殺手‧‧‧哈‧‧‧哈哈哈哈哈!哈哈哈哈哈!」大笑著的他,似乎當作是笑話。

「信不信由你,反正你都係改變唔到Kay唔再鐘意你嘅事實。」我直接道出重點。

「‧‧‧」本來笑得開懷的他,臉部一瞬間變了冰塊般。

「我只係為你提供一個建議,你可以選擇殺死佢男朋友。」我望住沉寂的他。

「一開始就對我講閒言閒語‧‧‧之後趁我同Kay分手個陣‧‧‧就乘虛而入!依種人我當然想殺佢‧‧‧‧‧‧」郭俊龍說著的時候,拳頭握得好緊:「你哋仲好似就快結婚‧‧‧」

「飲完杯酒,再考慮都未遲。」我把手上的威士忌灌入口中。

「你‧‧‧真係殺手?」郭俊龍凝思良久後,第一句開腔的話,是想再三確認我?

「係。」我答。

「如果‧‧‧我指如果‧‧‧我真係‧‧‧‧‧‧要殺佢,殺kay嘅男朋友,咁你‧‧‧要收幾多錢?」他也知道天下沒有白吃的午餐。

「視乎佢喺社會上嘅地位。」

「我睇過Facebook,佢好似係開緊公司‧‧‧」郭俊龍滑起手機。

「Facebook?」什麼來的‧‧‧

「無錯‧‧‧佢開裝修公司,應該講‧‧‧係佢老豆開‧‧‧佢只係掛個名嘅老闆仔,仆街有錢仔!!」發酒癲的郭俊龍突然把手機摔到地上。
「你有齊佢資料?咁就方便。」我放下酒杯。

「你大概要我預幾多錢‧‧‧‧‧‧」我可以觀察得到郭俊龍身子正微微震顫。

「你預咗有可能要過百萬。」我從來不會逃避客戶的眼神,直視住說:「人命好值錢。」

「我‧‧‧我邊搵到百幾萬‧‧‧‧‧‧」

「你總有方法搵到。」

其實除了借高利貸外,就別無他法。

我這句話只是引導他過去思考。

「我‧‧‧我哋再電聯‧‧‧‧‧‧」他死死氣地撿回摔到地上的手機。

如是者,我便成功在舊同學聚會中拉攏到一宗生意。

不然真的會整天在家中發呆過日晨。
在整晚結束後,半夜的薄雨時份,有一則不明的來電致電了給我。

「哈佬~」

「你係‧‧‧」半夜打過來,都應該不會是什麼好人。

「毛雲!你嘅生活智慧管家。」他帶點笑意地說。

那個住在石澳、為「殺狗會」做事、子丹的朋友吧?

「喔‧‧‧毛雲?咁夜打嚟有咩事?」我問。

「我個app你覺得點?」

「幾好‧‧‧」我說不出像賣廣告一樣的說話,什麼令人生更加充實了。

「好~其實係咁,子丹托我傳一句話俾你。」毛雲語氣稍為認真了點。

「嗯?」坐在巴士上層的我,望住窗外雨風瀝瀝的風景。

「你最好喺依幾個月內入到殺手榜頭50位~」毛雲繼續說:「因為每兩年,我哋「殺狗會」都會舉辦一個聚會,會邀請殺手榜頭50位殺手出席,至於詳情係點?大概都係一齊討論交流,仲有未來對抗特工部嘅政策之類,總之一句說話,幾月內上到去殺手榜頭50位吧!」

「儘量,有啲事唔急得。」我說。

「唔洗急!儘量快,ok?有咩事再搵我,我係你嘅貼心智慧管家~bye。」毛雲一張嘴說完,便快速收了線。

啊‧‧‧

幾個月內要上到頭50位。
咁樣接到新單
一陣再出
都要有任先有得上咖
自己私底接job都有分數咖?
幾天後,正為著生意而苦惱,每天在安全屋中無所事事的我與Agnes,總算回神過來。

因為不久前我親自找上的生意,現在自己找上門了。

「叮噹~」門聲響起。

「嗯嗯嗯。」Agnes過去把門打開。

跟前幾天沒兩樣,頂著平頭、身材不揚的郭俊龍來到了。

「始終都係決定嚟。」在一角站著的我,淡然地說。

「先生,有咩幫到你?」Agnes又帶住生硬的笑容問。

「等我嚟。」我一手拉走Agnes,站到郭俊龍面前。

「我決定咗‧‧‧」他望住地板。

「有冇帶齊佢資料?」我直接問。

「‧‧‧」他點頭。
都要有任先有得上咖
自己私底接job都有分數咖?

有的
Agnes見是客人,便立即問其資料等等,再一一上報到「殺狗會」網站中,因為私下委託的任務需要親自上報,才能獲得分數上殺手榜。

你可能會問,假若這樣做,一般殺手組織起不是能夠叫自己人給自己委託,再自己完成任務來洗數據?行,但是你必須擁有大量資金。

因為都說過,每一宗任務委託,「殺狗會」都會收取一定中介費,長遠來說沒什麼用。

而且大部份殺手喜歡的還是錢啊,怎會去追求分數這等虛無的榮譽。

登上這麼高的榜位,只會引來政府特工部的注目。

我翻開郭俊龍所給的資料文件,一邊細閱一邊問:「佢就係中學成日笑你,到依家做咗kay男朋友嘅二世祖?」

「係‧‧‧」

「七百八十萬。」我直接道出價錢。

「七百‧‧‧八十‧‧‧‧‧‧」

「無錯,已經收平咗。」我直視住郭俊龍雙眼:「你怪就怪佢背景都唔小,係一間建築公司嘅老闆。」
Lm
咁易拎到七百八十萬出黎,佢就唔洗搞成咁
「我‧‧‧我會去借高利貸‧‧‧去俾錢你哋。」郭俊龍似乎已經做好覺悟。

「啊‧‧‧你鐘意,反正我只係收錢做嘢。」你的錢在哪裡來,我也不在意。

「你返屋企等消息。」Agnes善意地微笑。

「咁‧‧‧」

「一個星期。」我想了想,答:「一個星期之後佢就會消失。」

郭俊龍見我說得如此從容,便稍為放了心:「咁交俾你‧‧‧」

不清楚當中因由的Agnes,見客人離開後便很自然地問:「你識佢?」

「自己搵番嚟嘅生意,如果唔係等下世都唔洗開工。」我拍拍Agnes的頭,淡笑:「開工,阿妹。」

Agnes呆呆地點了點頭,開始根據客戶所給予的資料去搜尋,找到了目標人物所開設的建築公司──「項德五金有限公司」。

「呢間嘢請唔請人?」我問。

「應該請呱‧‧‧‧‧‧你識五金佬嘅嘢咩?」

「對於一個三十多歲嘅男人嚟講,呢啲冇乜難道。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞