【我與你不曾相見,但請你就此安息】《殺手榜》

971 回覆
314 Like 4 Dislike
雖然都好睇
但係説好的離魂記呢
唔係話2017 一定要得咩

仲有半年慢慢嚟啦
子丹按了升降機的按鈕:「無錯,殺手榜排名同分數的確由我哋「殺狗會」控制,因為我哋係全港各大殺手組織公認嘅協會組織。不過同時地,我哋都想你透過接取殺人任務時,磨練番以前嘅技術,咁你先可以同左悔一戰。」

「‧‧‧」升降機門已開,我們走進入去。

「殺手界嘅規則已經唔同以前。」子丹繼續為我講解著:「時代已經變遷,你仲識唔識開槍?」

我點頭:「咁你哋「殺狗會」?受生嚴格又高、成員又不斷被左悔殺死,幾時先全黨死清光。」這句話吐出來後,特別舒暢。

「嚴格係當然,始終只有菁英先可以加入各大殺手組織都認可嘅協會,難道係要有咁上下。」子丹弄一弄戴著的皮製斜帽,說:「頭先入嚟之前我講過「殺狗會」依幾年嚟只係招收到一個新人?唔記得講,嗰個人係我。」

「咁子丹哥,你肯定好撚好打。」我斜斜瞄他一眼,內心積著剛才被「殺狗會」幹部威脅的憤怒。

「還可以,唔算太差。」子丹答。

還一說完,我們二人目光都同時一銳!雙拳迎向身旁的對方,我倆相同一手出拳、一手捉拳,彼此對峙著。

子丹很快便使出側腳踢擊,我左手舉高擋住,右手再由下而上揮出勾拳,子丹卻以音速般的手速向我使出鎖喉術,我下意識地把下鄂合壓低保護頸喉位置!

「砰」我的勾拳成功擊中在其胸膛上,子丹淺淺地揚起了一個笑意,其空閒的右手緊捉我出勾拳的手,想要狠毒一扭。深明「跌打」武術的我知道這一記的來著,自然以自身腕力向他打算扭捏的方向相反施力!!

「叮‧ ‧ ‧」氣氛最緊湊之際,升降機到地下了。
叮…文呢
咁子丹哥,你肯定好撚好打。
睇到想笑
這一下響聲,彷彿把我們從激昂的戰意中拉出,提醒我們是時候停下。

升降機門打開,我們如同陌生的人步出升降機,離開大樓。

離開之前我稍稍回頭一望峰高的「殺狗會」大樓,自問了一個問題:

「我真的要重回殺手界嗎?」

我為自己尋找著一個答案,每一天每一刻都在思考著,真的要再回去那個腥風血雨的世界嗎?

「喂!o靚仔,又發夢啊!」廚房中,負責前菜的老陳拍一拍我胸口。

「無‧‧‧我諗緊轉唔轉工好。」我答。

「轉工?轉乜撚嘢工啊?律師啊、醫生啊?」老陳帶點玩笑性質問。

我認真地說出:「殺手。」

老陳凝望我一陣,大笑著說:「哈哈哈?殺手?殺手好啊,殺下人又一日,幾Free啊‧‧‧」

「唔‧‧‧」我點頭。其實當他所說的都是廢話。

「點都好啦‧‧‧搵到自己嘅世界係一件好事嚟。」老陳開始收回笑容,準備前菜:「老實講,想做咪做,有啲嘢唔洗俾自己咁多籍口限制。」

今天的老陳,對我來說格外像個開導我的神父。

「多謝你。」我也拍一拍他的膊。

「唔洗‧‧‧哈哈哈哈!」老陳下一秒立即變臉,大罵:「喂做咩啊你!!!」

他生氣原因是,我隨意地把他正準備的前菜──彩蔬芝士焗大磨菇,放入口中品嚐。

「唔‧‧‧有好準。」我舉個姆指給老陳。

「屌你老尾!要俾出面啲客食架!!」

「我都唔撈囉,唔緊要啦。」然後,我又走到大廚旁邊徒手拆開那芝士龍蝦,把彈牙的蝦肉挖到入口中。

最後捧起整盅「天九翅」洗口,就離開始一片咒罵聲的廚房。
離開中餐館後天空恰好下起雨來。

遙遙長的雨路,每踏出的一步在我心中都如同鼓敲般震撼。

因為它們都是印證住我往另一個世界出發的警告。

這一次,我再沒有回頭。

這十年來每一晚發夢所憶起的悲痛回憶,我們也希望會伴隨這個決定而終結。

除了是為了保護師傅的愛女Agnes‧‧‧

除了是為了重遇我的好友左悔‧‧‧‧‧‧

這一切‧‧‧

都是為了向那個在我世界點燃起亮火的女人贖罪。

「寶華‧‧‧」我望住灰濛的天空,前往Agnes的住處:「我已經決定好。」

妳死前叫我不要再殺一人。

但是這個約定,我只能夠守住十年。

為了保護你的妹,我只好回來。
lm
「叮噹~」殘破的唐樓,其中一戶門上掛住一塊久久未清潔的面牌──「月家跌打館」。

Agnes良久才把門打開,拉開鐵門的她見到是我便愣了一愣。

「請問‧‧‧係咪殺手組織?」我凝望她一雙有如家姐的烏麗眼睛:「仲請唔請人?」

入到屋後,她先倒了熱熱的茶給我暖身,隨後才問:「你講緊笑定係認真?」

「認真。」我瞧向上次被我重創的殺手所倒下的位置,果然一點血跡也沒留下。

「咁突然?」

「啊‧‧‧之前我唔想做殺手又一哭二罵三上吊,呢家我想做殺手你又問三問四,想點呢?」我嘆了口氣。

「冇‧‧‧估唔到姐,一、兩個禮拜心意轉變得咁快。」現今已經亭亭玉立的Agnes凝望住我。

「點啊?第一個任務係點。」

「邊有咁快啊!都未搵到生意!」Agnes說。

「你注冊咗成為殺手組織未?未注冊就登入「殺狗會」網址注冊,之後佢哋會根據你組織評級同能力提供相應任務俾我哋。」我說。

「我知,不過個死人組織會收取3%中介費,每三個月又收一次稅金,倒不如我哋自立門戶自己搵生意好過啦?」Agnes果然有了解過,那麼就易溝通了。

「冇辦法,佢哋會提供好多便利俾我哋‧‧‧佢哋係全個殺手界都認可,而且我咁先上到殺手榜。」
好多文
「唉‧‧‧其實唯有係咁。」Agnes嘆了嘆氣,便開始在電腦上敲打鍵盤。

而我則跟著上次在神主檯上喝醉了的小八哥狗逗玩著,過程中Agnes她問了我拿取過身分證等證明文件。

「咦‧‧‧點解你會一開波就有稱號?」Agnes疑問。

「稱號?」

「即係每個殺手嘅稱號啊‧‧‧每個殺手如果達成咗「殺狗會」某些隱藏條件,都會有一個全行認可稱呼嘅稱號架嘛?」

「咁我個「人間兵器」嘅稱號呢!?嗰個係我喺一次任務去金三角殺咗三百個傭兵先‧‧‧‧‧‧」我走過去Agnes身邊。

「殺手協會佢俾咗個叫「秘密兵器14號」嘅稱號你‧‧‧‧‧‧」

「咁由得佢‧‧‧」反正稱號都是虛名,最重要是能夠引出左悔。

「咁大至上完成喇,殺手組織聯絡經理人係我,殺手係你。」Agnes在鍵盤上,按下一個鈕:「正式接受任務!」

第二章──食人怪物之母

一個星期過去。

「呵欠~」我惺忪地醒來,望望窗外刺眼的陽光。

跟我預想的不同,以為很快就能體會到當殺手的感覺。

誰不知,這一個星期完全沒有一個任務上門。

每朝我跟Agnes第一件事便是拖著疲倦的身軀,去到電腦面前查看「殺狗會」有沒有分配任務給我們,不過每次都是失望而回。

但這一天,電腦畫面終於顯示些不一樣的了。

已接取任務:

今日下午四時三十五分,
一名女性客人將會上門,
其身分證字號為:Y548214(7)

終於‧‧‧

要來了嗎。

「喂喂喂,擺過少少。」Agnes在大廳中指揮著我。

捧著大花瓶的我,不耐煩地問:「放喺到啦!?」

「唔得唔得!」Agnes極是不安:「第一日有客人嚟,哪怕係小小嘅擺設都一定要完美。」

「唉‧‧‧」
完成擺放飾品後,Agnes又帶著我一起在屋中周圍清潔,把原本整間封許多塵的屋子都清潔得會反光。

「呼‧‧‧‧‧‧仲攰過殺人‧‧‧」我軟躺在沙發上。

就在此時「噹~」的一聲響起,門鈴響起了。

Agnes撥一撥自己穿著住的修長禮服,一身端正整潔的去迎接第一位客人。

明明是個少女‧‧‧卻整天穿著黑沉沉的死人禮服。

「你好。」Agnes開門後便向客人展露個冰冷生硬的笑容。

「你好‧‧‧」第一個客人,是個年近五十的婦人。

在正常人看來,是個普通到不行在市集中買菜的大嬸。

「入嚟入嚟,請坐請坐。」Agnes領著她進來,見到我躺在沙發上的我便輕輕用手拍打走我。

「‧‧‧」那婦人好像對周圍都擁有介心的坐下。

那是當然的了。

誰還能心安理得地去買兇殺人?
殺人殺到開公司
Agnes先把窗簾都拉上,再坐到老闆椅上微笑著問:「請問你貴姓?」

「王‧‧‧」婦人答。

「王小姐?係,咁請問你想要我哋殺啲咩人?」Agnes繼續問。

「殺‧‧‧殺一個男人。」

「同你有任何關係?」

「‧‧‧冇」我觀察到,王大嬸答這一條問題時,猶豫了幾秒。

「冇關係點解要殺佢?」Agnes質問。

「一定要知‧‧‧?」

「呃‧‧‧都係嘅,方便我哋殺手做事。」Agnes伸掌介紹我。

「咁‧‧‧其實佢係一隻怪物,因為佢成日發癲‧‧‧又大叫,好麻煩,所以想請你哋入去殺咗佢‧‧‧」

「怪‧‧‧物?」我跟Agnes都呆了一下。
墨巴,啱啱走去睇返十少年,你啲文筆好咗好多,唔好意思都要講,睇完你而家啲故 (由背叛者,十四天開始),之前嗰啲有些少唔想睇嘅感覺 唔好介意

十少年同依家嘅故
進步真係好大

錯別字依舊多,但依個係墨巴特色
btw, 食人怪物個阿媽係變種食人懂?殺左有冇戒指拎
墨巴,啱啱走去睇返十少年,你啲文筆好咗好多,唔好意思都要講,睇完你而家啲故 (由背叛者,十四天開始),之前嗰啲有些少唔想睇嘅感覺 唔好介意

十少年同依家嘅故
進步真係好大

錯別字依舊多,但依個係墨巴特色
btw, 食人怪物個阿媽係變種食人?殺左有冇戒指拎
啱啱先見到有文
好多文
「佢咬傷咗我一個住客‧‧‧好煩,實在好煩,我想請你哋幫我殺咗佢!」王大嬸一瞬變得激動的抬頭望向Agnes。

「嗯,我會同殺手交代‧‧‧‧‧‧你俾咗訂金先。」Agnes答。

「我一陣去入俾你哋‧‧‧」王大嬸說完,便轉身離去。

見客人已走,Agnes才嘆了口氣,說:「真係奇怪。」

「唔通你寄望嚟買兇嘅都係對談流暢嘅正常人?」我笑住反問。

「有咩問題。」

我只簡單地吐出一句:「如果有依種人搵上門,就提防三分。」因為這種人,都不是正常人。

除非是恨之入骨,否則正常買兇殺人也會有著罪惡感,很多時候一個人需要到買兇不外乎為了以下三種:

1‧ 愛情

2‧ 金錢

3‧ 仇恨
live
在下午Agnes確認了一半訂金已傳入戶口後,我就開始工作。

要完成整個行兇過程,一般需要3-5天的時間,這幾天是用來制定及觀察一些關於地形、時間、人物,之類的事。

因為一條人命至少值五十萬以上,一般上班族不吃不喝四年多才能儲到一筆錢去殺人,價值不菲,所以殺手亦都要相對地專業。

專業地殺人,是被稱為「殺手」;

魯莽地殺人,只能被稱為「殺人狂」。

既然收下了錢,就自然要按照客人的要求,處理得安安妥妥。

其中包括處理屍體的問題。

第一天,我靠著客人王大嬸給予的僅有資料,到達了對方的出沒地點,就在將軍澳村一帶,那些人煙稀少,因為都是一些三層村屋,正是讓人下手的好地方。

目標的容貌王大嬸也大概說了我知,是個平頭、身材橫寬的男人。

「司機唔洗找。」我交出一百多元出來。

「多謝。」的士司機接過錢。

一出車,近至郊野的鮮鮮綠草味,便陣陣傳入鼻中,還有大自然專屬的牛屎味道,一聞都令人心曠神怡。
將軍澳村比我想中還要靜,至少相對起元朗村屋的黑社會粗漢來說,這裡的人似乎比較乖靜,看上去都沒有太大殺傷力。

為了應付接下來的工作,我不得不在晴朗的天氣下紮起過長的後尾髮,紮成一條小馬尾,方便行動。

一開始工作很簡單,只需要步入區內範圍略略觀察就可以,先把地形記熟一次,能夠好好運用地形,佔了殺人成功機率40%。

其次,要觀察好人們的生活作息生態,記住的話,說不定能夠將握好落手殺人的好時機。

最後,便是選擇好行兇方式,大體上可以分為「主動」和「間接」兩種。

主動殺人,即親自下刀。

間接殺人,即是引起意外等。

還有一招叫嫁禍,不過難道太高。

而我是比較主動殺人的那一種,始終用腦這些事情我比較不在行,間接的方法左悔用得比較多。

「呢到就係王大嬸間屋‧‧‧‧‧‧」我望住她提供的資料,聽她所說這橦比較偏僻的三層村屋是王大嬸所擁有,只是她放租了給其餘的人。

但就在數個月前,那個被她稱作「食人怪物」的人,將她一位外國租客咬傷了,傷口深得幾乎見骨。之後又發生同類事件,王大嬸另一名女性租客又被咬傷了,她比較可憐,聽說整個乳頭甩掉了。

所以她才逼不得已要請殺手出手,某程度上就是為了長遠的租屋利益吧。
有文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞