【我與你不曾相見,但請你就此安息】《殺手榜》

971 回覆
314 Like 4 Dislike
好睇
墨巴好charm

雖然都係客套說話 不過都多謝你

墨巴你幾大

18咁大
正呀,好多文呀
墨巴好charm

墨巴你幾大

18咁大

考DSE?
墨巴好charm

墨巴你幾大

18咁大

考DSE?

我明明記得今年唔係18
好耐之前有讀者問過,係咪又好似答18
墨巴好charm

墨巴你幾大

18咁大

考DSE?

我明明記得今年唔係18

未生日18 生日就19

墨巴你幾大

18咁大

考DSE?

我明明記得今年唔係18

未生日18 生日就19

墨兄好似98年

墨巴你幾大

18咁大

考DSE?

我明明記得今年唔係18

未生日18 生日就19

墨兄好似98年

98年 未過生日

18咁大

考DSE?

我明明記得今年唔係18

未生日18 生日就19

墨兄好似98年

98年 未過生日

咁我邊年
留個名 然後等幾日再返來

btw就係因為你個死神故 我一口氣睇曬你之前d作品

佢當時都呃咗我
呢個po冇人玩 痛不欲生
我愛墨巴
墨巴好charm

墨巴你幾大

18咁大

仲大過我
故事時間線在 女童軍中六開始

聽人講係淫故
去完廁所的我回到椅上躺坐睡著,對自己確信,剛才的一切肯定是‧‧‧夢。

翌日一大早晨,樂皮他抽著一袋二袋的外賣來到總部,並分了一盒炒麵給我:「右疚大哥,起身啦。」

「唔‧‧‧咳。」我模糊地醒來,只見樂皮這麼早臉上都精神充沛。

「我哋入夜會去行動地點觀察下,因為朝早工地個到有人做嘢。」他順便跟我交代今天的行程。

「如果你做經理人,肯定好出色‧‧‧」我淡笑道。

「放心,我哋以後都仲會合作架嘛。」樂皮把木筷也拋了給我。

我掩開膠蓋後,兩、三口大吃,炒麵便被我清光:「你食咗嘢未?」

「我一早食咗喇,我只係幫子丹佢買早餐,見你都喺總部咪順便幫埋。」樂皮坐下來,用飲管吸著凍檸茶。

「佢都幾識‧‧‧‧‧‧善用人才。」我點頭。
留個名 然後等幾日再返來

btw就係因為你個死神故 我一口氣睇曬你之前d作品

佢當時都呃咗我

呃什麼??
墨巴好charm

墨巴你幾大

墨巴起碼都30cm
「哈哈哈,我幫得幾多就幾多,子丹佢喺殺狗會總部工作已經好辛苦,佢背後承受住幾多都冇人知‧‧‧相比起我呢啲只係雞毛蒜皮。」樂皮說出這句時,雙眼是如此虔誠。

「呢個總部只係招收菁英,令到每個人負責嘅工作量都好大吧?」我說。

「係‧‧‧其實我自己都係靠子丹先入到嚟工作。」

「嗯?」我留意住樂皮的神色:「我想聽下。」

「大概兩年前‧‧‧我係其中一個殺手嘅經理人,當時我嘅拍擋因為意圖加入「八荒極殺」而被「殺狗會」下達追殺令。」

「八荒極殺‧‧‧?」

「係,嗰個未被「殺狗會」認可嘅菁英殺手組織,因為佢哋會專門搶奪同行生意並且用客戶嘅性命作為委託報酬,而成為殺手界嘅眼中釘。不過「殺狗會」另一邊認為,佢哋呢班人嘅單兵戰鬥能力算係可以同政府特工一戰,所以一直冇正式刪除佢哋,只係追殺意圖加入佢哋嘅殺手,阻止佢哋實力壯大。」

「你同子丹就係呢個過程之中相遇?」

「係‧‧‧」樂皮回想起當天,頭也不自覺抬起:「作為經理人嘅我,幫助我嘅拍擋一邊通過「八荒極殺」嘅入會考驗,另一邊就幫助佢逃過幾次「殺狗會」嘅追殺,經理人啊‧‧‧‧‧‧就係一部搖控器,控制住殺手嘅每一步行動,我每一著都好小心,直到遇到子丹。」

原來樂皮也是個出色的經理人‧‧‧

「子丹佢透過分析同觀察,知道咗我拍擋逃脫技術咁好嘅原因,係原於我喺背後一直嘅指揮。佢遇到我拍擋之後當然有打鬥一番,不過佢目標並唔係佢條命,而係佢身下嘅通訊器材包括手機、無線電耳機,之後對器材加以分析後知道咗我真正所在,個一日就拎住把左輪入嚟我藏身處。」

「諗起都恐怖‧‧‧個一瞬間你肯定覺得自己死硬?」

「嗯!」樂皮展開微笑,說:「不過子丹佢冇咁做,佢嘅第一句係『既然咁出色,點解仲留喺啲三流殺手到?』。之後子丹佢同我玩咗一個叫「命運」嘅遊戲,將一粒子彈放入左輪隨機向我扣扳機,如果最後一發都冇開出射向我,就放過我。」

「結果‧‧‧‧‧‧五發全空?!」我訝異地問。

「嗯。」樂皮抱手、點頭:「左輪五發全空後,佢就好輕淡咁笑一笑,帶咗我返殺狗會工作至今。」
「真係令人難忘嘅關係。」我讚嘆。

「如果命運中一定有個拍擋,我相信我同子丹肯定係啱啱先開始。」

「咁後來你以前個位想加入「八荒極殺」嘅殺手拍擋?」我問下去。

樂皮收下了淡淡的笑容,苦苦地展現著:「後嚟佢俾人發現陳屍咗喺一間廢屋,俾人用佢嘅血喺牆上寫:『Just A Game!我大八荒除非應邀,否則絕不對外招生』,我哋都估計係八荒極殺嘅人做‧‧‧‧‧‧」

「只係一場遊戲‧‧‧佢哋到底有幾迷戀殺人呢回事。」我說。

「相信世界上可以同佢哋抗衡嘅得幾個組織‧‧‧‧‧‧」

「係?我同時代脫咗一陣節,講嚟聽下。」我望住樂皮。

「有幾個,佢哋行動性質唔同‧‧‧不過算係數一數二出名。」樂皮開始數出世界上不同的組織:「有專門偷竊強搶珍寶稀物嘅「死靈飛盜團」、有以接收世界各地政府叛變特工嘅「赤兵隊」、喺地下世界秘密行動目標不明嘅「狼族」、殺手界嘅名門世家「古薇艾兒家族」、特工部嘅望族「傲家」。」

「啊,世界上真係充斥住邪惡‧‧‧‧‧‧。」樂皮說的,好像沒半個是好。

「我哋「殺狗會」能夠獨佔一方勢力已經算係咁,子丹係我哋最主要戰力。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞