蔡子強:民主運動不離妥協 「30年一事無成」錯誤認識累事

983 回覆
117 Like 898 Dislike
呢30年你覺得冇嘢係倒退緊?

1. 市政局/ 區域市政局,民主大倒退
2. DQ民選議員
3. 林榮基事件
4. 封殺民族黨
5. 立法會保安黑哨
.
.
.

依家一野煮熟,至少換來BNO Visa / 加拿大計劃,至少直至現在救左10萬個香港人。

如果又溫水煮蛙,外國咪頂多聲明黨
其實結局就算一樣, 但唔駛咁多人坐監, 不過佢地都做晒棄子都無咩所謂lu.
而家攬左邊個炒? 手足坐哂監, 高官繼續洪門宴就叫做攬左炒
妥協都要有妥協嘅理由。如果妥協之後會成功, fine
但問題係,共產黨嘅價值觀根本唔承認民主,點解你仍然覺得妥協有用?你憑乜覺得,妥協,就可以一步一步地係共產黨手上爭取到佢根本唔承認嘅民主,會動搖到佢管治權嘅民主?
如果答唔到呢個問題,你過往30年嘅努力都唔見得會有好結果

咁點
蘇聯自己3分2嘅軍工靠美國幫手建立添
即係red pill blue pill你揀blue pill
蔡子強,簡單d
你認為你個套係啱嘅
行出嚟做領頭羊丫
我相信你個套咁啱,政府唔會拉你㗎嘛
民主係支共話事
從來唔係市民責任
改變制度權利100%喺政府度
答問題啦柒頭
應該逐點逐點、長期地爭取,哪怕每次爭取到的東西很微小

爭取到一粒糖之後輸一間廠,都叫做爭取咗粒糖?
講到尾佢即係想我哋搖尾乞憐像畜奴一樣祈求中共港共施捨丁點佢可以隨意反口收返嘅包裝式民主去繼續俾佢哋呢班左膠社運圈子人仕及其後代可以呃飯食戴光環,其他市民就自我麻醉喺呢個所謂「自由開放」嘅國際城市繼續打拼貢獻給中共港共呢啲權貴權勢去累積財富及實力給他們享受榮華富貴及進一步打壓、操控我哋及其他人!

講到尾爭取民主及自由最终只能靠武器、武力、人員、資源、知識及思想!
不嬲都係d 人以為大陸有可能比你全面民主姐大陸本土都無民主,點會比你,一陣比大陸d 人有樣學樣去爭取仲衰

所以根本一直都係偽命題

但反觀反送中要贏晒唔做任何妥協呢樣野都係真既,根本連支持反送中運動或者支持勇武既人都唔知自己想點,係想向支共爭取定想反共,反共又唔敢武裝,而且和勇不分都唔包括支持港獨

自己都未有明確目標,但日日係街度同d 狗玩摔角泥漿送頭

支共想扮下野搵人傾,但街上完全唔想停,唔想妥協,好似d 軍人殺紅眼咁

不過講呢d, 連登班軍師點會認同,只會不斷屌相反意見,但問佢錦鯉又答唔出
以蔡子強 “老屍”既邏輯,馬雲仲未死已經係妥協既成果
最終都係可以拉哂,係拉哂民主黨
佢上面啲論點係建基於對家同你正常玩

結果,佢啲pt全部都廢
有槍杆子政權才是皇道
即係傻仔同唔傻仔你簡做on9仔
其實嗰班咁嘅所謂本土唔搞暴力激進主義
根本就冇必要性去搞防止分離主義極端主義恐怖主義及維護國家安全,基於呢兩年嘅官方定性為暴動,所有措施及新政策已經有合法性基礎

所以成件事就係將30年嘅光陰抹煞,如果因為一啲新移民後代落到嚟香港生活不如意,又唔甘心做基層,結果受到魔鬼嘅誘惑擁抱焦土主義叫自己做「香港人」「本土」搞場大龍鳳出嚟就係為咗免費移民,但係個代價就係其他人幫佢承擔
如果人多同民意唔係籌碼,你仲有乜嘢可以令支那讓步?
呢個「真 · 冷氣軍師」
泛民節節敗退係事實, 但得到啲無用實質支持既同情外, 連民意同力量都輸晒. 所謂既本土同港獨組織又邊個唔係落得嘈人嘲笑既下場
咁回歸廿幾年支那嘅同化係越來越嚴重

本地人會反抗好正常

歷史上經常都會有
其實對家個設定 不嬲都係咁 佢都有講中 大家無好好深切認清敵人 如果夠清楚應該會知不成功便成仁 會演變成咁
同樣 如果夠認知 亦都應該知道要點做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞