蔡子強:民主運動不離妥協 「30年一事無成」錯誤認識累事

983 回覆
117 Like 898 Dislike
講到尾條撚樣咪又係驚死
依家試下再寫社評係關於數臭香港政府第二朝就有國安拍門捉你入臭格坐返一年半載
跟住是但比條煽動顛覆政權你
所以依家香港讀傳理同法律果班真係衰過讀考古
苦讀四年一出黎就比人顛覆曬四年讀過嘅書簡單就係讀屎片
講嚟講去本土化運動咪就係唔接受同化囉
打狗,咪又搬龍門扮失憶,你講你共主有冇公開承諾過香港2007有民主全民普選先呢???
黃毓民而家去咗邊?

佢口中"欺世盜名搵笨柒"的長毛坐緊監囉
台灣好似
最好笑既係岩岩佢自己講完 "無壞事已經係好事",然後就叫人唔好咁天真
扮瞓嘅人埋怨人嘈醒佢
本土老泛民互屌其實帶出一個潛台詞
兩邊都唔想為而家呢個局面負責姐

由街頭抗爭嗰下已經要有心理準備有今日啦
再浪費時間屌邊個當初乜乜乜都冇意思啦

都冇機會贏啦
咁仲成個怨婦咁做乜Ching乜唔係話香港死撚硬咩?既然都要移民,提早廿年移點解你要不滿?不滿冇得享受多廿年一國兩制先走?
咁咪話你聽條數係作出黎
最有參考價值係得支那外匯儲備
冇錯,呢個就係傾出來嘅「民主」,
(又有的落在土淺石頭地上,土既不深,立刻發苗;等日頭一出來,就曬焦了,又因沒有根,便枯乾了。)

所以蔡子強話要讀歷史,其實冇錯,
但就唔止讀中國歷史,世界各國嘅歷史一樣要讀。
蔡子強熟讀中國歷史,但年青人就熟讀世界歷史。
唔好催佢啦,人地要用黎緊呢20年去做移民呢個決定啊
One and only question, 爭取民主的初心係唔係要滅了共產黨,問題的答案就是分岐所在
支共同民主永遠都係不能共存
唔夠屌又回覆 cctoy個種冷嘲熱諷式恥笑
真係醜撚到
手足? 邊撚度足呀? 睇過
冇人識你呀

咩話千幾個學生被捕?
受緊嗰陣就畀心機讀書, 識多兩隻字
將來返出嚟做跟車做廚房都易啲搵工
證明左你地同蔡子強一樣咁傻,
你地以為一直同大陸有傾有講有deal做有得拖,
你地有權選擇幾時反枱幾時唔反枱

根本人地準備一刀切,快刀斬亂麻
引爆器一直都唔係你地手上,係大陸手上
大陸一直唔引爆係因為佢地以為建制派可以控制到大部分事情,結果班傻9只係諗住呃油水,同大陸吹噓自己
所以大陸先會誤判搵鄉黑搞單721,諗住可以照copy大陸果套,打完人,再用建制派控制話題

2010年民主黨以為同大陸成功傾deal,無諗過傾果班人過幾年都落哂馬,一朝天子一朝臣
新上位既係中國鷹派,同之前果批完全2個相反
大陸最唔好既地方係一句說話可以推反之前所講所建立既野,睇下補習行業,習講1句野,成個行業都可以收皮

人地2012年上任,
2014年搞緊穩住自己權力,
2016年成功控制三軍,
2018年搞掂地方政府站隊,馬雲,阿里巴
2019年香港爆煲(拖累大陸修正思想主義計劃)
2020年大刀闊斧,重新開始修正共產思想主義
(限藝令,品格驗查,查稅查人)
(限劇令,劇本不能科幻,穿越,太甜,太暗,官鬥,宮鬥,假歷史)
(限補習令)
(限學業令)
(限遊戲時間令)

人地目標係復興全國人民共產主義思想,要挨得苦,要全民努力工作,以黨為主體,一切以黨為先
由一開始香港人講既民主根本動搖呢個目標,以民為先
你地班人諗住會成功/有得拖,根本on9
東西方:

國是家的 vs 國是大家的
So true

香港人要去到習近平上台幾年後, 直到2019 先發現呢個對立面(而且都唔係所有支持者都有同一個覺悟, 只係大部份都不滿佢處理手法), 而共產黨基本上從第一日起就無相信過香港人, 只係佢因時制宜縮減你現有民主自由空間, 直到發展到對佢有威脅佢就一刀封喉
老學棍冇得研究選舉就發皮四
做咩呀ching? 不願面對呀?
唔係話香港死撚硬咩?做咩而家移民會令你咁不滿?係五眼唔啱ching你住,定你嬲緊少咗廿年享受中國香港一國兩制?
本土派打爆左蔡子強個飯碗姐
而家要做政治評論要去外國

"本嚟仲要廿年玩"
On9,呢班人就覺得,慢慢咁無咗香港,同一野就無咗香港,梗係慢慢咁無好啲 係啊,你地都半百,死撚咗唔洗受苦啊,我地呢啲咪下半世對撚住班生番支那人,比佢哋文化侵蝕囉,你都on 99

橫掂都無,我點解要比你㩒住你打啊?一係就all in,兩敗俱傷,就算傷你少少,我都要你受傷,我先唔會咁on9比你㩒住你拎我著數,又強姦我啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞