蔡子強:民主運動不離妥協 「30年一事無成」錯誤認識累事

983 回覆
117 Like 898 Dislike
點解胎死腹中你就覺得唔會肅清?就唔會有國安法?
理據係咩?比習近平屌屎眼嗰時佢講嫁?
享受多幾年假民主點都好過激進派直接end game啦 抗爭係慢慢不斷續命嫁啦 目標係移民走佬洗鬼搞咁多野直接走咪得lor
歐美 70年代個陣希望中國有民主改革開放,結果換黎既係中共一直扮豬食老虎。係到習近平主政呢幾年,中共先開始咁明目張膽講到明自己既野心同拒絕西方既民主政制
甘地同提拉克果班暴力抗爭者friend過打band

昂山素姬和平背後,係緬甸入面既抗爭又唔提?
你嘅目標係享受多幾年假民主但人哋未必係一樣
昂山素姬比人軟禁中
拉大隊入支那辦?
我一向反對鬥長命
長命做韭菜不如短命害死更多韭菜
既然只有hard time make strong man 咁唯有make more hard
蘋果追星狗仔隊娛樂至死=有新聞自由
網媒上台積極監察政府=太極端啦,搞到無曬新聞自由

唔聚民意唔求成效每三日一次50 人5 分鐘遊行= 睇下我地幾有集會自由
百幾萬人行足一日想要成果= 大家太激進搞到我以後無曬籌款自由

真係好撚痴線
做咩唔講昂山素姬上場之後,緬甸軍方對羅興亞人做過d咩
咁你而家比人技術性擊倒啦
要去殉國未呀?
呢班人認知結構完全失衡
將當年中美合作嘅世界拎嚟預測未來

當年中國同蘇聯反面,成為美國拉攏對象
1. 美國需要中國作為地區力量抵抗蘇聯南下直到中南半島同南洋
2. 中國文革後需要輸血維持政權穩

香港有乜嘢人?商家佬?買辦?書生?中產?
屌你老母全部唔撚打得架

典解香港可以未死
唔係靠你班大中華個老母西呀撚屌
係因為香港係中國同美國西方世界嘅臍帶

唔係話一定唔得
呢個撚屌泛民理論要成功的話
唯一可能性要基於平行時空,就係
1. 蘇聯未死,中美聯盟必要性對中美都極大
2. 西方對中依賴弱於中國對西方依賴

然後你班泛民撚屌就可以學南韓模式台灣模式
爭取完民主、俾人打柒、美國見到再同中國施壓,最後俾民主你地
咁就完全滿足晒泛民要求:

1. 和平非暴力
2. 被害師=是
3. 成功爭取民主

可惜宜家係2022年呀
中國已經強大,唔係你地幻想嘅要靠人嘅大國

香港價值係證明黨對領土有完全主權,實現偉大復興

最後一問:澳門民主派成功未?聽講忽然DQ晒
肯定又係香港害啦你老母
我宜家揀做逃犯不停煽動港豬顛覆共產黨立於不敗之地
想問邊個技術性擊倒邊個
班港豬自己都唔識反抗我憑咩為佢地去自殺
同共產黨講妥協 習大大對住美國都要求double win la。
香港民主運動從來唔係睇香港人
香港民主運動 係睇執政者 肯唔肯 所謂「求同存異」
港英時期係咁 依家係咁
只要佢想 就算你萬人玉碎都無用
成個亞洲民主運動都有辦你睇
就算你真係香港屠城
根本唔會有人理 最多咪譴責+經濟制裁下就算
所以佢係可以去到好盡
呢位蔡講師(成日見到佢呢條垃圾)根本搞錯一樣野
可能佢知道但唔講 我唔知啦
無錯 民主運動係講妥協 如果雙方咁高咁大
好似唔同政黨 唔同組織
或者你面對嘅敵人係文明小小 例如英國佬
都可以「妥協」下
但如果大家實力咁懸殊 一個天一個地
實力弱嘅一方根本無得妥協 因爲根本唔到你揀
你食粥食飯
只係睇執政者心情
你點樣同佢妥協?佢俾一碗粥你
你話你自己妥協食半碗就得 咁樣妥協?
前人(俾小小尊重)最失敗之處係認識唔到呢樣野
以爲對英國政府work 所以依家都可行
以爲對住江澤民 胡錦濤有得傾下 依家都可以繼續
現實講一句 香港係需要「明君」
唔係香港政府呢位
係北京坐緊主席位嘅「明君」
鄧、江、胡年代,你話佢係扮豬食老虎又好,話佢虛與委蛇都好,起碼明白個規則係「閂埋門打仔一件事,但個櫥窗都要裝飾得似模似樣,咁先可以悶聲發大財」。

歷史雖然無如果,但睇返鄧、江、胡嘅處事手法同風格,起碼唔會打爆香港呢隻櫥窗,無咁易自high天朝大國,點都會繼續舔盡香港做白手套嘅紅利,再同香港等價交換。
(尤其江、胡年代,大陸已入WTO同做埋世界工廠,但呢兩任都無而家咁樣上腦)

因此,如果而家大陸揸莊嘅係江、胡,可估計一定無而家刁煬帝咁痴線;又調返轉講,如果刁煬帝喺2008年已經登基,就會拎世界工廠嚟自high 天朝大國,將而家咁閪嘅局面推前十四年。

所以,由頭到尾香港死唔死,只在於大陸個領導人痴唔痴線;
但蔡子強講到之前大陸領導人未癲,就係佢嗰代嘅功勞;刁煬帝而家痴線就係呢代香港人逼成,唔係刁煬帝本身已經係癲嘅。
成套論述先係最痴撚線。
嗰陣點解要繼續
就係因為知道無論如何都會肅清
啲傻閪睇歷史只係會睇到佢想睇果面
同意樓上,好想返去江澤民胡溫時代

香港人就可以2008年一路安心走落去
可以堂堂正正講:我係中國人呀 Hi
收成期怪後生仔令佢哋冇得肚滿腸肥退休
收聲啦你隻洗post狗
跟英國都有一定既自由, 跟老共極權屎都冇得折磨炸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞