蔡子強:民主運動不離妥協 「30年一事無成」錯誤認識累事

983 回覆
117 Like 898 Dislike
退休就啱喇,之後就吊頸喇
泛民搞既民主運動就可以睇幾十年,佢口中既激進力量就兩三年定成敗?

咪而家就係班撚樣搞左三十年一時無成,唔破左堆毒瘤點立
Of course not,不過逃犯條例”胎死腹中”嘅時候就應該要停
佢玩dq ,宜家比你泛民當選晒又點?
彈弓手比你做半年,追番你薪金都仲得
又係妥協的藝術呢類諗法
得喇得喇,唔好激嬲共產黨吖嘛
以前個場有得比飯民喺度教下你睇下路紙呀
等佢哋有飯食
點知共產黨去到咁盡踢曬佢哋走
熱狗嗰啲魑魅魍魎就係用呢啲論點去迷惑人心
縱觀全球根本唔會一步登天,唔會今日做完聽日就會有成果
人哋玩成十幾20年30年甚至一代人
只有香港嗰班新移民嘅後代覺得自己係天選之人,自從皇后碼頭起本土思潮湧現,呢啲先係有毒嘅極端思想,再加埋香港急功近利,要馬兒好但係又唔俾草,要即刻見到效果嘅態度,先會咁多路線咁多希望,揀條最差嘅路線否定其他人嘅意見,帶全部人入去絕望深淵,最精彩去到最後一丁點責任都唔負責,諉過於人,立刻同香港切割
"縱觀全球根本唔會一步登天,唔會今日做完聽日就會有成果
人哋玩成十幾20年30年甚至一代人"

即係勇武派仲有希望啦
咁留低果d呢?
要移民走佬不嬲都走到啦 係降低門檻比d無能力既人走姐 但呢班人又有幾多真係肯走?出面post個坐完監肥仔手足都話唔走啦
睇路紙嗰啲叫 r爛腳

即係叫你講個莊家咁咁咁有得贏
輸少當贏啲friend,不過事實的確係咁,永遠無得你贏共產黨。
如果19年"見好就收"

港共會唔會繼續收緊自由?

咁即係你遲早都係要躺平做順民咋喎

如果唔移民咪遲早要面對同一結局
你又知廿年後唔會有不同結果?
你又可以肯定廿年後嘅中共唔會有任何改變?
你又知蘋果立場一到2047就要即刻執笠?
大家都唔知

而家呢? 乜都唔駛估喇,已經正式玩完
你仲信支共黨內會改革?
蔡SIR 為咗泛民已經睇唔清諗唔清
所以有硬推成功??12年玩到19年都無推成功全部立法會休會?仲有二十三條同網絡二十三條
算啦,呢度講道理冇用
群眾一般都係唔理性
胎死腹中之後有好多人已經勉強袋住先
但冇人勒得停繼續落去既人

而且運動爆發左
想收就唔係咁易
何況掌權既人過往太冇信用
妥協同商量對好多人黎講唔係一個選項
呢個亦都好合理
19年"見好就收" 係sweet point
教科書式 Check and balance
咁蔡子強口中嘅民主運動

目標都唔係爭取暫緩送中法例過喎

咁就當自己階段式勝利呀?
點解唔會?
而家嘅共產黨同20年前嘅共產黨都有唔同喇
我講緊嘅係甘地同昂山素姬和平非暴力路線
勇武派本土思潮個班只能將所有嘢推去萬丈深淵,所謂玉碎流於日本皇軍萬歲衝鋒
所以咪尻up 唔使本
講埋啲阿媽係女人嘅道理
估錯唔緊要,但錯咗唔好諉過於人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞