蔡子強:民主運動不離妥協 「30年一事無成」錯誤認識累事

983 回覆
117 Like 898 Dislike
戇撚柒鳩
食撚屎啦專家
因為借社運黎cap水,都唔係真正為民主
咪即係同支那,澳門一樣

回歸咗就係咁
基本上有讀過政治科學都會認同
有啲新移民後代叫自己做香港人搞本土主義
同香港人嘅精神離經叛道
講智力冇講武力又係冇,偏偏覺得自己係三國志大將軍覺得自己有能力bargaining
結果咪搞到咁,代價唔係佢付出係整代人全香港付出
唔係諗住傾足五十年就會成功咁戇鳩呀
仲要將前朝遺留嘅優點,講成係自己嘅功勞
天地有正氣,蔡蛇冇叫雞!
9成錢同捐款一樣比利益集團分咗
同意 2019係真正屬於香港人ga歷史

基本上歷史好多時都會記載起慘痛ga失敗經歷

令後世去確立自己身份
民主回歸,egg head 蔡實在太浪漫化、又太理想化,呃人又呃自己,
佢將係美國等地既政治妥協,混淆入中國式民主當中

而佢作為教授,仲未明白中國係無妥協無民主

我係佢屋企人一定趕佢個弱智出街
贏你個閪, 冇撚左你班撚樣係度溫水煮蛙, 其他地方先睇撚清楚咩事
食屎啦

依19年到依家只係3年時間未睇到啲咩
但歷史上係獨裁體制下有民主價值觀有本土意識既年輕人都會為個地方帶嚟不一樣嘅改變

TIME WILL TELL
澳門由頭妥協到尾,爭取左D咩?
以前仲話派下錢,宜家俾中共玩到連經濟命脈既賭場都要炒人
飯民嘅存在某程度上係幫緊支共粉飾太平
結果就係要借另一個極權去幫手推翻一個極權, 同時扶植一個super power出來
一樣dq飯民

明明咁乖咁聽話
美國係極權❔
呢d專家食屎la
場運動我覺得係成功左
唔係場運動 d bno人士點會咁容易就可以移民
專家唔係以為咁天真可以民主化到大陸呀
依家冇埋
直接統稱姐 14年 之鋒 羅冠聰 都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞