蔡子強:民主運動不離妥協 「30年一事無成」錯誤認識累事

983 回覆
117 Like 898 Dislike
反抗即刻死 順從或者可以等多20年先死
咁點解我要即刻死 唔等多20年先死?
即刻死既優點係咩?
正因為政改一役後,特區和中央政府好像「拎到票通過就完」,沒有後續,結果民主黨於2011年區議會選舉、2012年立法會選舉失利。

個後續咪就係你民主黨11 12選舉失利
政改夠票過之餘仲令你個所謂最大反對派選舉失利 仲唔夠? 仲想要咩後續
終於有人講,付出得最多班人完全冇受惠到,反而小康中產就嘆緊世界
基本法個框架 咪英殖留落黎最大的一著lor
只係敵唔過中共的釋法
而班高官成為既得利益者
又同意釋法去保護自身利益
某程度上係衰係香港人自己手上
(包括高官同無恥派系)
BINGO!!!Can't Agree More!!!

飯民販民扮民最大功積: 永續永瀆 雞棚搵錢loop!!!
篇文真係笑4me
起碼上面付左代價,永遠留係大灣區,你仲可以去外國
得啖笑
再下一輩既年青人,基本上係佢地出世個刻,好多野已經整定左唔會變,香港到時大致上同左中國接軌。唯一佢地可以做既,係問佢地父母點解當初有機會走既時候,佢地仲要選擇留低
蔡志強你呢d政棍我而家dllm
香港罪人
飯民建制成班都係諗住猜波到完場全身而退㗎啦

而家有人破壞咗成個遊戲咪火

蔡囝強都係其中一份子
邊個同邊個「贏就要贏晒」先?

好老實,如果中共唔係07/08 反口無雙普選,自2012年後越玩越辣,邊個咁得閒同佢攤牌?

試下07/08 佢推出「831決議」嗰款普選,隨時超過一半香港人收貨,跪住喜迎「民主回歸勝利」都仲得;
偏偏中共反其道而行,往軍政府殖民政權發展;我講遠少少,就咁2014之後,香港人可以點妥協呀?咁都妥得,不如熱烈擁護民建聯算鳩數啦。
其實好簡單,個重點係,你想要溫水煮蛙(在毫無抵抗下比赤化),定係快刀斬亂麻,逼人站隊玩對抗。
所謂的妥協係各退一步
何俊仁係新屋嶺慘案後提倡特赦警暴出賣香港人,結果條白痴自己都坐監

蔡子強唔好把笠水主動比敵人屌屎眼當成謀略
飯民喺本身體制上有既得利益

咪埋怨人攪爛檀嘢
佢哋至少肯出面做,就算佢哋策略有問題,但我地呢班冷氣𨫡般戰士根本無資格罵佢哋,
支共做咁耐戲全部都係因為台灣
講到係香港人爭取/支共怕外國制裁
會唔會太天真

宜家反枱
和平吞併台灣已經收皮
香港已經冇哂之前做示範既價值
做咩仲要繼續做戲
其實結果不變,但而家起碼有life boat
57歲就退休咁爽
支持民主回歸嘅人
同49年後嘅愛國華僑咪差唔多
總係要受下自己判斷錯誤嘅鐵拳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞