蔡子強:民主運動不離妥協 「30年一事無成」錯誤認識累事

983 回覆
117 Like 898 Dislike
日日係感情台開post你係邊方面嘅廢青
要準確解讀民主運動的演變,須先了解一些基本背景:香港民主派政治光譜的「裂變」,始於2010年五區總辭及政改爭議。當時民主黨不參與「變相公投」、破天荒進入中聯辦談判並支持政改

開頭司徒華話依個諗法好正 我地一定支持
最後一個屈尾十衝入中聯辨
佢唔講埋既
呢個世界有冇一個地方做唔到嗰班所謂本土心中嘅理想?
問題係你點保證無下次, 你要記住依個唔係民主政府無信任可言, 就算退一萬步佢真係無下次你又點知下次會唔會再爆國安法, 23條出黎?所以我先話係遲早既事

你的結論同我既結論都係估估下, 你話要停只不過係因為2022個結果唔岩你心水, 並唔代表係錯。
我反問你,呢個世界有冇一個地方做到嗰班所謂本土心中嘅理想?持唔同意見嘅人喺條街度,襲擊佢或者燒佢喺佢哋心目中係正確嘅事
泛狗啲鬼ac出曬嚟比人屌條氣唔撚順啊
唔明
'你底牌什麼都沒有'

從來都冇架啦
有槍玩撚晒
咁仲有咩好傾?

既然冇得傾咪做盡佢囉ON9
係咪你講喺隧道隊人同埋咬趙xx耳仔單嘢?
係呀
封閉咗囉
飯民以前咪又係2仔底

憑咩同共產黨又傾又砌
喺我印象中最恐怖係呢件

馬鞍山燒人事件是指於香港反修例運動期間的2019年11月11日,一名57歲李姓男子先在馬鞍山站內與參加「黎明行動」的示威者追逐及互毆[1],以阻止示威者破壞港鐵站[2][3],及後在馬鞍山海柏花園往馬鞍山公共圖書館方向的行人天橋上被一名黑衣蒙面人士潑易燃液體放火焚燒導致嚴重受傷的事件。警方列企圖謀殺案處理[4]。
唔同在而家共產黨更加閪?更加唔理性?

老老實實,而家我真心懷念江澤民時代呀,
起碼江澤民呢啲浸過咸水嘅,係求財唔係求氣。

而家刁煬帝係文革思潮下長大嘅人,先求氣再求財,所以個局先咁閪。

而香港人嘅命運,在於睇中共揸莊嗰個痴咗線未,
而喺呢個前提下,以為自己有本事拖延中共領導人病發嘅時間,本身呢個念頭已經好痴線。
仲未比人捉到
2021年1月15日,香港警方通報,涉案的另兩名男子(分別為17歲和25歲),已於2019年11月至12月期間乘搭飛機潛逃海外,警方正通緝該兩名疑犯。據悉,兩人乘飛機潛逃海外後,再轉往台灣。警方調查亦顯示,兩名被通緝男子的離港機票由另外兩名男子購買,因此警方於14日於柴灣和元朗以「協助逃犯」罪拘捕兩名60歲和39歲男子,2人分別報稱司機和日語教師。兩人已獲准保釋候查,須於2月下旬向警方報到
依個世界實在有太多垃圾彈頭學者
左膠最支持既BLM你敢反對比人打獲金
用翻共產黨法庭定義任何手法使政權下台即為顛覆
所以民主必然係顛覆政權
如果唔想比支共用獨裁騎劫民主 就一定要提升民主既定義為 “有合法途徑顛覆政權”
閒閒地都有成千萬
都係靠非議會既方式抗爭阻止
係呀
有槍玩撚晒
14年冇射過咩
咁仲唔收皮
結果咪做晒condom囉
成日話要同大陸鬥長命
鬥長命既前題係你都要冇病冇痛身體健康
而家你衝埋去惹到周身病仲同人鬥咩長命呀
五席超級區議會掛
階段性勝利
俾啲掌聲自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞