蔡子強:民主運動不離妥協 「30年一事無成」錯誤認識累事

983 回覆
117 Like 898 Dislike
你啲分離主義 極端主義 恐怖主義嘅名詞,同林鄭份新聞稿差唔多,普通人會咁講嘅咩?
冇咩所謂
我知連登係好多思辨能力強既人
我咁講唔係話你地講既野唔岩
只不過係奉勸一句要盡量團結多數人諗既野
唔好話已經覺得反駁哂
一句蔡子強係on9泛民係廢物港豬係垃圾就算

咁講好遺憾,但連登仔包括埋小弟所希望既
一直都唔係主流
好多人係有同一個理念
但手法係唔相同

我只能講而家係對手太強
唔會話係泛民廢定抑或勇武衝動
由返泛民揸莊香港睇情勢只係慢死同死得比較舒服
但同樣就算全民勇武,大家就係咪要到想要既野?

其實而家都冇咩辦法,單眼佬都知
唯有睇10年,甚至20年
我覺得蔡子強都只係提左一種想法
叫大家保持耐性慢慢爭取
都俾人屌到開花
咁我覺得暫時大家都係冇咩進步過
根本係個時代係咁行,和平香港人試過,有佔中有16年立法會選舉有19年200萬人遊行,結果咪係清場 釋法DQ 政府唔理,但送中又殺埋嚟,無得擇唯有反枱。

湯家驊都只係提供左一種想法
黃成智都只係提供左一種想法

不如你問下蔡子強有無進步過先?
「提出左一種想法然後比人屌到開花」
點解好似咁熟口面既呢個場面

回應返主題,香港既抗爭歷史比到人最大既教訓就係:爭取主流從來都係無意義
主流既想法係點大家都清楚,而曾經既激進勇武又係咪主流,你知我知。甚至本土既代言人,有無曾經融入所謂主流,都係心知肚明。根本對錯就係對錯,時候到,對既事情就永遠都對,該發生既就一定都發生。追求「主流」根本唔係同你對手妥協,只係不斷同自己妥協直到無曬底線比對手當垃圾,呢個就係泛民三十年做緊既事

同埋我唔明,我一路都講緊,勇武根本唔係手段,而係一個「結果」其次,反送中根本唔係咩正義自由之戰,而係三十年黎香港結構式矛盾既反彈,所以根本無辦法批評勇武呢種手法,今日唔勇,聽日都會勇,根本係必然會發生。蔡子強個問題就係,將一啲佢地嗰代有份種下既業,講幾句廢話就撇得一乾二淨,好似閣下咁樣,碌碌無為cap水扮反抗永遠係扮到「無得揀」,但殺到埋身舉手去擋就話「你有得揀說服個賊」

真係當笑話睇都嫌柒
同埋你個問題就係和理非個核心劣根性
「跟從主流」都算,但永遠up唔撚出個主流係咩
好似「國際形象」咁,明明全地球對你香港勇武抗爭拍爛手掌擊節讚賞,都仲要講緊「和平個畫面先靚」

一味講主流、講人地,但其實根本就一無所知
呢度當然不被認同
但其實唔識「進退有度」係失敗主因
2014 年食唔到個勢去談判已註定係失敗,亦決定左香港嘅命運
傘運時學聯Gphone不斷重複自己立場,響政治弱方上永遠唔會成功
何況對手仲要係中共
2019 年只係加速,無送中個炸彈都遲早爆
條友講乜9黃天絲就分明係藍屍黎
邊個估到,出嗰千年難得一見既加速師。
蔡生呢種諗法而家肯定唔係主流
咁公道講 國安法又唔可以入佢地數

佢地政績有以下:
幫支那入WTO 發到而家咁惡
Bam左董8萬5建屋計劃 兩代年輕人上唔到車
入中聯扮傾左個超級議席出來
On9學者 泛民由市政局殺局 曾蔭權政改方案 修改議事規則 到人大831 2019反修例 做到啲咩
話啲學生唔願意認識中國 我又想問 一個土生土長喺香港嘅學生 連自己香港嘅歷史文化所有嘢都唔識 姐係連香港嘅發展歷史都唔知 講咩認識一個自己甚少踏足嘅地方
而家防疫 基本上所有香港人都被逼妥協 又成功爭取到啲咩
一個教政治學嘅學者 唔去譴責極權 走去話啲人民唔妥協唔聽話 痴撚線
2019年幾多人去投票唔講 香港人無想過制度內抗爭咩
而家講緊係個政府打壓制度內抗爭 居然倒果為因話因為你地抗爭唔妥協所以政權打壓
可以抗爭,但唔准贏
贏左大家咪無飯開,咁咪輸囉
師兄,可唔可以私訊我你喺邊度上崗,發一個訊息有幾多錢,係咪仲係5毛?
西藏只係地區偏遠,資訊唔流通,先得d黑白相冇live

8964,就係全世界直播晒

19年香港都有直播,如果香港唔係國際金融中心,支共一早已經係928 似8964叫老解屠左城,禁左網,送晒政治犯返大陸審
「進退有度」?
真係以為同中共有得講數?
或者胡溫年代有啲可能,但人大出831決定就已經知唔使傾
其實中央政府一早摸清左香港個底牌,自己睇下選舉結果,中聯辦玩配票愈黎愈勁,基本上係睇住你黎食

而中央政府對香港既態度,同 eric ko 訓練佢 d狗無咩分別... 聽話既就獎勵下你,唔聽話既就拎走你想要既野,從來都唔係談判。只不過上一輩既泛民唔肯認自己係做緊隻狗

蔡子強有一樣野無講既係,掌握住香港經濟命脈個班,好多都係同中央政府行埋一齊。仲叫香港人慢慢磨落去個d,好似仲未知道時間愈耐,香港人愈無能力去反抗
好心班販民狗見好就收啦 仲突個頭出黎分化
自己唔食屎就得,你咁講野好唔道德
有無腦?
仲信開波? 台灣都等咗70年,中共罷老野怕死到震

無民意同美國佬先唔企硬,最好機會係89了,再罷隻核潛艇就惦
你咪就係我口中係到咿咿哦哦個班
事到如今仲日日係到找不同證明自己冇對家咁柒有撚用咩
失敗就認啦
冇問題但你係輸撚左
咁都唔肯認就收檔啦
同泛民冇分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞