蔡子強:民主運動不離妥協 「30年一事無成」錯誤認識累事

983 回覆
117 Like 898 Dislike
妥協係民主嘅一部份 但邊個教你要同極權妥協啊蔡生
仲講「良性溝通」
呢啲專家真係食屎啦

香港民主報業大亨唔係咁睇
大中華膠真係香港最大既謊言

咩民主回歸

落地獄就有
認識中國? 咁你應該知道呢個係一個可以用坦克碌豬嘅政權,你讓步同綏靖政策送左捷克俾希特拉有咩分別?
Bingo!!

尤其如我呢怎70後,有幸一生見證大香港起落重回甚或衰過70年代,乜都抵啦!!

話時話,大家有冇發覺資深紅鵪鶉第一民主涂兵自保釋甩身後失晒蹤???
真心睇唔到英殖留咗啲咩返嚟,1991先第一次比全港市民有得投票, 只有30%, 我哋根本影響唔到議會。到2012年, 已經有超過60%俾我哋選
啱呀
唔會
我比以前更相信佢班底其實係DoubleSpy囉…
有Life boat同加速攬炒支共
支共pay cost
從群眾中來,到群眾中去
邱吉爾三個不足:經驗不足、急於求成、對德國政治和歷史欠缺認識
搵緊食長食長有俾班後生搞到坐監坐監退休退休
梗係屌鬼
一種完全無妥協的角力」、「贏就要贏晒」,事事要和對方「攤牌」、「曬冷」
咁佢又其實冇講錯
//「公民社會、新聞自由、言論自由、有限度的民主選舉,這些你以往take for granted(視為理所當然)的事物,我們年輕時代是沒有的,30年民主運動其實贏得了很多東西。但短短一年多,我們就輸盡了這30年所得到的東西,而這些事物相當珍貴。」//

蔡子強我屌你老母啦!
你年輕無呢啲野,後期有,呢個唔係民主運動嘅勝利呀,而係港英玩《史路比死前叫雞記》咋。

舔撚盡晒第三代香港人紅利,就走嚟屌鳩呢代嘅人玩爛個場。
你就揸住個Mphil 已經可以頂住個學者光環,拍下籮柚退休就plan環遊世界;
呢代大把人行個街已經坐監。

同樣收山,馬嶽真係無你蔡子強咁屎忽鬼。

最關鍵一個問題,
香港能否偏安,全在乎大陸領導人係鄧小平定康乾上身。
鄧小平揸莊,就「共產黨是罵不倒的」;
康乾上身,就「香港人老是愛腹誹,合該車裂凌遲」。

關香港人激唔激進Q事咩。

同埋論因果。
係大陸越嚟越閪,令香港人更激進;
定係香港人更激進,令大陸越嚟越閪?
都有排講。

講返轉頭。
蔡子強最撚閪,係講到以前嘅野就係佢地嗰代贏返嚟、而家輸就係而家呢代人輸鳩晒。

學撚埋晒大陸人d閪野,贏就做神輸就維穩,屌你啦!
幾十年前前人已講嘅過嘅,你再吹只係"三個不joke"而已,教畜學棍!!
民主派諗住鳩hea又搵到食,碌撚出現只係提早引爆2047年咪同今日一樣
啲嘢唔係飯民贏返嚟
搵飯食姐 好似隻街狗咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞