蔡子強:民主運動不離妥協 「30年一事無成」錯誤認識累事

983 回覆
117 Like 898 Dislike
我睇完同樓主反應一模一樣
果D野唔係販民爭番來,係英國人送俾我地
咁都要衝出來領功會唔會太厚面皮
民主黨係有料到既就唔會得票率年年下降啦, 玩三十年都統合唔到一個聯盟出黎, 靠香港人一年間就整合到, 係支那共產黨感覺到真係有威脅先出手咋同人講籌碼, 佢三十年唔出手唔係因為你識妥協有籌碼, 係你無撚用對佢無威脅呀你搞唔明呀
支那狗由1997開始隨時都可以剷平你,只覺得你冇威脅咪由鳩你玩囉,如果因為咁樣而存在嘅所謂反對力量,冇咗我都唔覺得有咩可惜
試舉例說明,民主運動30年贏得了甚麼東西?

臨走則d 政政學生做依題
比而家堆本土派同黃屍再TROLL多30年咪又係一事無成
做學者真係好, 永遠好似隔岸觀火咁, 事後孔明

今日公民社會面臨全面肅清,一夕之間輸掉所

呢個如果係總結, 佢退休係好事
俾多三十年泛民, 咪又係梁耀忠之流
分別係慢慢咁温水煮蛙
多麼大的問題,只要除以十三億,就是很小的問題
首先點解要將香港嘅事套落十三億人
說好一國兩制

當年冷戰兩大意識形態都係共產Vs反共
唔通同盟國家之間所有嘢都有共識
班老泛民住得象牙塔太耐,以為支共係君子會守承諾會有良心
我哋俾支共用刀指住條頸,佢就話做咩要推開把刀?比佢斬咗一隻手,我哋仲有另一隻呀
⋯⋯
其實個制度本身就係垃圾,每日150遲早地區直選全部都係港共,就算有35+,有功能組別否決一樣係曬氣對住呢場永遠唔會贏嘅局,唔反枱離場,唔通仲要玩落去
點會呢, 唔駛一年就成全左國安法, 下年就23條, 泛民守左三十年既野, 他們一年就可以輸晒, 不容易呀.
點解改議事規則
所謂協妥就係:而家係強姦你,你可以簡協妥M字開腳, 唔係就打你一鑊再姦
蔣匪咪同毛魔妥協左囉
結果點
嗱靚女,你係咪衰呢!叫你半推半就比個老細得閒摸下、插下咪好攞,你係都要反抗,依家比人強姦啦,係咪攞來?!
咁咪試下同人鬥兇囉

最後變左今日
咁佢地達成過d咩?
政治好現實
蔡sir入面好多point都好啱
一隻手就拍唔響
因果循環嚟
當年冷戰如果是但一邊係好似連登仔咁激進下下話要攬炒, 古巴危機個次應該已經陷球產
現實就係佢仲發緊夢未醒
我第一下睇到大笑咗出聲
心諗JM9
依個MINDSET同777有功衝出嚟領有咩分別
連登仔係美帝定古巴?
用愛與和平感動中共
老泛民依然係不知悔改
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞