蔡子強:民主運動不離妥協 「30年一事無成」錯誤認識累事

983 回覆
117 Like 898 Dislike
大中華賣咗香港

如果89你班老野企出來,唔信仲回龜
我只可以話,真係書生之見…

無錯,喺正常嘅政治環境下,妥協係爭取利益、權力嘅一種手段…不過呢樣嘢,永遠唔適用於對手係支共呢種情況!

英國簽署中英聯合聲明,算唔算妥協,換嚟乜嘢後果?咪就係中英聯合聲明俾支共話係歷史性文件,無需遵守囉!仲有三次國共合作,結果咪國民黨江山被竊,敗走台灣…

再睇下今年今日翠翠嘅管政手段、權術,就算當初泛民成功同西環,以至中央爭取到一定程度嘅香港民主(其實只係一廂情願嘅幻想,不過我即管假設可以),喺翠翠治下,都可以一夜之間消失!

再用呢個假名題,嚟怪責香港人(或者部份香港人)激進,真係讀壞書…
贏咗移民機會

我仲等緊你分享你見到d 咩希望,諗左半日諗到未啊
蔡子強 = 劉兆佳2.0
姐係佢好enjoy呢種和希泥
認識支那之後就明白唔會有得傾
唔夠打咁咪躺平囉
講到支共當你自己人有計傾
到最後死晒咯,我咪出來執雞食你人血饅頭(以彼之道還彼之身)
呢條仆街先係一事無成
當年回歸時中英談判嗰陣連英國政府都覺得冇得傾
中央所展現嘅態度係不惜出動軍隊都要拎返香港香港
更何況初初回歸

其實係鄧小平老吹,你以為76年唔使重兵防蘇修
邊關事,89年已經定左,英國違約,中共大條道理開戰
1982年先埋枱開始傾
唔係冇口齒,而係施行『洗腦愚民大法』
講就一套 做就另一套,口口腥腥『外國勢力入侵』
但領導就著晒西裝打晒呔,出入汽車住洋樓養番狗
中國人應該『住四合院 著唐裝 出入坐轎....㗎嘛!
又係「不講武德」
毀滅香港換取年輕人有lifeboat離開好好
得收成期垃圾先想香港遲啲死+放棄年輕人
黃毓民正仆街,賣台賊
佢本身已經係香港三十年一事無成嘅原因
無錯過往有啲今日無嘅嘢係好珍貴,但唔可以話係老民主派爭取,都係英國開咗個頭,中國無收返走咁解,要收嘅時候今日咪收走。

當然我覺得真係急進咗,但最多只係話實力唔夠就反枱,而依個實力唔夠係政府想做出嚟嘅嘢,而老泛民做代議士依件事都有份影響,但十九年唔反完輸,就無儲實力嘅諗法。大台可以有,但絕對唔係老泛民依種,最少係大家都認同嘅人,而且嗰個人唔啱都要有阻止佢嘅方法。談判就算吧啦。

當然要認識歷史 對家有咩玩法都真嘅,但老泛民有認知咁又點?咪又係無做過嘢,要講真係開始有改變,點計都係反國教開始,唔再剩係依賴老泛民。不過屌依件仲接受01訪問嘅人都廢事,仲衰過得把口網上出片個堆
鬥唔鬥兇,最後都係比共產黨拎走曬啲嘢嘅啫,習近平個玩法同以前都唔同,無一九年都係幾年內收走。
同一個班一開始就打算獨佔所有嘢既共狗畜生點妥協
香港人本身就無咩精神可言,堆老一輩多數係外來者。老一輩都唔一定有智力,武力本身就唔會有,有得賴?
所謂代價點都會出現,係早定遲嘅問題,本身都一直拎走緊有嘅嘢,唔記得國民教育?立法會DQ?係依兩年快啲啫。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞