蔡子強:民主運動不離妥協 「30年一事無成」錯誤認識累事

983 回覆
117 Like 898 Dislike
飯民比人連根拔咪失敗囉
呢條光頭佬簡直係鄭棟材樓毒瘤
搞到人要放棄香港但比泛民對香港好, 唔明個logic係邊
你覺得今時今日咁樣贏咗咪贏咗囉
你條臭閪蚑那賤蛆知唔知邊個叫鄭南榕
咁多年都仲係高級講師
佢其實有無升過職
你係咪搞錯左d野 極權到最後都會被推翻 只係因為人性最終頂唔順極權
其實你知唔知打贏納粹係靠東線斯大林格勒同庫斯克兩場雙方不計代價既戰役, 盟軍係西線無decisive victory, normandy個登陸都要等東線拖垮左德軍主力先做到
販民?守?

are you fucking sure?
咁呢樣野又要持平返少少, Lecturer 同 Professor係完全唔同career path黎, 前者教書, 後者主力做研究
就算鄭棟材光頭佬做多30年都唔會上到Chair Professor
坐係冷氣房叫人出街
自己就一步都未出過門口啲撚樣
自己友俾人搭哂走,之後日日po就紅色大字報

仲有用個鍵盤話理大係個堡壘嗰啲撚樣
係呀,爆左架裝甲車畫面係好靚呀

你地一定要落地獄
其實二戰有一半係靠蘇聯打贏, 當然去到90年代蘇聯俾人推翻係另一件事, 結果又係美國聯中滅蘇政策令到中共呢30年崛起左
其實今時今日呢個結局 遲早都會發生 只係遲定早

宜家咁樣 起碼叫左有外國同情 開放多左機會俾香港人移民
諗起大丈夫曾志偉叫雞講價,講完都唔知爭取咗啲乜
香港人嘅精神係咩
佢呢兩點岩既

什麼都要贏盡所有,要對方『一敗塗地』,這樣子對方沒有下台階的,要麼就全勝,要麼就全敗,結果大家都看到了。」

反過來被學生質疑為何要認識中國,一直覺得這個邏輯很奇怪:「明明你自己說,民主運動是在和中國交手,那怎麼可能不需要認識中國?香港所有問題都牽涉內地,竟然對內地沒有認識,真的有點天方夜譚。」

運動一野推到Extreme 但無將Extreme既力量好好運用 推到最大
反而話用咁樣既手段叫港共 你屈服啦 屈唔屈服
係搞笑, 你係要激進根本就要激進到底 和勇要短時間溝埋 亦都導致到度力斷裂

當時唯一最大失敗係我地 反對派陣營 無好好諗清楚、商討 點樣去穩固自己 良性延續我地既力量 達致 就算唔贏你 都唔好輸清

同埋好多人 由個時到呢家都一味淨識Blame話 支那 港共支共 幾殘忍殘酷 大佬呀 咁多年都係咁架啦
一早話左 人地係獨裁、係極權,民主運動既公敵 Final Boss
唔同西方國家 一直有民主運動既環境
係咁既設定下仲一味想同人Bargain
我2019 有一直屌 無人理 不過我都只係Nobody亦都唔到我去控制 改變到
唔係守住就一定係中共唔想通過廿三條喇
原來佢未死
講漏咗,你條臭閪蚑那賤蛆啲哎呀老竇老母個個都話係完善選舉制度既喎,你條臭閪蚑那賤蛆係唔係想令人憎恨特區政府先
你睇下全香港人,全部都睇清
佢就叫你妥協

我無話妥協係錯,你同上面妥協
從來都係拉一派,打一派

佢絕對係烏托邦式左膠
傻西
習近平會有得咁玩?馬雲就唔洗輸身家啦
又倒果為因幫班廢老泛民打J

黐埋貪曾同扮民咁多年大把世界,洗撚希罕升咩!!
叫佢收皮啦
就算妥協左
冇黨安法咪一樣整條23條我地嘆
講到妥協左就唔會搞你咁
幾廿年黎都仲咁天真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞