蔡子強:民主運動不離妥協 「30年一事無成」錯誤認識累事

983 回覆
117 Like 898 Dislike
民主黨第一個出嚟反送中過喎
如果事旦一邊係老泛民,可能美國/蘇聯係果陣已經投降
2019年一開初係提出訴求-->畀死線-->行動升級
攬炒係去到經歷咗好多政府依然無動於衷先提出嚟
邊個唔知攬炒係攬住一齊死,但當係唔係都畀你整死時點解唔攬埋你一齊死
人工
國民黨試過在西安。。結果落敗到搭飛機走

文革劉少奇試過。。最後冠以「叛徒、內奸、工賊」而病死
我又唔覺得未訓醒
起反思民主發展的「關鍵兩年」:良性溝通為何沒有後續?呢一段提出左個問題
不過佢都話好多人都miss左
畀啲掌聲自己
30年黎贏得大量捐款
全部上哂岸
蔡子強呢批老泛民係無得同而家班加速師鬥, 香港而家輸到貼地都叫贏緊.
中國出口貿易同外資進入中國金額都創歷史新高就叫輸緊.
佢地只係一班局外人亂點江山, 鳩up又一day, 你要票但又焗住討好呢班智障, 中共唔駛就當佢地柒頭咁燃喇, 佢地又無殺傷力, 仲只識害同路人. 形勢係咁佢地點努力都無用.
依班民主老鬼出左幾多叛徒 講到底都係求一公職教席
無理想無路線圖推動全面民主化成為執政黨
重好意思提返2012政改 你地民主黨出賣民眾 民眾自然又會放棄你
點解之後出現更多壓力團體都係對你去失望咋

點解無溝通?真係無溝通咩?
2019年我地嘗試過幾多溝通?有聽咩?
因為根本就唔當你一會事 聽都唔聽重期待會讓步?
中共戰狼化已經注定一切啦 世界環境都唔同啦重回望過去30年

今日割五城,明日割十城,然後得一夕安寢。起視四境,而秦兵又至矣。然則諸侯之地有限,暴秦之欲無厭,奉之彌繁,侵之愈急,故不戰而強弱勝負已判矣。

依個就係30年泛民既總結
民主派只有2種做法
1: 永不妥協
2: 過分妥協
有時會出奇地兩者並存: 政改
佢自己都講左中共中出即飛泛民,咁點解佢唔係怪中共呃左泛民,而係怪其他人唔理解泛民既苦心
功能組別
你自己都回應唔到啦 咪就係個2年白鴿被千夫所指 結果換黎d乜?咪就係除咗白鴿黨利益以外都無
有無諗過正正因為呢樣 先有後邊果堆激烈抗爭?
自己又話要知進退 民主黨個次又唔算失誤?
唔好得罪中共 呢句講得好岩
不愧典型200%大愛支共主回西膠(甚或僭共!!):

幾十年鋪鋪幫自己搵好聽借口,有彩爭住認有鑊吹幾句風涼話拍下籮油就走!!
我諗佢係覺得大家唔好blame the victim
中共有計傾
唔好只睇標題,要成篇睇
除非閱讀理解有問題
蔡子強亦提出一個重要看法:一些年輕人以往動軏指控老一輩民主派「30年民主運動一事無成」,這觀點絕對是錯誤的,必須平反。

他指,年輕人應該撫心自問,眼見香港過去一年多失去的事物,有沒有感到唏噓。如果答案是「是」的話,還憑什麼去批評老一輩民主派「一事無成」:「公民社會、新聞自由、言論自由、有限度的民主選舉,這些你以往take for granted(視為理所當然)的事物,我們年輕時代是沒有的,30年民主運動其實贏得了很多東西。

咁多樣嘢有邊樣係1990年冇
然後係30年來爭取返嚟
啱呀,要認識支共要知道呢個政權係幾咁冇人性,幾咁無賴,呢啲學者嘅經驗/知識係有用但大部分比佢哋自我幻想美化到一個離地嘅地步,支共呢啲無賴就係對付呢啲君子/學者好有經驗,知道點樣撚鳩你班柒頭,咩都得口講,大眾就係厭倦左同你哋班柒頭一直比人撚化所以先向另一個方向尋找方法
書生,說話多多
而家係佢blame the victim,最受傷既就係年青人

佢行文仲想叫人唔好得罪中共
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞